Umíte si představit jídlo bez cibule? Tato zelenina patří mezi nejstarší jedlé potraviny známé lidstvu, díky čemuž se nachází v nespočtu receptů – ať už jde o pečenou cibuli, cibulové kroužky, saláty, omáčky – je základem mnoha pokrmů. Cibule jako taková je díky svým účinkům také od středověku používána jako tradiční lék, který díky svým léčivým vlastnostem podporuje zdraví.
Doporučujeme: Jak přežít Vánoce bez stresu: Tipy na plánování, úklid a organizaci svátků
Kromě toho, že má skutečně blahodárné účinky, tak může být zrádná. Jednoduše vás může rozplakat i bez toho, abyste se pořezali. Dokonce si dovolíme tvrdit, že je to jediný prostředek, který dokáže rozplakat i toho nejdrsnějšího chlapa.
Jak ji tedy krájíte vy? Krájíte ji přes slzy nebo jste našli nějaký osvědčený způsob, díky kterému při jejím krájení nevyroníte ani jednu slzičku?
Zaujme tě: Jak obnovit dřevěné prkénko na krájení? Jednoduché tipy na jeho záchranu
DepositphotosNení královna jako královna!
Cibule je královnou kuchyně, kterou ve své domácnosti dokážete využít úplně celou a hlavně všestranně. Odvar z cibulových slupek můžete použít na léčbu zánětu močových cest nebo na posílení imunitního systému. Účinky cibule dokonce můžete využít při lámavých nehtech nebo migréně.
Ale proč při jejím krájení pláčeme? Cibule totiž obsahuje množství látek, které se při rozkrojení dostávají do ovzduší a způsobují tak podráždění oční sliznice. Oči tak na obranu produkují slzy, které se snaží eliminovat působení těchto dráždivých látek. Tak jak na krájení cibule bez slz? Jak cibuli loupat a krájet bez toho, aby vás pálily oči?
Nepřehlédněte: Pleteniny jako základ zimního šatníku – tipy na výběr i kombinace pro dokonalý outfit!
DepositphotosUž žádné krokodýlí slzy při krájení cibule!
- Před krájením dejte cibuli do mrazničky. Když je cibule ledová, nemá takové dráždivé účinky, díky čemuž při jejím krájení nebudete plakat.
- Do úst si vložte kousek chleba, lžičku nebo cokoli jiného. Řeknete si, jaká bizarnost! Jak může chléb pomoci k tomu, abychom při krájení cibule neplakali? Odpověď je jednoduchá – je to všechno o psychice. Vy se soustředíte na něco úplně jiného, co vás zaměstná, proto při krájení cibule nebudete ronit tolik slz.
- Napijte se, ale vodu nepolykejte! I to je jednou z bizarností, které fungují. Před tím, než zaříznete do cibule, napijte se vody, ale tu nepolykejte. Údajně vás tento způsob ochrání před aromatickými látkami, které se při krájení cibule dostávají do ovzduší.
- Jděte na ni ostrým nožem! Čím souvislejší řezy budete dělat, tím méně šťávy bude cibule vypouštět, a tím pádem budete méně slzet.
- Posledním trikem je zápalka mezi zuby. Zápalkou škrtněte, hned ji sfoukněte a ještě dýmící si ji vložte mezi zuby. Dým ze zápalky vám poputuje přímo do nosu, což přebije zápach cibule. Díky tomu vám cibule nebude způsobovat slzení očí.
Podívej se také: Pamukkale: Objev toto nádherné termální centrum Turecka!
Tip redakce
Na závěr, pokud se chcete při krájení cibule vyhnout slzám úplně a ušetřit si čas i námahu, zvažte použití food procesoru. Tento šikovný kuchyňský pomocník dokáže cibuli nakrájet rychle a precizně bez toho, abyste museli přijít do kontaktu s jejími štiplavými výpary. Stačí vložit oloupanou cibuli do procesoru, nastavit požadovanou tloušťku krájení nebo sekání a nechat přístroj udělat všechnu práci za vás.
Kromě cibule zvládne food procesor zpracovat i další ingredience, ať už jde o zeleninu na polévky, bylinky na omáčky nebo ořechy do dezertů. Je to ideální nástroj pro ty, kteří chtějí vařit rychle, efektivně a bez zbytečného stresu. Investice do kvalitního food procesoru vám nejen usnadní přípravu pokrmů, ale zároveň vám přinese více radosti z vaření.