Pide je tradiční turecký pokrm, který se často přirovnává k ploché pizze nebo plněnému chlebu. Základ tvoří nadýchané těsto, které se plní různými náplněmi – od sýrových, zeleninových až po masové. Tvar pide bývá obvykle oválný nebo lodičkový a povrch se posype sezamem či sýrem, díky čemuž je po upečení krásně křupavý a voňavý. V Turecku je pide velmi oblíbené pouliční jídlo, které se servíruje na snídani, oběd i večeři.
Doma si ho připravíme poměrně jednoduše a výsledek je vždy působivý. Maso, zelenina a koření ve spojení s jemným těstem vytvářejí syté jídlo, které zasytí celou rodinu. Navíc, pide se dá servírovat i nakrájené na kousky, a proto se hodí i jako pohoštění pro návštěvu. Pokud máte rádi jídla, která spojují chuť domácího pečiva s bohatou náplní, tento recept si určitě zamilujete.
Recept na pide s mletým masem
Pokud máte chuť na něco nového, ale zároveň sytého a poctivého, pide s mletým masem je ideální volba. Tento oblíbený turecký pokrm si rychle zamilujete – nadýchané těsto, šťavnatá masová náplň, voňavé koření a navrchu křupavý sezam se sýrem. Připravíte si ho doma bez problémů a zaručeně s ním ohromíte celou rodinu.
Ingredience na pide s mletým masem
Na těsto:
500 g mouky (cca 4 sklenice)
300 ml vlažné vody (1,5 sklenice)
40 ml oleje (5 PL)
25 g másla (1 PL)
6 g sušeného droždí (1 ČL)
10 g soli (1 plná ČL)
10 g krystalového cukru (1 ČL)
Na náplň:
500 g mletého masa
1 červená paprika
3 zelené papriky
1 velké rajče
1 střední cibule
černý pepř, mletá červená paprika, sůl
+ sezam, med a sýr na posypání
Postup na sezamový pide plněný mletým masem
Nejprve si připravíme těsto – do mísy nasypeme mouku, do středu přidáme droždí, cukr a vlažnou vodu. Necháme pár minut odstát, poté vmícháme olej a nakonec i máslo. Vypracujeme měkké, pružné těsto, které necháme vykynout. Mezitím si nachystáme náplň – mleté maso smícháme s nasekanou paprikou, rajčetem, nastrouhanou cibulí a ochutíme solí, černým pepřem a špetkou červené papriky.
Vykynuté těsto rozdělíme na devět částí, z každé uděláme bochánek a ten vyválíme. Do středu dáme masovou náplň, přeložíme jako naše klasické pirohy a okraje zatlačíme. Hladkou stranu těsta následně namočíme do směsi vody s medem a obalíme v sezamu. Sezamová strana jde navrch – právě tam pides jemně nařízneme a roztáhneme do stran, aby se ukázala náplň.
Nakonec pides posypeme strouhaným sýrem a uložíme na plech vystlaný papírem na pečení. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 30 až 40 minut, dokud se těsto krásně nezapeče, maso neuvaří a sýr neroztaví do křupava. Výsledkem jsou voňavé, šťavnaté a syté pides, které potěší celou rodinu.
instagram.com/chefburcinardaJak masový pide podávat?
Masový pide chutná nejlépe ještě teplý, když je těsto nadýchané a náplň šťavnatá. Podávat ho můžete jako hlavní chod k obědu nebo večeři – stačí ho doplnit o čerstvý zeleninový salát, nakládanou zeleninu nebo jednoduchý jogurtový dip s česnekem. Pide nakrájený na trojúhelníky nebo širší pásy se snadno servíruje a každý si může vzít tolik, kolik zvládne.
Stejně dobře se hodí i jako pohoštění pro návštěvu. Stačí ho po upečení nakrájet na menší kousky a naaranžovat na tácku – hosté si tak mohou pochutnat na křupavém sezamovém těstě plněném voňavým masem. Výborně se kombinuje s čerstvými bylinkami, olivami či sklenicí vína, a tak se z obyčejného jídla stává gurmánský zážitek, který zaručeně všechny potěší.
Tipy na obměnu receptu
Sýrový pide: namísto masové náplně použijeme kombinaci strouhaného sýra – například mozzarella, feta a cheddar. Pide bude jemnější, ale krásně vláčný a sýrově křupavý.
Špenátový pide: nasekaný špenát podusíme s cibulkou a česnekem, přidáme trochu sýra feta nebo ricotty a vznikne lehčí, svěží verze, ideální na jaro či léto.
Bramborový pide: nastrouhané vařené brambory ochutíme solí, černým pepřem, trochou másla a cibulkou. Tato varianta je sytá a připomíná tradiční slovenské náplně.
Kuřecí pide: mleté hovězí nebo vepřové maso můžeme nahradit mletým kuřecím či krůtím masem. Náplň bude lehčí a rychleji hotová.
Vegetariánský pide: náplň připravíme ze zeleniny – lilek, cuketa, paprika a rajče opečené na olivovém oleji s bylinkami vytvoří voňavou a barevnou alternativu.
Pikantní pide: do masové náplně přidáme nasekanou chilli papričku nebo pálivou papriku. Získáme tak výraznější chuť, která potěší milovníky ostrého jídla.
Snídaňový pide: do náplně můžeme po upečení rozbít vajíčko a nechat ho krátce zapéct. Vznikne tak zajímavá a sytá varianta vhodná i na brunch.
Domácí pide jako chuť Turecka u vás doma
Pide s mletým masem je jídlo, které vás přenese do ulic Turecka, ale přitom si ho dokážete jednoduše připravit i doma. Spojení měkkého těsta, šťavnaté náplně a křupavého sezamu se sýrem vytváří kombinaci, které neodolá nikdo. Navíc, recept nabízí množství možností na obměny – od sýrových až po zeleninové, takže si každý najde to své.
Pokud chcete překvapit rodinu nebo návštěvu něčím netradičním a sytým, domácí pide je skvělá volba. Podávejte ho nakrájený na kousky jako pohoštění, nebo jako plnohodnotný oběd s čerstvým salátem. Vyzkoušejte ho jednou a je dost možné, že se stane stálicí ve vašem repertoáru domácích specialit.
Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/chefburcinarda