Jak skladovat cibuli a česnek? To by tě asi nenapadlo!

Jak skladovat cibuli a česnek

Možná to znáte i vy – sklidili jste veškerou svou úrodu s nadějí, že ji budete konzumovat a využívat ve svých pokrmech minimálně celou zimu. Avšak cibule a česnek mohou nepříjemně překvapit klíčením nebo hnilobou, pokud nejsou správně uskladněny. Co s tím?

Dnes vám prozradíme skvělý trik, díky kterému zůstane kořenová zelenina, jako je česnek a cibule, čerstvá mnohem déle než při běžném skladování. Je to jednoduchá a hlavně levná metoda! Tak se podívejte, co všechno budete potřebovat! Jak na zimní skladování cibulovin? Jak najít ideální místo? Jak není vhodné skladovat česnek a cibuli? Více v článku!

Podívej se: Jak správně skladovat vajíčka? To jsi určitě nevěděla!

Nesprávné skladování česneku a cibule – jaké chyby nedělat?

Při skladování česneku a cibule se často dělají chyby, které mohou zkrátit jejich trvanlivost a ovlivnit jejich kvalitu. Zde jsou nejčastější chyby, kterým byste se měli vyhnout:

  • Skladování v lednici: Česnek a cibule by neměly být skladovány v lednici, protože vlhkost a nízké teploty mohou způsobit jejich rychlejší klíčení a změknutí. Místo toho je skladujte na suchém a dobře větraném místě při pokojové teplotě.
  • Ukládání do plastových sáčků: Plastové sáčky zadržují vlhkost, což může vést k hnilobě. Místo toho používejte síťové nebo papírové sáčky, které umožňují cirkulaci vzduchu.
  • Ukládání spolu s jinou zeleninou: Česnek a cibule by neměly být skladovány spolu s jinou zeleninou, zejména s bramborami, protože mohou uvolňovat vlhkost a plyny, které urychlují hnití.
  • Skladování na přímém slunečním světle: Přímé sluneční světlo může způsobit, že česnek a cibule začnou klíčit a ztrácet svou chuť. Skladujte je na tmavém místě, aby k tomu nedocházelo.

Doporučujeme: Jak vyčistit připálený hrnec? Pomohou ti 2 základní suroviny

skladování česneku a cibule
Pinterest.com

Jednoduchý patent na skladování česneku a cibule

Už jste zkoušeli skladování česneku nebo cibule v papírových sáčcích? Proč vyzkoušet trik s papírovým sáčkem? Tento způsob skladování česneku a cibule je výhodný z několika důvodů. Díry v papírových sáčcích zajišťují dostatečnou cirkulaci vzduchu, což zabraňuje hromadění vlhkosti. Tím se snižuje riziko plísní a hniloby, čímž se prodlužuje trvanlivost česneku a cibule.

Hnědé papírové sáčky chrání cibuli a česnek před přímým světlem, které může způsobit klíčení a ztrátu chuti. Tmavé prostředí pomáhá udržet je čerstvé déle. Ukládání cibule a česneku do samostatných sáčků zabraňuje tomu, aby se navzájem ovlivňovaly svými pachy a vlhkostí, což může urychlit jejich znehodnocení.

Tento jednoduchý a účinný patent na skladování pomáhá udržovat cibuli a česnek v optimálních podmínkách, což prodlužuje jejich čerstvost a zachovává jejich chuťové vlastnosti. Jak na trik s papírovým sáčkem? Připravte si:

  • čerstvou celou cibuli a česnek,
  • hnědé papírové sáčky,
  • děrovačku a sponky.

POSTUP: Vezměte sáčky a v jejich horní polovině udělejte dírky vzdálené od sebe cca 3 až 4 cm (kvůli cirkulaci vzduchu). Takto připravené sáčky naplňte cibulí nebo česnekem (nikdy je nemíchejte) až po úroveň, kde začínají dírky. Vrch hnědého papírového sáčku přehněte a přichyťte pomocí sponek. Sáčky následně uskladněte ve spíži, potravinové skříni nebo ve sklepě.

Další tipy, jak skladovat česnek a cibuli:

  • Zvažte je – pokud jste si ponechali cibuli i s natí, po jejím vysušení cibule zvažte, jak to dělávaly naše babičky – do copu.
  • Jutový sáček – pokud nechcete cibulovou nebo česnekovou ozdobu, vysušenou nať odřízněte (ponechte cca 5 cm) a úrodu vložte do jutových sáčků.
  • Dřevěná bednička – v tomto případě je důležité, aby bedničky byly dostatečně odvětrané a aby nebyly uskladněny ve vlhkém prostředí.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE