Sušená rajčata lze sehnat v každém větším obchodě s potravinami. Jde o skutečnou lahůdku, která je oproti čerstvým rajčatům charakteristická plnější a intenzivnější chutí. Mnozí je přímo milují, ti druzí je pravděpodobně ještě neobjevili, nebo jen nepřišli na to, jak je v kuchyni využít. Jak na to?
Sušená rajčata v kuchyni
Pravdou je, že sušená rajčata lze přidat všude tam, kam se vám hodí nebo kam přidáváte i čerstvá rajčata. Jsou skvělou volbou do zeleninových salátů, těstovin, omáček i rizota, klidně je přidejte na domácí pizzu nebo na jednohubky či obložené chlebíčky.
Připravit se z nich však dá i neskutečně lahodná pomazánka, stačí je zkombinovat s piniovými oříšky a ricottou. Tato Itálií inspirovaná pomazánka je přitom plná živin. Sušená rajčata obsahují vlákninu, vitamín C, draslík i vzácný karotenoid zvaný lykopen, který je známý protirakovinovými účinky.
Piniové oříšky jsou zdrojem bílkovin a zdravých tuků, ricotta stejně tělu doplní bílkoviny, ale i vápník a další minerály. Doporučujeme podávat s čerstvým celozrnným pečivem, které obsahuje navíc složené sacharidy. To znamená, že snídaně či svačina v podobě pomazánky ze sušených rajčat podávané s pečivem poskytnou tělu prakticky celý řad potřebných živin. Jak tuto lahodnou pomazánku připravit?
Freepik.comNa pomazánku ze sušených rajčat a ricotty budeme potřebovat:
- 8 – 10 ks sušených rajčat
- 250 g ricotty
- 50 g piniových oříšků
- 2 stroužky česneku
- 2 PL nastrouhaného parmazánu
- 1 PL olivového oleje
- 1/2 ČL sušené bazalky
- sůl a mletý černý pepř
Postup přípravy pomazánky ze sušených rajčat:
- Jako první si piniové oříšky nasucho opečeme na pánvi. Postačí 1 – 2 minuty. Podle chuti nebo potřeby je lze nahradit klasickými nesolenými arašídy, případně i slunečnicovými semínky.
- Opečené oříšky dáme spolu s ricottou, sušenými rajčaty, parmazánem, česnekem, bazalkou a olivovým olejem do mixéru. Mixujeme, dokud nevznikne hladká směs.
- Podle potřeby ještě dochutíme solí a černým pepřem a uskladníme v ledničce nebo rovnou podáváme, například s čerstvým křupavým pečivem. Dobrou chuť!
Recept č. 2: Pomazánka ze sušených rajčat a cream cheese
A máme pro vás i další tipy na pomazánky, ve kterých hrají hlavní roli sušená rajčata. Tato pomazánka je ideální kombinací jemnosti a výrazné chuti sušených rajčat. Je jednoduchá na přípravu a skvělá na pečivo či krekry.
Ingredience:
- 8 – 10 ks sušených rajčat
- 200 g cream cheese (krémový sýr)
- 1 stroužek česneku
- 1 PL olivového oleje
- 1/2 ČL sušené bazalky
- pár zelených oliv
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti
Postup: Sušená rajčata nakrájejte na menší kousky. V mixéru smíchejte cream cheese, rajčata, česnek, olivový olej a bazalku, dokud nevznikne hladká směs. Podle chuti přidejte sůl a černý pepř. Přidejte nadrobno nasekané olivy a zamíchejte. Pomazánku podávejte s čerstvým pečivem nebo zeleninovými tyčinkami.
Recept č. 3: Pomazánka ze sušených rajčat a tuňáka
Milujete tuňákové pomazánky? Tato pomazánka spojuje výraznou chuť tuňáka a sladkou vůni sušených rajčat, což ji činí ideální na snídani nebo lehkou večeři. Připravíte ji rychle a jednoduše s pár ingrediencemi.
Ingredience:
- 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě (cca 120 g)
- 8 – 10 ks sušených rajčat
- 100 g cream cheese (nebo tvarohu)
- 1 PL olivového oleje
- 1/2 ČL citronové šťávy
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti
Postup: Tuňáka sceďte a spolu se sušenými rajčaty, cream cheese, olivovým olejem a citronovou šťávou vložte do mixéru. Mixujte, dokud nevznikne hladká pomazánka. Dochutíme solí a černým pepřem a podáváme na pečivu nebo k zelenině.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik.com