Nejlepší vařená kukuřice: Zjisti zajímavé fakta o této pochoutce!

vařená kukuřice recept

Pokud podle vás je vařená kukuřice naprosto fantastická, máme pro vás dobré zprávy! Vařená kukuřice je symbolem letních festivalů a akcí, ale také koupališť a pláží. A pokud nepatříte mezi ty, kteří se jí vyhýbají ze strachu o své zuby, ale naopak, vařenou kukuřici zbožňujete stejně jako my, určitě vás zaujmou informace, které jsme o této pochoutce shromáždili. Nejlepší vařená kukuřice pod sluncem je tady! Jak kukuřici správně vařit? Jak dlouho ji vařit? Jak ji ugrilovat nebo netradičně dochutit? Více v článku!

Podívej také: Spoznej tajemství super rychlé rajčatové polévky

Žlutý klas jako symbol dětské nostalgie

Řekněme si to na rovinu – z krmiva pro prasátka se postupem času stala tak oblíbená pochoutka pro lidi, že jen málokdo jí dokáže odolat. Nechybí téměř na žádném letním festivalu, akci, koupališti, jarmarku... Mnozí z nás k ní směřují své první kroky na jakékoli akci. Stejně tak si ji ale rádi a často vaříme doma nebo ji dokonce pěstujeme na zahrádce.

Po jejím konzumování většinou musíme zamířit na toaletu a použít zubní nit, aby s námi nakonec nestrávila zbytek dne, a umýt si zasolená předloktí, bradu i tváře. Přesto ji prostě zbožňujeme.

Vařená kukuřice je s námi už dlouhé roky, vždyť jako děti jsme si bez problémů mohli odnést kus-dva přímo z pole domů, kde nám tento úlovek maminka oloupala a uvařila. Dnes si už kukuřici můžeme jedině koupit v obchodě, na trhu nebo vypěstovat na zahradě, ale chutná stejně dobře jako dřív. Dost bylo nostalgie, pojďme na fakta!

Největší zajímavosti o (vařené) kukuřici:

  • Pokud kukuřici uvaříte v jejím šustí, získá jemnou vůni a chuť trávy.
  • Kdysi se kukuřici říkalo turecká pšenice.
  • Kukuřice obsahuje velké množství vitamínů B a C, vlákniny, draslíku, selenu, hořčíku, zinku a železa.
  • Staří Mayové věřili, že úplně první člověk byl stvořen z kukuřičných zrn.
  • Vařená kukuřice dokáže efektivně podpořit trávicí proces a díky obsahu manganu uklidňuje nervovou soustavu.

Doporučujeme: Zdravé palačinky ze 3 ingrediencí: Jiné už připravovat nebudeš!

vařená kukuřice
Depositphotos

Nejchutnější vařená kukuřice – jaký je obsah kalorií a výživové hodnoty?

Proč konzumovat mladou kukuřici? Má skvělé nutriční hodnoty! Vařená kukuřice je oblíbenou pochoutkou, která obsahuje přibližně 96 kalorií na 100 gramů. Je bohatá na různé výživné látky, což z ní činí nejen chutnou, ale i zdravou volbu. Obsahuje významné množství vlákniny, která podporuje trávení, a také je dobrým zdrojem vitamínů a minerálů.

Kukuřice je například bohatá na vitamín C, který je důležitý pro imunitní systém a zdraví pokožky. Kromě toho obsahuje antioxidanty, jako jsou lutein a zeaxantin, které jsou prospěšné pro zdraví očí. Dále obsahuje:

  • Bílkoviny
  • Tuky
  • Sacharidy
  • Vitamín E
  • Vitamíny B – Vitamín B6, Kyselina listová (folát), Kyselina pantotenová, Niacin, Thiamin, Riboflavin
  • Hořčík, Fosfor, Draslík, Zinek

Jaké jsou benefity konzumace kukuřice?

  • Antioxidanty: Klasy kukuřice jsou zdrojem antioxidantů, jako jsou lutein a zeaxantin, které jsou prospěšné pro zdraví očí. Tyto látky pomáhají chránit před makulární degenerací a jinými očními chorobami.
  • Zdroj komplexních sacharidů: Kukuřice poskytuje energii ve formě komplexních sacharidů, které jsou důležité pro udržení stabilní hladiny cukru v krvi a poskytují dlouhodobou energii.
  • Podpora srdečního zdraví: Vláknina, vitamíny a antioxidanty v kukuřici přispívají ke snižování rizika srdečních chorob tím, že podporují zdravou hladinu cholesterolu a snižují záněty.
  • Přirozeně bezlepková: Kukuřice je bezlepková, což z ní činí vhodnou potravinu pro lidi s celiakií nebo citlivostí na lepek.
  • Zdravé tuky: I když kukuřice obsahuje nízké množství tuku, tuky přítomné v kukuřičných zrnech jsou zdravé a přispívají k celkovému zdraví.

Jak připravit vařenou kukuřici – jak dlouho vařit?

Oloupaný kukuřičný klas vložte do hrnce. Pokud nemáte k dispozici dostatečně velký hrnec, jednoduše kukuřici přelomte napůl. Kukuřici zalijte vodou tak, aby byla zcela ponořená. Přidejte sůl a hrnec přikryjte pokličkou. Když voda začne vřít, odměřte si asi 10 až 15 minut vaření. Po vyjmutí z hrnce kukuřici posolte, případně na ni položte plátek másla a pak si už jen užívejte jedinečnou sladko-slanou chuť.

Druhý způsob vaření kukuřice je, že ji vložíte až do vroucí osolené vody a necháte vařit na mírném ohni přibližně 25 minut. Vařenou kukuřici si můžete ozvláštnit i tím, že jakmile voda s kukuřicí začne vřít, přilijete do ní hrnek mléka a přidáte asi 100 gramů másla. Poté bez pokličky vařte asi sedm minut.

Doporučujeme: Originální recept na tzatziki, který si rozhodně zamiluješ

Jak grilovat kukuřici
Depositphotos

Jak grilovat kukuřici?

Předvaření kukuřice před grilováním je skvělý způsob, jak zkrátit čas grilování a zajistit rovnoměrné propečení. Kukuřici můžete předvařit ve vroucí vodě přibližně 5-7 minut, což jí umožní změknout a zkrátí dobu potřebnou na grilu. Po předvaření kukuřici osušte a potřete olejem nebo máslem podle chuti.

Grilujte kukuřici na středně vysokém ohni asi 10-15 minut, přičemž ji pravidelně otáčejte každé 2-3 minuty, aby se rovnoměrně ugrilovala a získala pěkné hnědé skvrny.

Tipy na vylepšenou vařenou kukuřici:

  • Uvařenou kukuřici můžete přelít trochou olivového oleje smíchaného s špetkou grilovacího koření. V takovém případě už kukuřici nesolte.
  • Pokud jste spíše milovníkem másla, uvařenou kukuřici si můžete skvěle ozvláštnit trochou bylinkového nebo česnekového másla.
  • Posypte horkou vařenou kukuřici strouhaným parmazánem a čerstvě namletým černým pepřem. Můžete přidat i trochu chilli vloček pro pikantní nádech.
  • Potřete klasy kukuřice limetkovou šťávou a posypte chilli práškem. Tento mexický styl dodá kukuřici osvěžující a pikantní chuť.
  • Obtočte kukuřici plátky slaniny a upečte ji v troubě, dokud slanina není křupavá. Posypte strouhaným sýrem a vraťte do trouby na pár minut, dokud se sýr nerozpustí.
  • Potřete kukuřici tenkou vrstvou majonézy a posypte sladkou paprikou. Pro extra chuť můžete přidat i strouhaný sýr.
  • Pro sladkou variantu potřete kukuřici medem a posypte skořicí. Ideální jako dezertní pochoutka.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE