Příznaky nedostatku vápníku: Takto nám tělo naznačuje jeho deficit!

Příznaky nedostatku vápníku

Vápník můžeme zařadit mezi nejdůležitější minerály, které náš organismus potřebuje pro správné fungování. Jeho nedostatek může způsobit skutečně závažné zdravotní problémy. Může vést ke zhoršení kvality zubů i problémům se spánkem. To však zdaleka není vše.

Právě proto bychom měli svému tělu zajistit dostatek vápníku prostřednictvím vhodně zvolené stravy. Doplnit ho nemusíme jen prostřednictvím mléka a mléčných výrobků. Mezi dobré zdroje vápníku patří také mák, listová zelenina, sója nebo chia semínka. Příznaky nedostatku vápníku bychom neměli brát na lehkou váhu!

Doporučujeme: Česnekové mléko: Předsudky stranou, do hry vstupuje elixír zdraví!

1. Svalové křeče 

Vápník, nebo také kalcium, má v našem těle celou řadu významných funkcí. Velmi důležitý je například pro nervově-svalovou dráždivost a vedení nervových vzruchů.

Mezi typické příznaky nízké hladiny vápníku v těle patří především svalové křeče v končetinách či mravenčení v prstech až necitlivost v rukou i nohou. Z dlouhodobého hlediska může nedostatek kalcia způsobit poškození nervových zakončení.

2. Problémy se zuby

Vápník se v nemalém množství nachází v našich zubech. Jeho dostatečná hladina zajišťuje jejich dobrý stav. Nedostatek kalcia se proto může poměrně rychle projevit i problémy se zuby. Typická je zejména zvýšená kazivost zubů, skřípání zuby či problémy s dásněmi. Pro krásný úsměv je tedy nezbytná nejen dostatečná hygiena, ale také strava bohatá na tento minerál.

Podívej se také: Je zázvor opravdu bezpečný? Pokud patříš do této skupiny lidí, rozhodně bys měl být na pozoru

nedostatek vápníku
Depositphotos

3. Náchylnost ke zlomeninám

V souvislosti s funkcí vápníku v našem těle se nejčastěji zmiňuje jeho důležitost pro naše kosti. Pokud tělo nemá dostatek vápníku ze stravy, získává ho z jiných zdrojů, a to nejen z již zmíněných zubů, ale právě i z kostí.

Výsledkem může být jejich řídnutí a změknutí. Oslabené kosti se snadněji lámou. Deficit v dětském věku dokonce způsobuje deformace kostí.

4. Potíže se spánkem

Dalším častým příznakem dlouhodobého deficitu kalcia jsou problémy se spánkem. Pokud vás delší dobu trápí například nespavost, rozhodně neváhejte přidat do stravy více zdrojů vápníku.

Vápník navíc v našem těle zmírňuje dopad škodlivého stresu. Při nedostatku tohoto minerálu se tak mohou objevit i pocity nervozity či dokonce psychické potíže.

5. Špatná kvalita nehtů, vlasů a pokožky

Pokud tělu chybí vápník, projeví se to i na vlasech, nehtech a pokožce. Typickým příznakem je zhoršení jejich kvality. Nehty jsou křehké, lámou se a třepí.

Vlasy mohou dokonce začít nadměrně vypadávat. Pokožka může být u postiženého velmi suchá, což může podpořit rozvoj ekzému či jiných kožních potíží.

6. Zhoršení PMS

Nedostatek vápníku v těle ženy může vést i ke zhoršení příznaků premenstruačního syndromu (PMS). Pokud se u vás opakovaně objevují problémy s PMS, je vhodné zvážit, zda příčinou nemůže být právě deficit tohoto minerálu.

Dostatek vápníku v těle může mimo jiné pomoci zmírnit křeče a další problémy spojené s tímto syndromem.

Doporučujeme: Alergie na kakao: Co všechno může člověku způsobit čokoláda?

Špatná kvalita nehtů
Depositphotos

7. Poruchy srdečního rytmu

Vápník pomáhá koordinovat srdeční stahy a pravidelný tep, a také podporuje správnou hladinu krevního tlaku. Jeho nedostatek může způsobit poruchy srdečního rytmu, tedy srdeční arytmie. Kromě toho se může objevit bušení srdce a také například dušnost.

Příznaky a příčiny nedostatku vápníku v organismu:

Pokud je v organismu nízká hladina vápníku, hovoříme o poruše či nemoci zvané hypokalcemie. Její vznik však může mít i jiné příčiny. Mezi nejčastější příčiny vzniku hypokalcemie patří:

  • Nedostatečný příjem vápníku
  • Nedostatek vitamínu D
  • Hormonální změny
  • Porucha funkce ledvin
  • Zánět slinivky břišní

Příznaky hypokalcemie:

  • Mravenčení v horních a dolních končetinách
  • Svalové křeče
  • Snížená chuť k jídlu
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE