Je zázvor opravdu bezpečný? Pokud patříš do této skupiny lidí, rozhodně bys měl být na pozoru

Je zázvor nebezpečný

Jste milovníci zázvoru? Pak zpozorněte. Zázvor může být pro vás nebezpečný, pokud patříte do určité skupiny lidí. Zázvor je velmi oblíbený pro své zdravotní účinky. Skvěle působí při nachlazení i chřipce, napomáhá hubnutí, podporuje tvorbu trávicích šťáv a detoxikaci těla. Existují však případy, kdy by se lidé měli vyhnout konzumaci této rostliny.

Čerstvý zázvor si našel nezastupitelné místo v každé kuchyni. O blahodárných účincích zázvoru by se dalo napsat několik stránek nebo dokonce celá kniha. Zázvor skvěle posiluje imunitu, ideálně v situacích, kdy na vás něco leze a máte šanci to ještě ustát. Má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Kdy však může zázvor škodit? Na toto si dejte pozor. Pro koho je zázvor nebezpečný?

Tip pro vás: Tak tomu neuvěříš: Toto jsou zákeřné vedlejší účinky řepy!

Příznivé účinky zázvoru

Zázvor, známý také jako zázvor lékařský, je oblíbený nejen pro svou výraznou chuť, ale i pro množství příznivých účinků na zdraví. Užívání zázvoru v různých formách, ať už jde o čerstvý kořen zázvoru, zázvorový čaj nebo dokonce zázvorový shot, může pomoci při řešení mnoha zdravotních problémů. Zázvor pomáhá zlepšovat trávení, zmírňovat zánět a podporovat imunitní systém, přičemž jeho konzumace je snadná a přístupná.

Příznivé účinky zázvoru:

  • Zlepšení trávení: Zázvor pomáhá stimulovat tvorbu trávicích enzymů, což podporuje efektivnější trávení a zmírňuje trávicí potíže.
  • Zmírnění nevolnosti: Užívání zázvoru, zejména čerstvého zázvoru nebo ve formě čaje, může výrazně zmírnit nevolnost, včetně ranní nevolnosti u těhotných žen.
  • Protizánětlivé účinky: Zázvor má silné protizánětlivé účinky, které mohou pomoci při zmírnění bolesti kloubů a při chronických zánětlivých onemocněních.
  • Snížení bolesti: Zázvor pomáhá zmírnit bolesti, včetně menstruačních bolestí a svalových bolestí po fyzické námaze.
  • Podpora imunity: Díky antibakteriálním a antioxidačním vlastnostem zázvor podporuje imunitní systém a pomáhá chránit tělo před infekcemi.
  • Snížení rizika zvracení: Konzumace čerstvého zázvoru nebo zázvorového čaje může pomoci snížit riziko vzniku zvracení, zejména při cestování nebo po operaci.
  • Regulace hladiny cukru v krvi: Pravidelné užívání zázvoru může pomoci stabilizovat hladinu cukru v krvi, což je přínosné pro lidi s rizikem hypoglykémie.

Doporučujeme: Česnekové mléko: Předsudky stranou, do hry vstupuje elixír zdraví!

zázvorová limonáda
Depositphotos

Vedlejší účinky zázvoru při nadměrné konzumaci – pro koho je zázvor nebezpečný?

1. Osoby s hemofilií a poruchami krvácení

O zázvoru je známo, že zlepšuje cirkulaci krve. To je také důvod, proč je oblíbený zejména při hubnutí. Pokud trpíte hemofilií, tedy poruchou srážlivosti krve, měli byste se zázvoru vyhnout. Díky tomu, že zázvor podporuje průtok krve, může snadno dojít ke zhoršení tohoto onemocnění.

2. Pacienti užívající léky na předpis

Vyhněte se konzumaci zázvoru i v případě, že pravidelně užíváte léky na cukrovku nebo léky na snížení krevního tlaku. Zázvor v kombinaci s některými léky může negativně ovlivnit jejich účinky. Pokud vám lékař nějaké léky předepíše, poraďte se s ním, zda je můžete kombinovat se zázvorem.

3. Osoby trpící chronickými trávicími obtížemi (vředy, pálení žáhy)

Lidé, kteří trpí chronickými trávicími obtížemi, jako jsou žaludeční vředy nebo pálení žáhy, by měli omezit konzumaci zázvoru, protože zázvor může stimulovat produkci žaludečních šťáv. Zvýšená tvorba kyseliny může dráždit sliznici žaludku, což může zhoršit příznaky, jako je pálení žáhy nebo bolest při vředech.

Zázvor má také ostrou chuť, která může dráždit citlivý žaludek, což může vést k nepříjemným pocitům a zhoršení trávicích problémů. Proto by lidé s těmito obtížemi měli konzumovat zázvor opatrně nebo ho zcela vynechat ze stravy.

4. Jedinci se žlučníkovými kameny

Jedinci se žlučníkovými kameny by měli být při konzumaci zázvoru opatrní, protože zázvor může stimulovat tvorbu a vylučování žluči. Zvýšená produkce žluči může způsobit pohyb žlučníkových kamenů, což může vést k jejich zablokování v žlučových cestách a vyvolat silnou bolest nebo žlučovou koliku. Tato situace může vyžadovat okamžitou lékařskou pomoc. Proto by lidé se žlučníkovými kameny měli konzumaci zázvoru konzultovat s lékařem, aby se předešlo potenciálním komplikacím.

Přečtěte si: TOP zajímavosti o lidských svalech: Který je nejmenší a který největší?

zázvorový čaj
Depositphotos

5. Těhotné ženy

I když zázvor podporuje trávení a zdraví svalů, může během těhotenství působit negativně. Zpočátku vám sice může pomoci zahnat ranní nevolnosti, ale v pokročilejší fázi těhotenství by vám mohl ublížit, konkrétně předčasně vyvolat porod. Proto byste se měli zázvoru vyhýbat zejména v posledním trimestru, a to i přesto, že dokáže zmírňovat ranní nevolnosti.

6. Osoby s velmi nízkou váhou

Jak již bylo zmíněno, zázvor vyhledávají lidé, kteří chtějí zhubnout. Díky vysokému obsahu vlákniny zvyšuje pH v žaludku a tvorbu trávicích enzymů v pankreatu. To vede k urychlení metabolismu, spalování tuků a také potlačuje chuť k jídlu. Pro lidi s nízkou váhou by však konzumace zázvoru mohla mít negativní účinky, jako je ochabování svalů, zvýšené vypadávání vlasů nebo nepravidelná menstruace.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE