Nejlepší zimní polévky: Ty tě nasytí i zahřejí!

zimní polévky

Jistě jste se i vy nejednou vrátili v zimním období domů pořádně promrzlí. V tomto momentě je každého dobrým kamarádem teplá deka a šálek oblíbeného čaje. Pokud si však zároveň chcete dát i něco pod zub, není lepší volba, než chutná polévka.

Ta člověka nejen zahřeje, ale i pořádně zasytí. Zatímco v létě a během jara jsou v oblibě jen lehké polévky, v zimě je nejlepší si dopřát poctivé husté polévky z těch správných surovin. Pokud nevíte, jakou si příště uvařit, přinášíme vám inspiraci na lahodné zimní polévky, které si zamiluje každý.

Z jakých surovin připravit polévku?

Některé potraviny mají na nás ochlazující vliv, jiné organismus zase prohřívají. Jde o takzvaný termický účinek potravin. Suroviny, které mají hřejivé účinky, způsobují stažení až zpevnění těla, podporují cirkulaci krve a organismus povzbuzují a pročišťují.

Do jídelníčku je vhodné je zařadit během podzimního i zimního období. Mohou pomoci osobám, které trápí stále studené končetiny. A o jaké potraviny jde? Patří sem zelí, maso, česnek, cibule i pórek, koření jako bazalka, rozmarýn či tymián, také skořice, zázvor nebo vejce. I tyto potraviny je vhodné použít při přípravě chutné polévky.

Kromě toho jsou správnou volbou i luštěniny či sezónní zelenina. Kterou z následujících polévek vyzkoušíte vy? Bude to mrkvová polévka? Zkusíte mrkev se zázvorem? A co fazole nebo řepa? Více v článku!

Podívej také: Jak přežít Vánoce bez stresu: Tipy na plánování, úklid a organizaci svátků

recepty na polévky
Depositphotos

TOP recepty na polévky – sytá a hřejivá zimní jídla:

1. Krémová mrkvová polévka se zázvorem

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 kg mrkve (nahrubo nastrouhané)
  • sůl a mleté černé koření (podle chuti)
  • 1 ČL kurkumy
  • 1 ČL mletého kmínu
  • 1 l zeleninového vývaru (nebo vody, případně více podle hustoty)
  • 1 cm kořene zázvoru (najemno nastrouhaný)

Postup: Ve větším hrnci si na oleji orestujeme jednu cibuli a dva stroužky česneku nakrájené nadrobno. Poté přidáme nahrubo nastrouhaný jeden kilogram mrkve, sůl, koření a malou lžičku kurkumy i mletého kmínu. Chvíli opékáme a následně vše zcela zalijeme zeleninovým vývarem, případně vodou.

Pokud chcete hustší polévku, stačí litr vývaru, přidat však můžete i více tekutin. Polévku vaříme, dokud mrkev nezměkne. Poté k ní přidáme najemno nastrouhaný kořen zázvoru (asi 1 cm). Nakonec vše spolu rozmixujeme ponorným mixérem. Necháme chvíli povařit a můžeme podávat.

2. Polévka z červené řepy 

  • 2 středně velké řepy
  • 2 jablka
  • 1 malá červená cibule
  • 300 ml jablečného cideru
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • olej, sůl, černé koření

Postup: V hrnci si orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a hned přidáme i nahrubo nastrouhanou řepu. Opékáme asi 5 až 8 minut. Poté přidáme jablka nakrájená na kostičky, sůl i koření. Zalijeme ciderem a vývarem, snížíme teplotu a zakryté vaříme do změknutí. Nakonec použijeme ponorný mixér, abychom získali hustý krém. Řepnou polévku před podáváním ozdobíme kysanou smetanou, případně mozzarellou a bazalkovými lístky.

3. Krémová zeleninová polévka

  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/4 celeru
  • 2 brambory
  • 1 cibule
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • Olivový olej, sůl, koření a muškátový oříšek

Postup: Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme na menší kousky. Na olivovém oleji orestujeme cibuli nakrájenou nadrobno. Přidáme veškerou připravenou zeleninu a chvíli ji opékáme, aby se zvýraznila její chuť. Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme sůl, koření a špetku muškátového oříšku. Vaříme na mírném ohni, dokud zelenina nezměkne. Poté polévku rozmixujeme ponorným mixérem a přidáme smetanu. Necháme ještě chvíli převařit a podáváme.

Doporučujeme: Jak zhubnout v zimě? 10 užitečných tipů a rad, které pomohou!

zeleninová polévka
Depositphotos

4. Lahodná fazolová polévka se zeleninou

  • 250 g fazolí
  • 2 petržely
  • 3 mrkve
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • malý rajčatový protlak
  • mletá červená paprika, černé koření, sůl, olej
  • majoránka, bobkový list a kurkuma
  • 2 až 3 PL jemných ovesných vloček

Postup: Fazole si na noc namočíme do vody. V hrnci ji zalijeme vodou a vaříme spolu s bobkovým listem. Když je už téměř změklá, přidáme sůl a chvíli povaříme. Fazole slijeme a zalijeme ji čistou vodou. Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev i petržel.

Zatímco se polévka vaří, na pánvi si na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli i česnek a přidáme protlak, sůl, mletou papriku, kurkumu i černé koření. Směs vmícháme do polévky a přidáme i ovesné vločky, které ji zahustí. Nechte ji ještě chvíli vařit a těsně před odstavením přidejte majoránku.

5. Česneková polévka

  • 500 g brambor
  • 1 velká hlavička česneku
  • olivový olej (trochu na opékání)
  • 1 PL másla (+ 1 PL na závěr)
  • sůl a mleté černé koření (podle chuti)
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 250 ml smetany na šlehání (33 %)
  • bagetky (na opečení a podávání)

Postup: Česneková polévka je skutečným lékem a preventivně nás chrání před mnoha neduhy. V zimním období je nutností. Můžete si ji připravit například i takto. Očistíme si 500 g brambor i jednu velkou hlavičku česneku a nakrájíme je.

Česnek si dozlatova opečeme v hrnci na troše olivového oleje a másla. Následně přidáme i brambory, sůl, koření a vše zalijeme 1,5 l zeleninového vývaru. Vaříme na mírném ohni do změknutí. Zeleninu poté dohladka rozmixujeme ponorným mixérem. Do polévky přilijeme 250 ml smetany na šlehání (33 %) i 1 PL másla a necháme zovřít. Podáváme s opečenými bagetkami.

6. Krémová čočková polévka

  • 200 g červené čočky
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml kokosového mléka
  • olivový olej, sůl, koření a kari koření

Postup: Na olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme nastrouhanou mrkev, čočku a špetku kari koření. Vše zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme, dokud čočka nezměkne (cca 20 minut). Poté polévku rozmixujeme dohladka, přidáme kokosové mléko, dochutíme solí a kořením a necháme ještě chvíli převařit. Podáváme s čerstvým koriandrem nebo krutony.

Doporučujeme: Sladké Vánoce: Jednoduché recepty na skořicové, zázvorové a hřebíčkové pochoutky

krémová polievka
Depositphotos

7. Houbový krém

  • 500 g žampionů
  • 2 až 3 hrsti oblíbených sušených hub
  • 4 větší brambory
  • 2 šalotky
  • 300 ml kysané smetany
  • olivový olej, sůl, koření a tymián

Postup: Jako první necháme sušené houby odstát ve studené vodě alespoň 10 minut. Na olivovém oleji orestujeme šalotku nakrájenou nadrobno. Do hrnce přidáme nakrájené žampiony a brambory. Vše až po povrch zalijeme vodou. Přidáme i sušené houby, sůl, koření a tymián. Následně vaříme, dokud brambory nezměknou, a to alespoň půl hodiny. Nakonec polévku rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme smetanu a necháme ještě chvíli vařit. Před podáváním můžete do polévky přidat několik kousků orestovaných žampionů.

8. Pečená rajčatová polévka

  • 1 kg zralých rajčat
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červená paprika
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • Olivový olej, sůl, koření a bazalka

Postup: Rajčata, papriku, cibuli a česnek nakrájíme na kousky, uložíme na plech, pokapeme olivovým olejem, osolíme a okoreníme. Pečeme v troubě při 200 °C přibližně 30 minut, dokud zelenina nezměkne a nezíská opečený povrch. Upečenou zeleninu dáme do hrnce, zalijeme zeleninovým vývarem a necháme povařit 10 minut. Poté rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme smetanu a dochutíme bazalkou. Podáváme s opečenou bagetou.

9. Krémová fenyklová polévka

  • 2 fenykly
  • 2 brambory
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • olivový olej, sůl, koření a tymián

Postup: Fenykl, brambory, cibuli a česnek očistíme a nakrájíme na kousky. Na olivovém oleji orestujeme cibuli a česnek. Přidáme fenykl a brambory, chvíli restujeme a následně zalijeme zeleninovým vývarem. Osolíme, okoreníme a přidáme špetku tymiánu. Vaříme, dokud zelenina nezměkne (cca 20 minut). Poté polévku rozmixujeme, přidáme smetanu a necháme chvíli převařit. Podáváme s fenyklovou natí na ozdobu.

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE