Jistě jste se i vy nejednou vrátili v zimním období domů pořádně promrzlí. V tomto momentě je každého dobrým kamarádem teplá deka a šálek oblíbeného čaje. Pokud si však zároveň chcete dát i něco pod zub, není lepší volba, než chutná polévka.
Ta člověka nejen zahřeje, ale i pořádně zasytí. Zatímco v létě a během jara jsou v oblibě jen lehké polévky, v zimě je nejlepší si dopřát poctivé husté polévky z těch správných surovin. Pokud nevíte, jakou si příště uvařit, přinášíme vám inspiraci na lahodné zimní polévky, které si zamiluje každý.
Z jakých surovin připravit polévku?
Některé potraviny mají na nás ochlazující vliv, jiné organismus zase prohřívají. Jde o takzvaný termický účinek potravin. Suroviny, které mají hřejivé účinky, způsobují stažení až zpevnění těla, podporují cirkulaci krve a organismus povzbuzují a pročišťují.
Do jídelníčku je vhodné je zařadit během podzimního i zimního období. Mohou pomoci osobám, které trápí stále studené končetiny. A o jaké potraviny jde? Patří sem zelí, maso, česnek, cibule i pórek, koření jako bazalka, rozmarýn či tymián, také skořice, zázvor nebo vejce. I tyto potraviny je vhodné použít při přípravě chutné polévky.
Kromě toho jsou správnou volbou i luštěniny či sezónní zelenina. Kterou z následujících polévek vyzkoušíte vy? Bude to mrkvová polévka? Zkusíte mrkev se zázvorem? A co fazole nebo řepa? Více v článku!
Podívej také: Jak přežít Vánoce bez stresu: Tipy na plánování, úklid a organizaci svátků
DepositphotosTOP recepty na polévky – sytá a hřejivá zimní jídla:
1. Krémová mrkvová polévka se zázvorem
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 kg mrkve (nahrubo nastrouhané)
- sůl a mleté černé koření (podle chuti)
- 1 ČL kurkumy
- 1 ČL mletého kmínu
- 1 l zeleninového vývaru (nebo vody, případně více podle hustoty)
- 1 cm kořene zázvoru (najemno nastrouhaný)
Postup: Ve větším hrnci si na oleji orestujeme jednu cibuli a dva stroužky česneku nakrájené nadrobno. Poté přidáme nahrubo nastrouhaný jeden kilogram mrkve, sůl, koření a malou lžičku kurkumy i mletého kmínu. Chvíli opékáme a následně vše zcela zalijeme zeleninovým vývarem, případně vodou.
Pokud chcete hustší polévku, stačí litr vývaru, přidat však můžete i více tekutin. Polévku vaříme, dokud mrkev nezměkne. Poté k ní přidáme najemno nastrouhaný kořen zázvoru (asi 1 cm). Nakonec vše spolu rozmixujeme ponorným mixérem. Necháme chvíli povařit a můžeme podávat.
2. Polévka z červené řepy
- 2 středně velké řepy
- 2 jablka
- 1 malá červená cibule
- 300 ml jablečného cideru
- 500 ml zeleninového vývaru
- olej, sůl, černé koření
Postup: V hrnci si orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a hned přidáme i nahrubo nastrouhanou řepu. Opékáme asi 5 až 8 minut. Poté přidáme jablka nakrájená na kostičky, sůl i koření. Zalijeme ciderem a vývarem, snížíme teplotu a zakryté vaříme do změknutí. Nakonec použijeme ponorný mixér, abychom získali hustý krém. Řepnou polévku před podáváním ozdobíme kysanou smetanou, případně mozzarellou a bazalkovými lístky.
3. Krémová zeleninová polévka
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/4 celeru
- 2 brambory
- 1 cibule
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- Olivový olej, sůl, koření a muškátový oříšek
Postup: Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme na menší kousky. Na olivovém oleji orestujeme cibuli nakrájenou nadrobno. Přidáme veškerou připravenou zeleninu a chvíli ji opékáme, aby se zvýraznila její chuť. Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme sůl, koření a špetku muškátového oříšku. Vaříme na mírném ohni, dokud zelenina nezměkne. Poté polévku rozmixujeme ponorným mixérem a přidáme smetanu. Necháme ještě chvíli převařit a podáváme.
Doporučujeme: Jak zhubnout v zimě? 10 užitečných tipů a rad, které pomohou!
Depositphotos4. Lahodná fazolová polévka se zeleninou
- 250 g fazolí
- 2 petržely
- 3 mrkve
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- malý rajčatový protlak
- mletá červená paprika, černé koření, sůl, olej
- majoránka, bobkový list a kurkuma
- 2 až 3 PL jemných ovesných vloček
Postup: Fazole si na noc namočíme do vody. V hrnci ji zalijeme vodou a vaříme spolu s bobkovým listem. Když je už téměř změklá, přidáme sůl a chvíli povaříme. Fazole slijeme a zalijeme ji čistou vodou. Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev i petržel.
Zatímco se polévka vaří, na pánvi si na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli i česnek a přidáme protlak, sůl, mletou papriku, kurkumu i černé koření. Směs vmícháme do polévky a přidáme i ovesné vločky, které ji zahustí. Nechte ji ještě chvíli vařit a těsně před odstavením přidejte majoránku.
5. Česneková polévka
- 500 g brambor
- 1 velká hlavička česneku
- olivový olej (trochu na opékání)
- 1 PL másla (+ 1 PL na závěr)
- sůl a mleté černé koření (podle chuti)
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 250 ml smetany na šlehání (33 %)
- bagetky (na opečení a podávání)
Postup: Česneková polévka je skutečným lékem a preventivně nás chrání před mnoha neduhy. V zimním období je nutností. Můžete si ji připravit například i takto. Očistíme si 500 g brambor i jednu velkou hlavičku česneku a nakrájíme je.
Česnek si dozlatova opečeme v hrnci na troše olivového oleje a másla. Následně přidáme i brambory, sůl, koření a vše zalijeme 1,5 l zeleninového vývaru. Vaříme na mírném ohni do změknutí. Zeleninu poté dohladka rozmixujeme ponorným mixérem. Do polévky přilijeme 250 ml smetany na šlehání (33 %) i 1 PL másla a necháme zovřít. Podáváme s opečenými bagetkami.
6. Krémová čočková polévka
- 200 g červené čočky
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml kokosového mléka
- olivový olej, sůl, koření a kari koření
Postup: Na olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme nastrouhanou mrkev, čočku a špetku kari koření. Vše zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme, dokud čočka nezměkne (cca 20 minut). Poté polévku rozmixujeme dohladka, přidáme kokosové mléko, dochutíme solí a kořením a necháme ještě chvíli převařit. Podáváme s čerstvým koriandrem nebo krutony.
Doporučujeme: Sladké Vánoce: Jednoduché recepty na skořicové, zázvorové a hřebíčkové pochoutky
Depositphotos7. Houbový krém
- 500 g žampionů
- 2 až 3 hrsti oblíbených sušených hub
- 4 větší brambory
- 2 šalotky
- 300 ml kysané smetany
- olivový olej, sůl, koření a tymián
Postup: Jako první necháme sušené houby odstát ve studené vodě alespoň 10 minut. Na olivovém oleji orestujeme šalotku nakrájenou nadrobno. Do hrnce přidáme nakrájené žampiony a brambory. Vše až po povrch zalijeme vodou. Přidáme i sušené houby, sůl, koření a tymián. Následně vaříme, dokud brambory nezměknou, a to alespoň půl hodiny. Nakonec polévku rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme smetanu a necháme ještě chvíli vařit. Před podáváním můžete do polévky přidat několik kousků orestovaných žampionů.
8. Pečená rajčatová polévka
- 1 kg zralých rajčat
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 červená paprika
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- Olivový olej, sůl, koření a bazalka
Postup: Rajčata, papriku, cibuli a česnek nakrájíme na kousky, uložíme na plech, pokapeme olivovým olejem, osolíme a okoreníme. Pečeme v troubě při 200 °C přibližně 30 minut, dokud zelenina nezměkne a nezíská opečený povrch. Upečenou zeleninu dáme do hrnce, zalijeme zeleninovým vývarem a necháme povařit 10 minut. Poté rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme smetanu a dochutíme bazalkou. Podáváme s opečenou bagetou.
9. Krémová fenyklová polévka
- 2 fenykly
- 2 brambory
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- olivový olej, sůl, koření a tymián
Postup: Fenykl, brambory, cibuli a česnek očistíme a nakrájíme na kousky. Na olivovém oleji orestujeme cibuli a česnek. Přidáme fenykl a brambory, chvíli restujeme a následně zalijeme zeleninovým vývarem. Osolíme, okoreníme a přidáme špetku tymiánu. Vaříme, dokud zelenina nezměkne (cca 20 minut). Poté polévku rozmixujeme, přidáme smetanu a necháme chvíli převařit. Podáváme s fenyklovou natí na ozdobu.