Zásnubní a snubní prsten: Jak je nosit po svatbě?

jak nosit zásnubní a snubní prsten

Požádal vás partner o ruku a vy jste mu řekla ano? Možná už teď začínáte přemýšlet, jestli můžete po svatbě nosit zásnubní a snubní prsten dohromady. Svůj zásnubní prsten nemusíte ani po manželském slibu ukládat do šuplíku. Zásnubní a snubní prsten nabízí hned několik možností, jak je můžete na rukou nosit společně.

Když vás partner požádá o ruku, noste zásnubní prsten tradičně až do svatby na prsteníku levé ruky. Proč právě na tomto místě? Levá ruka je blíže k srdci. Podle pověry navíc levým prsteníkem prochází pomyslná „žíla lásky“, která tento prst spojuje přímo se srdcem. Zásnubní prsten umístěný na levém prsteníku je tedy symbolem lásky, věrnosti a oddanosti, kterou vyjadřuje budoucí nevěsta vůči svému partnerovi.

Tip pro vás: Svatební proslov: Těmto lidem ho raději nesvěřujte!

Nosit zásnubní prsten na levém prsteníku však není pevně daným pravidlem, kterého byste se měli striktně držet. Mnoho budoucích nevěst si nechává levý prsteník už před svatbou volný pro snubní prsten. Svůj zásnubní prsten tak nosí rovnou na prsteníku pravé ruky.

Nosit zásnubní prsten po svatbě

Po svatbě rozhodně nemusíte svůj snubní prstýnek schovávat do šuplíku. Stále ho noste s hrdostí. Máte přitom několik možností, přičemž byste měli podle tradice respektovat, že se snubní prsten nosí výhradně na levém prsteníku. Jak tedy zásnubní prsten zkombinovat se snubním prstenem?

1. Snubní prsten na levém a zásnubní prsten na pravém prsteníku

Jedná se o nejoblíbenější možnou kombinaci. Zásnubní prsten si tedy ještě před svatebním obřadem přesuňte z levého prsteníku na prsteník pravý. Výhodou je, že v tomto případě nebudete muset řešit změnu velikosti zásnubního prstenu. Zásnubní i snubní prsten se mohou lišit materiálem i stylem.

Doporučujeme: Květinové korunky na každé roční období: Kterou si vybereš?

Snubní prsten
Depositphotos

2. Zásnubní a snubní prsten na prsteníku levé ruky

Zásnubní prsten může se snubním prstenem tvořit dokonalý pár. Oba prsteny si jednoduše nechte na levém prsteníku. Zásnubní prsten přitom noste nad snubním prstenem. Snubní prsten by měl být tedy naspodu, aby byl co nejblíže k srdci.

Toto spojení vynikne obzvláště tehdy, pokud je zásnubní prsten úzký a jemný a snubní prsten naopak silnější a robustnější. Zásnubní i snubní prsten by k sobě měly navíc stylově a materiálově ladit a navzájem se nepřebíjet. Na tuto skutečnost upozorňují i samotní výrobci a prodejci prstenů, kteří pro tento případ nabízejí také jednotnou sadu snubního a zásnubního prstenu.

3. Snubní prsten na levém prsteníku, zásnubní prsten na prostředníku

Poslední možností je nosit snubní prsten na levém prsteníku a zásnubní prsten na levém nebo pravém prostředníku. I takto kombinace těchto dvou prstenů na vašich rukou krásně vynikne. Nemusíte se přitom trápit odlišným stylem či materiálem obou prstenů. Co však budete možná muset promyslet, bude změna velikosti zásnubního prstenu. A co nosit zásnubní prsten na levém nebo pravém ukazováčku? Pokud máte respekt k pověrám, na tuto možnost raději zapomeňte. Prsten na ukazováčku totiž symbolizuje touhu po moci a vedení.

Co se zásnubním prstenem v den svatby

Už jste si určila, jak bude ve vašem případě vypadat kombinace snubního a zásnubního prstenu? V tom případě ještě zvažte, co uděláte se svým zásnubním prstenem v den svatby. Ačkoli je toto rozhodnutí na vás, doporučuje se, abyste svůj levý prsteník uvolnila bezprostředně před obřadem pro navlečení snubního prstenu. Poté si podle vlastního uvážení můžete zásnubní prsten navléknout na kterýkoli prst.

Neopomeňte: Proč nevěsta hází kytici? Poznej historii tohoto zvyku!

Zásnubní a snubní prsten
Depositphotos

Nošení prstenů ve světě se liší

Snubní prsten nosíme na levé ruce a následně jej (už volněji) kombinujeme se zásnubním prstenem, zejména s ohledem na katolickou tradici. Tímto způsobem se prsteny nosí i ve Velké Británii, Irsku, Kanadě, USA, Itálii, Francii, Slovinsku nebo Nizozemsku. Například v Polsku, Rusku nebo Řecku se však můžete setkat s tím, že se snubní prsten (a s ním i zásnubní prsten) nosí na prsteníku pravé ruky.

Ještě složitější je tato situace ve Skandinávii. V zemích severní Evropy žena dokonce nosí celkem tři životně důležité prsteny. První je zásnubní, druhý snubní a třetí dostane poté, co se stane matkou.

Pokud vás partner požádal o ruku a navlékl vám na prst zásnubní prsten, čeho byste se tedy měla po svatbě držet vy? Myslete na to, že snubní prsten má své místo s ohledem na tradici na prsteníku levé ruky. V umístění zásnubního prstenu pak máte mnohem volnější volbu, která už záleží jen na vašem uvážení.

Pokud plánujete zásnuby, inspirujte se zásnubními prsteny

prsten na zásnuby
pinterest.com/weheartitapp/

prsten na zásnuby
pinterest.com/etsy/

prsten na zásnuby
pinterest.com/rowanmorse/

diamantový prsten
pinterest.com/rowanmorse/

Zásnubní prsten
pinterest.com/graziafrance/

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE