Pokud se vám letos urodilo hodně rajčat a nevíte, co s nimi, my vám poradíme! Vyzkoušejte náš recept na lahodný domácí kečup, který je zaručeně lepší než ten z obchodu. Nejen že je bez umělých barviv a konzervantů, ale obsahuje i spoustu vitamínů.
Kečup se v kuchyni hodí velmi často. Zkuste s ním dochutit maso, použít ho jako základ na pizzu nebo jako dip k hranolkům.
Je také ideální k různým grilovaným specialitám. Garantujeme vám, že s domácím kečupem vaše jídlo získá nový rozměr!
Doporučujeme přečíst: Spoznej tajemství super rychlé rajčatové polévky
Suroviny na domácí kečup:
- 2 kg rajčat
- ¼ kg očištěné papriky
- ¼ kg cibule
- ¼ kg očištěných jablek
- 10-15 dkg mletého cukru (podle kyselosti rajčat)
- 1 ČL mleté skořice
- 1 ČL mletých hřebíčků
- 1 PL soli
- 1 ČL mleté papriky
- ½ dl octa
Doporučujeme přečíst: Zdravé hranolky snadno a rychle – takto připravené je budeš zbožňovat
Příprava domácího kečupu:
- Rajčata, papriku, cibuli a jablka očistěte, oloupejte, nakrájejte na malé kousky a dejte je společně do velkého hrnce vařit.
- Za občasného míchání vařte asi 2,5 až 3 hodiny.
- Poté směs důkladně propasírujte. Nesmí být úplně horká, ale ani studená.
- Do hrnce přidejte všechny ostatní ingredience. Cukr a ocet přidávejte podle kyselosti rajčat – pokud jsou sladší, cukru uberte a přidejte více octa, a naopak.
- Dochucený kečup vařte ještě asi půl hodiny až hodinu. Záleží na každém, jakou hustotu preferuje. Čím déle ho budete vařit, tím více vody se z něj vypaří a bude hustší. Nezapomeňte ho míchat!
- Hotový kečup nalijte do připravených nádob a sterilizujte.
Recept na pálivý česnekový kečup
Ingredience:
- 3 kg rajčat
- 10 cibulí
- 10 červených paprik
- 8 stroužků česneku
- 2 chilli papričky
- 100 ml octa
- 150 g cukru
- 50 g soli
- 3 bobkové listy
- 2 PL bramborového škrobu
Tip pro vás: Jahodové galetky z listového těsta: S vanilkovým krémem i zmrzlinou jsou TOP
Postup:
- Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky. Stejně tak nakrájíme papriku a rajčata na menší kousky.
- Do hrnce dáme cibuli, rajčata, papriku, nasekané chilli papričky a ostatní suroviny kromě škrobu, tedy oloupané stroužky česneku, ocet, cukr, sůl a bobkové listy. Vše rozvaříme na kaši.
- Následně směs rozmixujeme ponorným mixérem a propasírujeme přes sítko.
- Dáme znovu vařit a zahustíme bramborovým škrobem, který si rozmícháme v troše vody. Necháme přejít varem.
- Ještě teplý kečup nalijeme do zavařovacích sklenic. Uzavřeme a sterilizujeme při teplotě 90 °C asi půl hodiny. Teplé sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme je vychladnout v dece. Poté je uskladníme ve spíži.