Vytěžte z dýňové sezóny co nejvíc! Kosmetiku z dýně si zamilujete

kosmetika z dýně

Dýně není jen chutná a výživná potravina, ale také skvělý pomocník v péči o pleť a vlasy. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, které prospívají zdraví pokožky a vlasů. Věděli jste, že si z ní můžete připravit účinnou domácí kosmetiku? Už nikdy se na dýni nebudete dívat stejnýma očima.

Účinky dýně na pleť

Dýňová polévka, dýňová omáčka, pečená dýně, dýňový koláč, dýňové halušky... Na konci léta a začátkem podzimu dýně v naší kuchyni září častěji. Její oranžová barva nás naplňuje energií a dýně samotná zásobuje tělo vitamíny. Nemiluje ji však jen naše břicho. I pokožka si její účinky nemůže vynachválit. Dýně je bohatá na vitamíny A, C a E, které pleť hydratují a zlepšují její pružnost.

Tyto vitamíny podporují regeneraci pokožky a pomáhají v boji proti suché a unavené pleti. Dýně také obsahuje enzymy, které jemně odstraňují odumřelé kožní buňky, čímž podporují regeneraci pokožky a zjemňují její texturu.

Doporučujeme: 4 věci, kvůli kterým stárneš rychleji během spánku

dýně
Depositphotos

Domácí kosmetika z dýně

Toužíte po hustých, zdravých a nádherně lesklých vlasech? Už si nemusíte kupovat drahé balzámy, masky ani vlasové spreje v drogerii. I vaše pokožka si dýni zamiluje, protože zůstane krásně jemná a hydratovaná. Dýně má protizánětlivé účinky a je přírodní ochranou proti UV záření. Podporuje tvorbu kolagenu v pleti a pomáhá bojovat proti prvním známkám stárnutí. Obsahuje vitamíny skupiny B, jako je kyselina listová a niacin, které podporují krevní oběh ve vlasové pokožce a stimulují růst vlasů.

Dýňová maska na vlasy pro posílení a lesk

Dýňový olej a dužina jsou bohaté na mastné kyseliny a vitamín E, které pomáhají hydratovat a posilovat vlasová vlákna, čímž snižují lámavost a suchost vlasů. Zinek a vitamín C obsažené v dýni posilují vlasové kořínky a pomáhají předcházet nadměrnému vypadávání vlasů. Vyzkoušejte si připravit tuto domácí masku na vlasy a těšte se z perfektního výsledku.

Ingredience:

  • 1 šálek dýňového pyré
  • 1/4 šálku kokosového oleje
  • 1 polévková lžíce medu

Postup: Smíchejte všechny ingredience do hladké směsi. Aplikujte masku na vlhké vlasy, od kořínků po konečky. Nechte působit 30 minut a poté vlasy umyjte šamponem a kondicionérem jako obvykle. Tato maska vyživuje vlasy, dodává jim lesk a pomáhá předcházet jejich poškození.

Maska na pleť pro zářivou pokožku

Pokud se naučíte dýni využívat v domácí kosmetice, ochráníte pokožku před škodlivými volnými radikály. Antioxidanty v dýni (zejména vitamíny C a E) pomáhají snižovat viditelnost jemných linek a vrásek. Betakaroten zase sjednocuje tón pleti a podporuje její zdravý vzhled. Pomáhá také snižovat výskyt pigmentových skvrn a zarudnutí.

Ingredience:

  • 2 polévkové lžíce dýňového pyré (čerstvé nebo konzervované)
  • 1 čajová lžička medu
  • 1 čajová lžička jogurtu nebo kokosového oleje (pro suchou pokožku)

Postup: Všechny ingredience smíchejte v misce, dokud nevznikne hladká pasta. Aplikujte masku na čistý obličej a nechte působit 15–20 minut. Opláchněte teplou vodou a naneste hydratační krém. Med má antibakteriální vlastnosti, zatímco dýně hydratuje a vyživuje.

Tip: Pokožku rukou omladíte, když smícháte čtvrtinu šálku dýňového pyré s lžičkou mandlového/olivového oleje a lžičkou medu. Směs vmasírujte do pokožky a poté opláchněte. Na nohy můžete použít směs dýňového pyré (půl šálku), 2 lžic olivového oleje a dostatečné množství soli. Peeling vmasírujte do pokožky nohou a následně opláchněte.

Tip pro vás: 5 chyb při používání tělového krému, kterým se určitě vyhněte

kosmetika z dýně
Depositphotos

Dýňový peeling na tělo

Ingredience:

  • 1/2 šálku dýňového pyré
  • 1/2 šálku hnědého cukru
  • 1/4 šálku olivového oleje

Postup: Smíchejte všechny ingredience, dokud nevznikne hustá konzistence. Aplikujte peeling na vlhkou pokožku a jemně masírujte krouživými pohyby. Opláchněte teplou vodou a pokožku osušte ručníkem. Peeling odstraňuje odumřelé kožní buňky a zanechává pokožku jemnou a hydratovanou.

Tip: Pokud smícháte stejné množství dýňového pyré a kokosového oleje, získáte perfektní tělové máslo. Osprchujte se, natřete jím pokožku, nechte chvíli působit a poté opláchněte.

Masky na pleť různých druhů

Co pleť, to jiná potřeba péče. Proto si můžete doma vytvořit dýňovou masku na obličej, která bude odpovídat aktuálním potřebám vaší pleti.

Omlazující maska z dýně:

Smíchejte šálek dýňové dužiny, 2 polévkové lžíce hnědého cukru, polévkovou lžíci medu a půl šálku bílého jogurtu. Masku nechte působit deset minut a poté opláchněte.

Maska na mastnou pleť:

Smíchejte čtvrtinu šálku dýňového pyré s lžící jablečného octa a jedním vajíčkem. Masku nechte působit 20 minut a poté pleť opláchněte.

Maska na suchou pleť:

Smíchejte čtvrtinu šálku dýňového pyré s lžičkou olivového oleje, lžičkou medu a celým vajíčkem. Nechte působit 20 minut a poté opláchněte.

Dýňové šílenství

Dýně je všestranný přírodní produkt, který přináší mnoho benefitů pro pleť a vlasy. Pokud máte na podzim ve zvyku vyřezávat z dýně strašidýlka, už budete vědět, na co využít dýňovou dužinu. Byla by škoda ji jen tak vyhodit! I vy si teď dokážete vytvořit účinnou domácí kosmetiku, která je šetrná k vaší pleti i k životnímu prostředí. Vyzkoušejte tyto recepty a dopřejte své pleti a vlasům péči, kterou si zaslouží!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE