Proč konzumovat králičí maso? Odteď mu určitě neodoláš!

králičí maso

Králičí maso je jedním z nejkvalitnějších druhů masa. A proč si dopřát kvalitní kousek tohoto druhu? Králičí maso má jedinečnou chuť a obsahuje minimum tuku, cholesterolu a kalorií. Věděli jste, že jde o skutečně velmi libové maso? Králičí maso bylo dokonce označeno Světovou zdravotnickou organizací za nejlibovější a jedno z nejzdravějších druhů masa.

Můžeme s ním bojovat proti rakovině, zhubnout a také zlepšit kvalitu naší pokožky. Slyšeli jste už o jeho kvalitách? Proč bychom ho měli zařadit do našich jídelníčků? A jaké zdravotní přínosy v sobě skrývá? Má konzumace nějaká zdravotní rizika? Více v článku!

Doporučujeme: Oblíbený coleslaw salát ve zdravější verzi – fit a stále chutný

Co obsahuje králičí maso – vysoký obsah bílkovin, vitamíny a minerály

Navzdory vzácným nutričním hodnotám a úžasným výhodám králičího masa jeho spotřeba oproti roku 1989 klesla na více než polovinu. Lékaři doporučují konzumaci králičího masa zejména těm, kteří trpí nadváhou, obezitou a trávicími problémy. Důvodem není jen minimální obsah tuku a cholesterolu, ale také bohatství kvalitních bílkovin, které hrají důležitou roli při hubnutí.

Například 100 gramů vařeného nebo dušeného králíka obsahuje přibližně 205 kalorií a 8,4 gramu tuku. Králičí maso má vysoký obsah lecitinu a nízký obsah cholesterolu, což je výborná prevence aterosklerózy. Králík také poskytuje důležité vitamíny PP a B1, a z minerálů zejména vápník a železo.

Je proto součástí různých diet, zejména redukčních, při rekonvalescenci, a také při onemocněních trávicího traktu a žlučníku. I pro zdravé lidi představuje hodnotnou složku zdravé stravy.

Viz také: TOP recepty na zdravé jednohubky – 9 pochoutek, které jsou hotové raz dva!

králičí maso
pinterest.com/attuale.ru

Králičí maso proti rakovině

Podobně jako u jiných druhů masa bychom měli králičí maso konzumovat mimo období intenzivní fyzické aktivity – nehodí se tedy jako poslední jídlo před náročným fyzickým výkonem. Příjem lehce stravitelných bílkovin v tomto mase je však vhodný například k večeři – během nočních hodin podpoří regeneraci a opravu svalové hmoty.

Zajímavou skutečností, kterou vyniká pouze králičí maso, je to, že tělo králíka do svých sedmi měsíců nepřijímá stroncium-90. Jedná se o prvek, který se při vstupu do živého organismu může zabudovat do kostní tkáně a být potenciálním zdrojem rakoviny. Králík je proto vhodný při léčbě rakoviny, protože jeho maso dokáže snížit množství přijatého záření.

Mezi další výhody králičího masa patří i to, že funguje jako vynikající antioxidant, zlepšuje syntézu DNA a pozitivně ovlivňuje stav naší pokožky. Neobsahuje cholesterol, herbicidy, pesticidy ani žádné těžké kovy či stopové chemické látky.

Další užitečné vlastnosti králičího masa:

  • Obsah bílkovin v králičím mase je vyšší než v jehněčím, vepřovém, hovězím i telecím, a procento tělesného tuku je stejné jako u hovězího masa.
  • Další vitamíny, které králičí maso obsahuje: kyselina askorbová, vitamín B12, B6, pyridoxin, fosfor, železo, kobalt, stejně jako draslík, mangan a fluor.
  • Maso králíka se velmi dobře vstřebává do těla (90 %), zatímco hovězí maso se vstřebává jen na 60 %.
  • Králičí maso se doporučuje i při různých alergiích, protože obsahuje nejméně alergenů ze všech druhů masa.
  • Perfektně reguluje hladinu cukru v krvi.
  • Králičí tuk je velmi zdravý, používá se také jako lék na kašel nebo bronchitidu.

Zaujme tě: Vyrob si domácí máslo! Jak na to? Zkus tento jednoduchý recept!

Druhy masa
Depositphotos

Přináší konzumace králičího masa nějaká zdravotní rizika?

Králičí maso je považováno za zdravý a výživný zdroj bílkovin s nízkým obsahem tuku a cholesterolu, což z něj činí oblíbenou volbu pro ty, kteří se snaží dodržovat zdravou stravu. Přesto jsou s jeho konzumací spojena některá zdravotní rizika, která je důležité zvážit:

  • Nedostatek esenciálních tuků (Rabbit Starvation): Králičí maso je velmi chudé a obsahuje málo tuku. Konzumace pouze králičího masa nebo jiných velmi chudých zdrojů bílkovin může vést ke stavu zvanému "králičí hladovka" (rabbit starvation), při kterém organismus nedostává dostatečné množství esenciálních tuků, což může způsobit únavu, nevolnost, průjem a problémy s metabolismem.
  • Parazitární infekce: Jako u každého masa může být i králičí maso zdrojem parazitů nebo bakterií, pokud není správně tepelně upraveno. Je důležité dbát na dostatečné tepelné zpracování, aby se předešlo infekcím, jako je toxoplazmóza způsobená parazitem Toxoplasma gondii nebo bakteriemi, jako je Salmonella.
  • Alergické reakce: Ačkoli jsou alergie na králičí maso vzácné, mohou se vyskytnout. Příznaky mohou zahrnovat vyrážky, svědění, otoky nebo v extrémních případech anafylaktický šok.
  • Nedostatek živin při jednostranné stravě: Králičí maso je bohaté na bílkoviny, železo a fosfor, ale postrádá některé esenciální živiny, jako jsou vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E a K). Pokud by se konzumovalo jako jediný zdroj potravy, mohlo by to vést k nedostatku těchto živin.
  • Kontaminace při zpracování: Nesprávné zpracování nebo skladování masa může vést k bakteriální kontaminaci, což zvyšuje riziko otravy jídlem.

Pozor na výběr králičího masa!

Při pravidelné konzumaci králičího masa podpoříte zdravý metabolismus. Pokud však chcete získat co nejvíce benefitů, vybírejte čerstvé maso – bez modřin, podlitin, zápachu a s růžovou barvou. Králičí maso obsahuje puriny, a proto by se mu měli vyhýbat lidé se zvýšenou hladinou kyseliny močové nebo pacienti trpící dnou.

Králičí maso je oblíbené ve Francii, kde se připravuje pečené s česnekem a hořčicí, plněné vnitřnostmi a žampiony nebo dušené s kapustou či hráškem. V Itálii je lahůdkou králičí ragú a v Rakousku připravují výbornou paštiku z králičích jater a masa.

Příprava králičího masa – jak zpracovat libové maso?

Králičí maso můžeme připravit různými způsoby: pečením, dušením, vařením, smažením nebo grilováním. Protože je velmi libové, je důležité dbát na to, aby zůstalo šťavnaté a nevysušilo se. Ideální je používat marinády, které dodají masu potřebnou vlhkost a zlepší jeho chuť. Marinády mohou obsahovat olivový olej, bylinky, česnek, citronovou šťávu nebo víno pro bohatší a aromatičtější chuť.

Při pečení je vhodné maso přikrýt, aby se udržela vlhkost, a péct při nižší teplotě po delší dobu. Při dušení můžete přidat zeleninu, vývar a bylinky, aby se maso dusilo ve vlastní šťávě a zůstalo jemné a chutné.

Smažení králičího masa by mělo být krátké a rychlé, ideálně s použitím obalu, který udrží šťávu uvnitř. Při grilování se doporučuje maso marinovat a grilovat na mírném ohni, aby nedošlo k jeho vysušení. Pokud připravujete králičí maso, můžete přidat trochu tuku nebo oleje, aby se zlepšila struktura a chuť, a maso tak zůstalo šťavnaté a výživné.

Recept na králičí vývar

Ingredience:

  • 1 celý králík (přibližně 1,5 kg)
  • 2 velké mrkve
  • 2 stonky celeru
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 10 kuliček černého pepře
  • 1 lžíce soli (podle chuti)
  • 2-3 litry vody
  • 1 svazek čerstvé petrželové natě
  • Volitelné: kořenová petržel, pórek nebo jiné bylinky podle chuti

Postup:
Na přípravu králičího vývaru opláchněte králíka, rozdělte ho na části a v hlubokém hrnci na středním ohni ho zlehka opečte, aby získal jemně hnědou barvu. Poté přidejte nakrájenou mrkev, celer, cibuli, česnek, bobkové listy a kuličky černého pepře. Vše zalijte vodou, přidejte sůl a přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte jemně vařit přibližně 1,5 až 2 hodiny, dokud maso nezměkne a kosti se snadno neoddělují. Po uvaření vyjměte maso a zeleninu, vývar sceďte přes jemné síto a podávejte samostatně nebo jako základ pro další jídla.

Zdroj úvodnej fotky: freepik.com

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE