Recept: Pide plněný mletým masem s křupavým sezamovým okrajem

pide s mletým masem

Pide je tradiční turecký pokrm, který se často přirovnává k ploché pizze nebo plněnému chlebu. Základ tvoří nadýchané těsto, které se plní různými náplněmi – od sýrových, zeleninových až po masové. Tvar pide bývá obvykle oválný nebo lodičkový a povrch se posype sezamem či sýrem, díky čemuž je po upečení krásně křupavý a voňavý. V Turecku je pide velmi oblíbené pouliční jídlo, které se servíruje na snídani, oběd i večeři.

Reklama

Doma si ho připravíme poměrně jednoduše a výsledek je vždy působivý. Maso, zelenina a koření ve spojení s jemným těstem vytvářejí syté jídlo, které zasytí celou rodinu. Navíc, pide se dá servírovat i nakrájené na kousky, a proto se hodí i jako pohoštění pro návštěvu. Pokud máte rádi jídla, která spojují chuť domácího pečiva s bohatou náplní, tento recept si určitě zamilujete.

Recept na pide s mletým masem

Pokud máte chuť na něco nového, ale zároveň sytého a poctivého, pide s mletým masem je ideální volba. Tento oblíbený turecký pokrm si rychle zamilujete – nadýchané těsto, šťavnatá masová náplň, voňavé koření a navrchu křupavý sezam se sýrem. Připravíte si ho doma bez problémů a zaručeně s ním ohromíte celou rodinu.

Ingredience na pide s mletým masem

Na těsto:

  • 500 g mouky (cca 4 sklenice)

  • 300 ml vlažné vody (1,5 sklenice)

  • 40 ml oleje (5 PL)

  • 25 g másla (1 PL)

  • 6 g sušeného droždí (1 ČL)

  • 10 g soli (1 plná ČL)

  • 10 g krystalového cukru (1 ČL)

Na náplň:

  • 500 g mletého masa

  • 1 červená paprika 

  • 3 zelené papriky

  • 1 velké rajče

  • 1 střední cibule 

  • černý pepř, mletá červená paprika, sůl 

+ sezam, med a sýr na posypání

Postup na sezamový pide plněný mletým masem

Nejprve si připravíme těsto – do mísy nasypeme mouku, do středu přidáme droždí, cukr a vlažnou vodu. Necháme pár minut odstát, poté vmícháme olej a nakonec i máslo. Vypracujeme měkké, pružné těsto, které necháme vykynout. Mezitím si nachystáme náplň – mleté maso smícháme s nasekanou paprikou, rajčetem, nastrouhanou cibulí a ochutíme solí, černým pepřem a špetkou červené papriky.

Reklama

Vykynuté těsto rozdělíme na devět částí, z každé uděláme bochánek a ten vyválíme. Do středu dáme masovou náplň, přeložíme jako naše klasické pirohy a okraje zatlačíme. Hladkou stranu těsta následně namočíme do směsi vody s medem a obalíme v sezamu. Sezamová strana jde navrch – právě tam pides jemně nařízneme a roztáhneme do stran, aby se ukázala náplň.

Nakonec pides posypeme strouhaným sýrem a uložíme na plech vystlaný papírem na pečení. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 30 až 40 minut, dokud se těsto krásně nezapeče, maso neuvaří a sýr neroztaví do křupava. Výsledkem jsou voňavé, šťavnaté a syté pides, které potěší celou rodinu.

recept na pide
instagram.com/chefburcinarda

Jak masový pide podávat?

Masový pide chutná nejlépe ještě teplý, když je těsto nadýchané a náplň šťavnatá. Podávat ho můžete jako hlavní chod k obědu nebo večeři – stačí ho doplnit o čerstvý zeleninový salát, nakládanou zeleninu nebo jednoduchý jogurtový dip s česnekem. Pide nakrájený na trojúhelníky nebo širší pásy se snadno servíruje a každý si může vzít tolik, kolik zvládne.

Stejně dobře se hodí i jako pohoštění pro návštěvu. Stačí ho po upečení nakrájet na menší kousky a naaranžovat na tácku – hosté si tak mohou pochutnat na křupavém sezamovém těstě plněném voňavým masem. Výborně se kombinuje s čerstvými bylinkami, olivami či sklenicí vína, a tak se z obyčejného jídla stává gurmánský zážitek, který zaručeně všechny potěší.

Tipy na obměnu receptu

  • Sýrový pide: namísto masové náplně použijeme kombinaci strouhaného sýra – například mozzarella, feta a cheddar. Pide bude jemnější, ale krásně vláčný a sýrově křupavý.

  • Špenátový pide: nasekaný špenát podusíme s cibulkou a česnekem, přidáme trochu sýra feta nebo ricotty a vznikne lehčí, svěží verze, ideální na jaro či léto.

  • Bramborový pide: nastrouhané vařené brambory ochutíme solí, černým pepřem, trochou másla a cibulkou. Tato varianta je sytá a připomíná tradiční slovenské náplně.

  • Kuřecí pide: mleté hovězí nebo vepřové maso můžeme nahradit mletým kuřecím či krůtím masem. Náplň bude lehčí a rychleji hotová.

  • Vegetariánský pide: náplň připravíme ze zeleniny – lilek, cuketa, paprika a rajče opečené na olivovém oleji s bylinkami vytvoří voňavou a barevnou alternativu.

  • Pikantní pide: do masové náplně přidáme nasekanou chilli papričku nebo pálivou papriku. Získáme tak výraznější chuť, která potěší milovníky ostrého jídla.

  • Snídaňový pide: do náplně můžeme po upečení rozbít vajíčko a nechat ho krátce zapéct. Vznikne tak zajímavá a sytá varianta vhodná i na brunch.

Reklama

Domácí pide jako chuť Turecka u vás doma

Pide s mletým masem je jídlo, které vás přenese do ulic Turecka, ale přitom si ho dokážete jednoduše připravit i doma. Spojení měkkého těsta, šťavnaté náplně a křupavého sezamu se sýrem vytváří kombinaci, které neodolá nikdo. Navíc, recept nabízí množství možností na obměny – od sýrových až po zeleninové, takže si každý najde to své.

Pokud chcete překvapit rodinu nebo návštěvu něčím netradičním a sytým, domácí pide je skvělá volba. Podávejte ho nakrájený na kousky jako pohoštění, nebo jako plnohodnotný oběd s čerstvým salátem. Vyzkoušejte ho jednou a je dost možné, že se stane stálicí ve vašem repertoáru domácích specialit.

Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/chefburcinarda

0/5 - 0 hlasov

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE