Na mikrovlnou troubu má každý z nás svůj názor. Jedni tvrdí, že svým zářením mikrovlnka mění strukturu potravin. Někteří jsou rázně proti, a tak si oběd raději ohřívají na sporáku a jiní si tento vynález, který udělal obrovský boom, nemohou vynachválit, dokonce si už bez něj nedokáží představit život. Faktem rozhodně zůstává, že mikrovlnka dokáže zjednodušit a usnadnit ohřívání jídel. Zůstává tedy jen na vás, zda ji budete používat nebo ne.
V každém případě, kromě toho, že mikrovlnka ohřívá jídlo, dokáže výrazně usnadnit i práci v kuchyni při přípravě mnoha jídel. Vždyť například, pokud chcete sušit bylinky, stačí je nakrájet, vložit do misky a tu následně dát do mikrovlnky. Během několika minut budete mít koření, které můžete začít používat v kuchyni.
Citrón v mikrovlnce je už klasikou, ale co taková rajče?
O citrónu v mikrovlnce jste už snad slyšeli. Stačí ho vložit do mikrovlnky, tu zapnout na pár sekund, čímž získáte více citronové šťávy. S rajčetem je to podobné. Stačí jeho spodek mírně naříznout a vložit do mikrovlnné trouby na 30 sekund. Následně rajče nechte ještě 2 minuty vychladnout. Co tím získáte? Rajče budete moci snadno a hlavně rychle oloupat!
Možná si řeknete, proč byste loupali rajče. Pokud jste ale správná hospodyně, tak loupaná rajčata jsou určitě součástí nějakého vašeho receptu. Například, pokud si děláte každý rok lečo, tak zapomeňte na spařování rajčat, které je zdlouhavé a takříkajíc je to pořádná „piplačka“.
Freepik.comDo jakých receptů je lepší použít loupaná rajčata?
Loupaná rajčata se nejčastěji používají v receptech, kde je důležitá jemná a hladká konzistence. Například při přípravě rajčatové polévky nebo omáčky je lepší odstranit slupku, aby jídlo mělo lahodnou texturu bez tvrdších kousků. Slupka může při delším vaření zůstat mírně tužší a oddělit se od dužiny, což může působit rušivě při servírování.
Při dušených jídlech, jako jsou lečo, ratatouille či různé druhy ragú, je také vhodné použít loupaná rajčata. Bez slupky se rychleji rozvaří a lépe se spojí s ostatními ingrediencemi. Loupaná rajčata jsou ideální i do rajčatové šťávy nebo pyré, kde je cílem dosáhnout hladké konzistence bez nežádoucího odpadu.
Loupaná rajčata jsou skvělou volbou i při pečení, například v domácím kečupu, rajčatové pomazánce nebo na focacciu. Díky tomu, že se dužina rovnoměrně peče bez nepříjemných kousků slupky, výsledná chuť je jemnější a intenzivnější. Pokud připravujete jídla, kde se rajčata dlouho vaří nebo mixují, určitě se vyplatí je nejdříve oloupat.
Rajčatové slupky však neodsuzujte!
Pokud není nezbytné rajčata loupat, je lepší je konzumovat i se slupkou, protože právě v ní se nachází množství cenných živin. Rajčatová slupka je bohatá na vlákninu, která podporuje trávení a pomáhá udržovat zdravou střevní mikroflóru. Kromě toho obsahuje významné množství antioxidantů, zejména lykopenu, který chrání buňky před poškozením volnými radikály a může pomáhat při prevenci kardiovaskulárních chorob.
Slupky rajčat jsou také zdrojem vitamínů A, C a K, které podporují imunitu, zdraví pokožky a sílu kostí. Když rajčata konzumujete v syrovém stavu nebo je přidáváte do salátů, sendvičů či čerstvých pokrmů, slupka dodává extra živiny a jemnou křupavost. Proto, pokud recept nevyžaduje jejich odstranění, rajčata jezte celá – nejenže snížíte odpad v kuchyni, ale zároveň získáte z nich maximum zdravotních benefitů.
Freepik.comTipy redakce na další způsoby využití mikrovlnky
Využití mikrovlnné trouby v domácnosti je opravdu všestranné. Můžete ji dokonce využít na vyčištění houbičky na nádobí, na změknutí chipsů, ale také na obnovení čerstvosti chleba. Ten stačí zabalit do vlhké utěrky a vložit několikrát po sobě na deset sekund do mikrovlnky. Chléb tak bude opět křupavý jako čerstvý.
1. Změkčení ztvrdlého medu
Pokud vám med zkrystalizoval a ztvrdl, nemusíte ho hned vyhazovat. Stačí, pokud ho vložíte do skleněné nádoby a tu dáte do mikrovlnky na nízký výkon na 15 – 20 sekund. Med se rychle roztopí a bude opět tekutý. Dávejte však pozor, abyste ho nepřehřáli, protože by mohl ztratit své cenné živiny.
2. Záchrana ztvrdlého pečiva
Pokud vám zbylo starší pečivo, které je tvrdé a suché, nemusíte ho hned vyhazovat. Stačí ho jemně navlhčit vodou, zabalit do papírové utěrky a dát do mikrovlnky na 10 – 15 sekund. Výsledek? Pečivo bude opět měkké a chutné, jako kdybyste ho právě koupili.
3. Rychlé loupání česneku
Loupání česneku může být někdy dost zdlouhavé, ale mikrovlnka vám to usnadní. Stačí stroužky česneku vložit do mikrovlnky na 10 sekund. Díky uvolněným olejům se slupka sama začne oddělovat a vy ho snadno oloupete bez zbytečného trápení.
4. Oživení chipsů nebo krekrů
Máte staré chipsy nebo krekry, které ztratily křupavost? Položte je na papírovou utěrku a vložte do mikrovlnky na 10 – 15 sekund. Papírová utěrka do sebe absorbuje přebytečnou vlhkost a chipsy budou opět krásně křupavé.
5. Rychlá dezinfekce houbiček na nádobí
Houbičky na mytí nádobí jsou živnou půdou pro bakterie. Namísto jejich častého vyhazování je můžete jednoduše dezinfikovat. Stačí je dobře namočit, dát do mikrovlnky na 1 minutu při vysoké teplotě a bakterie budou zničeny.
6. Rychlejší příprava kukuřice
Pokud máte chuť na vařenou kukuřici, ale nechce se vám čekat, mikrovlnka vám ušetří čas. Kukuřici i se slupkou vložte do mikrovlnky na 4 minuty. Po vyjmutí stačí odříznout spodní konec a kukuřice se bez problémů vysune ze slupky – bez nepořádku.
7. Rychlé nahřátí pleťové masky nebo ručníku
Pokud si rádi dopřejete domácí wellness, zkuste si zahřát pleťovou masku nebo ručník v mikrovlnce. Stačí je na pár sekund zahřát, aby byly příjemně teplé. Nahřátý ručník můžete použít na relaxační zábal na krk nebo tvář před nanesením masky.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik.com