Vyrob si domácí máslo! Jak na to? Zkus tento jednoduchý recept!

domácí máslo recept

Máslo je potravina, která má široké možnosti využití. Je skvělé jen tak na chléb se solí, v mnoha domácnostech se stalo součástí různých pomazánek a v podstatě se používá k přípravě jakýchkoli jídel. Jednoduše je to potravina, která je opravdu oblíbená. Dokonce, v současné době mnoho výrobců experimentuje a obohacuje tradiční máslo o různé složky, jako je mořská sůl, kokosový olej, mandle atd.

Co kdybychom vám řekli, že si máslo můžete vyrobit i sami doma? Vyzkoušeli byste si ho připravit? Pokud ano, přinášíme vám velmi jednoduchý recept a způsob jeho přípravy. Tak pojďme na to! Co budeme potřebovat, když si chceme připravit máslo? Čtěte dál.

Tip pro vás: Jednoduchý recept na sýrové pagáčky: Chutnější jsi ještě nejedla!

Výroba domácího másla

Výroba domácího másla je tradiční proces, který se praktikuje již po staletí. Tento jednoduchý postup umožňuje získat čerstvé, přírodní máslo s bohatou chutí, kterou jen těžko najdete v komerčních produktech. Domácí máslo se vyrábí šleháním smetany, což způsobuje oddělení másla od podmáslí. Tento proces je nejen uspokojivý, ale také výhodný v mnoha ohledech, protože můžete přesně vědět, jaké suroviny používáte, a vyhnout se přidaným konzervantům a umělým přísadám.

Výroba másla doma vám také poskytuje možnost experimentovat s různými chutěmi a přísadami, abyste si vytvořili máslo podle vlastní chuti. Přidáním bylinek, česneku, citrusové kůry nebo jiných příchutí můžete vytvořit ochucená másla, která obohatí vaše jídla. Kromě toho je samotný proces relativně jednoduchý a vyžaduje jen minimální vybavení, což ho činí přístupným pro každého, kdo má zájem o přípravu vlastních domácích potravin.

Doporučujeme:  Ovlivňuje mražení hub jejich kvalitu? A jak huby správně skladovat?

domácí máslo
Depositphotos

Příprava domácího másla – suroviny:

  • smetana ke šlehání (30 až 33 %) – 0,5 l
  • mixér nebo kuchyňský robot

Recept na domácí máslo – jak si vyrobit máslo ze smetany?

  1. Do mixéru nalijte ½ litru smetany a mixujte cca 10 minut. Nezačněte panikařit! Smetana nejprve změní svou konzistenci a vytvoří se z ní klasická šlehačka. Nepřestávejte mixovat a pokračujte, dokud šlehačka nezmění svou konzistenci a nevytvoří se z ní hrudkovitá hmota. V této chvíli se smetana rozdělí na máslo a podmáslí.
  2. Toto podmáslí, které vypadá jako zakalená tekutina, slijte. Na stěnách mixéru nebo robota vám zůstane máslo, které stěrkou seškrábněte dolů a přitom se snažte z něj vytlačit zbytky tekutiny.
  3. Tadá, máslo je hotové! Pokud chcete, aby vám vydrželo co nejdéle, opláchněte ho studenou vodou. A to tak, že do mixéru přidáte ledovou vodu a máslo necháte mixovat dalších 30 sekund.
  4. Vodu slijte a nyní vám už opravdu zůstane chutné domácí máslo, které můžete podle své chuti okořenit. Nezapomeňte ho skladovat v uzavřené nádobě, především v lednici.

Z ½ litru smetany, kterou budete takto šlehat a měnit na máslo, vznikne asi 200 gramů másla, které bude připravené s láskou a s chutí zkonzumované.

Tipy, jak připravit máslo trochu jinak

Nejprve si připravte základní máslo podle výše uvedeného postupu (případně lze použít i koupené). Pokud už máte hotové domácí máslo, můžete pokračovat v přípravě ochuceného másla. Můžete použít bylinky, česnek, citronovou šťávu a kůru, chilli vločky, sušená rajčata, nebo na sladké máslo med, javorový sirup, kakao či skořici.

POSTUP: Pokud máte máslo v lednici, nechte ho změknout při pokojové teplotě, aby se s ním dalo snadno pracovat. Připravte si dochucovadla podle toho, jakou chuť chcete vytvořit. Například bylinky jemně nasekejte, česnek rozmačkejte nebo nastrouhejte, citronovou kůru nastrouhejte, sušená rajčata nakrájejte na drobné kousky. Změklé máslo dejte do mísy a přidejte vybraná dochucovadla.

Důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience rovnoměrně rozložily v másle. Můžete použít lžíci nebo šlehač. Po promíchání máslo vytvarujte do kostky, válečku nebo ho vložte do formy. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte ztuhnout v lednici alespoň hodinu. Ochucené máslo skladujte v lednici, kde vydrží čerstvé přibližně týden. Pokud chcete, můžete ho i zmrazit, aby vydrželo déle.

Inspirace na kombinace:

  • Bylinkové máslo: Smíchejte máslo s petrželkou, koprem a česnekem.
  • Citronovo-bylinkové máslo: Přidejte citronovou kůru, tymián a trochu čerstvé citronové šťávy.
  • Chilli a česnekové máslo: Pro pikantní chuť přidejte chilli vločky a lisovaný česnek.
  • Medovo-skořicové máslo: Pro sladkou variantu smíchejte máslo s medem a skořicí.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE