Rychlá a zdravá pomazánka ze sušených rajčat a ricotty

nátierka zo sušených paradajok

Sušená rajčata lze sehnat v každém větším obchodě s potravinami. Jde o skutečnou lahůdku, která je oproti čerstvým rajčatům charakteristická plnější a intenzivnější chutí. Mnozí je přímo milují, ti druzí je pravděpodobně ještě neobjevili, nebo jen nepřišli na to, jak je v kuchyni využít. Jak na to?

Sušená rajčata v kuchyni

Pravdou je, že sušená rajčata lze přidat všude tam, kam se vám hodí nebo kam přidáváte i čerstvá rajčata. Jsou skvělou volbou do zeleninových salátů, těstovin, omáček i rizota, klidně je přidejte na domácí pizzu nebo na jednohubky či obložené chlebíčky. 

Připravit se z nich však dá i neskutečně lahodná pomazánka, stačí je zkombinovat s piniovými oříšky a ricottou. Tato Itálií inspirovaná pomazánka je přitom plná živin. Sušená rajčata obsahují vlákninu, vitamín C, draslík i vzácný karotenoid zvaný lykopen, který je známý protirakovinovými účinky.

Piniové oříšky jsou zdrojem bílkovin a zdravých tuků, ricotta stejně tělu doplní bílkoviny, ale i vápník a další minerály. Doporučujeme podávat s čerstvým celozrnným pečivem, které obsahuje navíc složené sacharidy. To znamená, že snídaně či svačina v podobě pomazánky ze sušených rajčat podávané s pečivem poskytnou tělu prakticky celý řad potřebných živin. Jak tuto lahodnou pomazánku připravit?

recepty ze sušených rajčat
Freepik.com

Na pomazánku ze sušených rajčat a ricotty budeme potřebovat:

  • 8 – 10 ks sušených rajčat
  • 250 g ricotty
  • 50 g piniových oříšků
  • 2 stroužky česneku
  • 2 PL nastrouhaného parmazánu
  • 1 PL olivového oleje
  • 1/2 ČL sušené bazalky
  • sůl a mletý černý pepř

Postup přípravy pomazánky ze sušených rajčat:

  • Jako první si piniové oříšky nasucho opečeme na pánvi. Postačí 1 – 2 minuty. Podle chuti nebo potřeby je lze nahradit klasickými nesolenými arašídy, případně i slunečnicovými semínky.
  • Opečené oříšky dáme spolu s ricottou, sušenými rajčaty, parmazánem, česnekem, bazalkou a olivovým olejem do mixéru. Mixujeme, dokud nevznikne hladká směs.
  • Podle potřeby ještě dochutíme solí a černým pepřem a uskladníme v ledničce nebo rovnou podáváme, například s čerstvým křupavým pečivem. Dobrou chuť!

Recept č. 2: Pomazánka ze sušených rajčat a cream cheese

A máme pro vás i další tipy na pomazánky, ve kterých hrají hlavní roli sušená rajčata. Tato pomazánka je ideální kombinací jemnosti a výrazné chuti sušených rajčat. Je jednoduchá na přípravu a skvělá na pečivo či krekry.

Ingredience:

  • 8 – 10 ks sušených rajčat
  • 200 g cream cheese (krémový sýr)
  • 1 stroužek česneku
  • 1 PL olivového oleje
  • 1/2 ČL sušené bazalky
  • pár zelených oliv
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti

Postup: Sušená rajčata nakrájejte na menší kousky. V mixéru smíchejte cream cheese, rajčata, česnek, olivový olej a bazalku, dokud nevznikne hladká směs. Podle chuti přidejte sůl a černý pepř. Přidejte nadrobno nasekané olivy a zamíchejte. Pomazánku podávejte s čerstvým pečivem nebo zeleninovými tyčinkami.

Recept č. 3: Pomazánka ze sušených rajčat a tuňáka

Milujete tuňákové pomazánky? Tato pomazánka spojuje výraznou chuť tuňáka a sladkou vůni sušených rajčat, což ji činí ideální na snídani nebo lehkou večeři. Připravíte ji rychle a jednoduše s pár ingrediencemi.

Ingredience:

  • 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě (cca 120 g)
  • 8 – 10 ks sušených rajčat
  • 100 g cream cheese (nebo tvarohu)
  • 1 PL olivového oleje
  • 1/2 ČL citronové šťávy
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti

Postup: Tuňáka sceďte a spolu se sušenými rajčaty, cream cheese, olivovým olejem a citronovou šťávou vložte do mixéru. Mixujte, dokud nevznikne hladká pomazánka. Dochutíme solí a černým pepřem a podáváme na pečivu nebo k zelenině.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik.com

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE