Recept na domácí kečup lepší než z obchodu

Domácí kečup

Pokud se vám letos urodilo hodně rajčat a nevíte, co s nimi, my vám poradíme! Vyzkoušejte náš recept na lahodný domácí kečup, který je zaručeně lepší než ten z obchodu. Nejen že je bez umělých barviv a konzervantů, ale obsahuje i spoustu vitamínů.

Kečup se v kuchyni hodí velmi často. Zkuste s ním dochutit maso, použít ho jako základ na pizzu nebo jako dip k hranolkům.

Je také ideální k různým grilovaným specialitám. Garantujeme vám, že s domácím kečupem vaše jídlo získá nový rozměr!

Doporučujeme přečíst: Spoznej tajemství super rychlé rajčatové polévky

Suroviny na domácí kečup:

  • 2 kg rajčat
  • ¼ kg očištěné papriky
  • ¼ kg cibule
  • ¼ kg očištěných jablek
  • 10-15 dkg mletého cukru (podle kyselosti rajčat)
  • 1 ČL mleté skořice
  • 1 ČL mletých hřebíčků
  • 1 PL soli
  • 1 ČL mleté papriky
  • ½ dl octa

Doporučujeme přečíst: Zdravé hranolky snadno a rychle – takto připravené je budeš zbožňovat

domácí kečup
Depositphotos

Příprava domácího kečupu:

  1. Rajčata, papriku, cibuli a jablka očistěte, oloupejte, nakrájejte na malé kousky a dejte je společně do velkého hrnce vařit.
  2. Za občasného míchání vařte asi 2,5 až 3 hodiny.
  3. Poté směs důkladně propasírujte. Nesmí být úplně horká, ale ani studená.
  4. Do hrnce přidejte všechny ostatní ingredience. Cukr a ocet přidávejte podle kyselosti rajčat – pokud jsou sladší, cukru uberte a přidejte více octa, a naopak.
  5. Dochucený kečup vařte ještě asi půl hodiny až hodinu. Záleží na každém, jakou hustotu preferuje. Čím déle ho budete vařit, tím více vody se z něj vypaří a bude hustší. Nezapomeňte ho míchat!
  6. Hotový kečup nalijte do připravených nádob a sterilizujte.

Recept na pálivý česnekový kečup

Ingredience:

  • 3 kg rajčat
  • 10 cibulí
  • 10 červených paprik
  • 8 stroužků česneku
  • 2 chilli papričky
  • 100 ml octa
  • 150 g cukru
  • 50 g soli
  • 3 bobkové listy
  • 2 PL bramborového škrobu

Tip pro vás: Jahodové galetky z listového těsta: S vanilkovým krémem i zmrzlinou jsou TOP

pálivý česnekový kečup
Depositphotos

Postup:

  1. Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky. Stejně tak nakrájíme papriku a rajčata na menší kousky.
  2. Do hrnce dáme cibuli, rajčata, papriku, nasekané chilli papričky a ostatní suroviny kromě škrobu, tedy oloupané stroužky česneku, ocet, cukr, sůl a bobkové listy. Vše rozvaříme na kaši.
  3. Následně směs rozmixujeme ponorným mixérem a propasírujeme přes sítko.
  4. Dáme znovu vařit a zahustíme bramborovým škrobem, který si rozmícháme v troše vody. Necháme přejít varem.
  5. Ještě teplý kečup nalijeme do zavařovacích sklenic. Uzavřeme a sterilizujeme při teplotě 90 °C asi půl hodiny. Teplé sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme je vychladnout v dece. Poté je uskladníme ve spíži.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE