Máš doma starý chléb? Vyzkoušej 7 výborných receptů, jak ho využít!

jak využít starý chléb

Už naše staré babičky nás učily, že chléb se nemá vyhazovat. Proč také, když se dá ještě nějak využít a ušetřit tak pár eur. Starý suchý chléb a recepty ze starého chleba byly a stále jsou samozřejmostí. Jak tedy využít starý chléb, kousky starého chleba a jak oživit starý chléb či starý bochník chleba? U nás najdete odpovědi, jak i užitečné tipy!

Co se starým chlebem? Pokud ho nechcete vyhodit, ale nevíte, co s ním, tak právě pro vás tu máme 7 tipů na jeho využití! Dokonce i se starším chlebem vytvoříte chuťovky, které ocení celá vaše rodina.

Starý tvrdší chléb se dá využít nejen jako strouhanka ze starého chleba, ale můžete si připravit například i zapečený chléb v troubě, chlebová omáčka, pizza ze staršího chlebíka a podobně. Vyhadzování starého chleba se tak stane minulostí! Podívejte se spolu s námi, jak spotřebovat chléb či staré rohlíky a objevte jejich chutné využití.

Tip pro vás: Dokonalá avokádová pomazánka 5x jinak: Každá stojí za vyzkoušení!

Recepty ze starého chleba - jak využít staré pečivo? 

Pokud máte větší množství staršího pečiva, tak první co vám určitě napadne, je strouhanka. Ta, kterou koupíte v obchodě je stejná jako ta, kterou si můžete vyrobit doma ze staršího pečiva. Tento šikovný trik vám ušetří pár centů. Po pomletí nechte strouhanku ještě trochu proschnout a pak ji nasypte do uzavřené nádoby. Strouhanku využijete na zahuštění guláše (namísto mouky), na obalování řízků nebo ji přidáte do fašírek.

Jak jednoduše oživit staré pečivo a zužitkovat starý chléb?

Zůstal vám starší chléb? Udělejte z něho křupavé krutony. Chléb nakrájejte na kostky a zamražte. Potom je kdykoli vyberete a dochutíte nimi různé polévky, například krémovou brokolicovou, dýňovou a mnohé další. Takovéto křupavé krutony jsou rychlé na přípravu, v mrazáku vydrží dlouho a polévku skvěle doplní.

1. Pokrmy ze starého chleba - jak na chlebové tyčinky?

Ideální chuťovka k večernímu filmu. Starší chléb nakrájejte na tenké plátky a namáčejte do předem připravené směsi. Směs připravíte z olivového oleje, česneku, mleté červené papriky, koření a soli. Chlebové plátky namočte z obou stran a dejte zapéct do trouby, dokud nebudou upečeny dozlatova a pěkně křupavé. Místo klasických chipsů, trochu změna!

Nepřehlédněte: Rychlé občerstvení: Vyzkoušejte tyto lahodné jednohubky!

chlebové tyčinky Depositphotos

2. Starý bílý chléb se sýrem nebo i koláč ze suchého chleba

Výborný nápad na oslavu nebo párty. Starý chléb nakrájejte tak, abyste vytvořili malé čtverečky (mřížku). Do jednotlivých zářezů zastrčte sýr podle vlastního výběru a slaninu. Posypte bylinkami, osolte a bochník pokapejte olivovým olejem. Pokud byste to chtěli ještě trochu vylepšit, zamíchejte do olivového oleje prolisovaný česnek. Dejte do trouby a pečte dozlatova na 200 až 220 °C. Když se sýr začne tát, chléb vyndejte a hned podávejte.

Podívejte se také: Nejlepší recepty z listového těsta: TOP pochoutky do vaší kuchařky

Starý bílý chléb se sýrem Depositphotos

3. Chlebové dalamánky - koláč ze staršího chlebíka

Starý chléb zalijte vlažnou vodou a rozmixujte ponorným mixérem na kaši. Přidejte sůl, římský kmín, 1 lžičku medu a rozdrobte droždí. Chvíli počkejte a následně přisypte mouku podle potřeby, aby těsto nebylo řídké. Nechte vykynout na teplém místě a potom z něj vykrojte malé bochníky. Přeložte na plech vyložený papírem na pečení. Narežte na vrchu nožem a posypte různými semínky, případně pokapejte olejem a pečte v troubě asi na 180 °C.

4. Sedlácká chlebová polévka

Existuje množství receptů na chlebovou polévku, stačí jen hledat na internetu. Jako ukázku jeden takový recept pro vás máme. Opečte na oleji cibulku, zalijte zeleninovým vývarem. Přidejte lžičku římského kmínu, nakrájený starší chléb na malé kostky a vařte do rozvaření. Přibližně po 10 minutách rozmixujte ponorným mixérem. Potom přidejte vejce, prelisovaný česnek a majoránku. Nakonec jen dozdobte nasekanými bylinkami a opečenými krutony.

Podívej se: RECEPT: Nejlepší jablkovo - tvarohové pité jako od babičky

chlebová polévka Depositphotos

5. Chlebové krokety

Nakrájejte starý chléb a nechte ho rozmočit v mléce. Přidejte vejce, koření a sůl, případně další suroviny podle vlastní chuti. Například nadrobno nakrájenou šunku, klobásu, slaninu či nastrouhaný sýr a česnek. Vše promíchejte, a pokud je potřeba, zahustěte strouhankou. Z těsta vytvořte krokety, obalte je ve strouhance a osmažte. Přidejte na talíř čerstvý zeleninový salát a jídlo je hotové. Dobrou chuť!

6. Chlebová pizza ze starého chleba

Chléb obalte ve rozšlehaném vejci a pečlivě ho urovnávejte na dno pánve. Navrch položte pokrájenou slaninu, rajčata, olivy a nastrouhaný sýr. Přidejte olej a pod zakrytou pokličkou duste asi 5 minut. Chléb můžete posypat čímkoliv podle chuti, může to být tuňák nebo kukuřice, paprika, salám a podobně.

7. Slané i sladké topinky

Topinky naslano určitě znáte. Je mnoho způsobů, jak je připravit. Krajíc chleba opečený na oleji a potřený česnekem. Nebo namočený ve vajíčku a připravený na pánvi. Krajíce starého chleba můžete dát i zapéct do trouby. Jednoduše je potřete vrstvou másla, obložíte je šunkou, rajčaty, bazalkou, sýrem (výborná je mozzarella) a pokapejte olivovým olejem. Dejte zapéct a rychlá večeře je na stole.

Máte chuť spíše na něco sladkého? Vyzkoušejte francouzské toasty. Používá se toastový chléb, ale nic nezkazíte, když použijete klasický chléb. Vejce vyšlehejte vidličkou, přidejte mléko a skořicový cukr. Jeden krajíc chleba potřete Nutellou, uložte na něj kolečka banánu a přikryjte ho druhým krajícem. Pořádně přitlačte a takto připravený toast z obou stran namočte do vajíčka a z obou stran opečte na pánvi s trochou oleje. Na závěr můžete pokapat javorovým sirupem nebo medem, případně ozdobte ovocem.

Nepřehlédni: Jahodové galetky z listového těsta: S vanilkovým krémem i zmrzlinou jsou TOP

francouzské toasty Depositphotos

Tip na závěr: Netradiční chléb ve vejci

Chlebíček ve vajíčku je klasika, kterou se nedá nikdy odmítnout. Co však, kdybyste ho vylepšili? My doporučujeme chléb nejprve potřít taveným sýrem, položit na něj plátek šunky a tak obalit ve vejci. Takto připravený chléb opečte na oleji z obou stran a vychutnejte si dokonalou kombinaci chutí.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE