Šafránový čaj a šafránový olej – jak nám mohou pomoci?

šafránový čaj a šafránový olej

Znáte koření šafrán? Šafrán je opravdu velmi vzácná bylina. Jako koření patří k jednomu z nejdražších na světě. Už ve starověku se využíval jako lék. Egypťané, Římané, Řekové a také Indové pravidelně využívali léčivou sílu šafránu v jejich každodenním životě.

Ať už přidáváním do koupele nebo do jídel, věděli, že šafrán jim pomáhá udržovat zdraví a dobrou kondici. V čem spočívá jeho síla a jak nám může pomoci? V tomto článku vám prozradíme pozitivní účinky šafránového čaje a také šafránového oleje.

Tip pro vás: Slupky z mandarinek - proč je nevyhazovat? Tohle si zamiluješ!

Znáte šafrán?

Šafrán je jedním z nejvzácnějších a nejdražších koření na světě, získávaný z květů rostliny šafrán setý (Crocus sativus). Každý květ produkuje jen tři tenké červené nitky, známé jako stigma, které se ručně sbírají a suší, aby vzniklo koření. Tento složitý proces a velké množství květů potřebných k získání malého množství šafránu jsou důvodem jeho vysoké ceny.

Šafrán je charakteristický svou intenzivní zlatou barvou a jedinečnou vůní, která je jemně květinová, medová a mírně hořká. Používá se především v kuchyni k dochucení a barvení pokrmů, jako jsou paella, rizoto či tradiční perské a indické pokrmy.

Doporučujeme také: Jaké aktivity a zážitky nabízejí zahrady na zámcích

Šafrán
Depositphotos

Jak si připravit šafránový čaj?

I když je šafrán dražším kořením, čaj z něj má nespočetné množství léčivých účinků. Na jeho přípravu potřebujete jen pár nitek šafránu, které krátce povaříte. Šafránový čaj však může být hořký, proto pro snížení této hořkosti můžete do čaje přidat trochu skořice.

Účinky šafránového čaje:

1. Zmírňuje projevy premenstruačního syndromu

Téměř každá žena to zná. Premenstruační syndrom může být velmi nepříjemný pro mnoho z nás. Křeče a podrážděnost jsou běžnou součástí PMS. Šafránový čaj je však pomocníkem i v těchto nepříjemných dnech, protože zmírňuje projevy PMS. Dokáže také tlumit bolesti a křeče během menstruace.

2. Zlepšení zraku

Jedním z nejvýznamnějších přínosů šafránového čaje je zlepšení zraku. Denní šálek tohoto čaje vám zajistí, že vaše oči budou chráněny před jasným světlem. Také se říká, že šafrán napomáhá zastavit problémy se zrakem nebo dokonce předejít oslepnutí. Obsah mastných kyselin v šafránu totiž pomáhá chránit oční buňky.

3. Protirakovinné účinky

Tento poznatek může být skutečně revoluční, protože dosud nebyl objeven lék, který by zcela porazil rakovinu. Látka, která šafránu zaručuje jeho bohatou zlatožlutou barvu, se nazývá crocin. Ten je plný antioxidantů a bojuje proti volným radikálům. Flavonoidy, které jsou také přítomné v této látce, zpomalují růst rakovinných buněk a pomáhají zmenšovat nádorové buňky.

Karotenoidy, jak dobře víme, jsou přírodní pigmenty, které šafránu dávají jeho žlutý odstín, a zároveň pomáhají tělu chránit se před různými nemocemi a posilují jeho odolnost vůči stresu.

Doporučujeme také: Nejúspěšnější znamení zvěrokruhu - Těchto 5 je předurčeno vítězit a vynikat

Olej ze šafránu
Depositphotos

Olej ze šafránu – výhody a účinky

Zůstat fit je často složité, pokud jste žena, která miluje dobré jídlo. Dobrou zprávou však je, že v přírodě existuje bylina, která nám může pomoci. Šafránový olej může v tomto případě pomoci při redukci hmotnosti a problémech s přejídáním.

Častým problémem ve stravování jsou nekontrolované porce a přejídání. Tomuto problému lze předejít tak, že přidáte pár kapek šafránového oleje do jídla. Šafrán dokáže potlačit nadměrnou chuť k jídlu, a tím zabránit přejídání.

Kromě regulace chuti má šafránový olej i další zdravotní přínosy. Obsahuje antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle, což přispívá k ochraně buněk před poškozením a stárnutím. Také může podpořit lepší metabolismus tuků, což je klíčové při snaze o redukci hmotnosti. Pravidelná konzumace šafránového oleje v přiměřených množstvích tedy může nejen pomoci udržovat zdravou hmotnost, ale i podpořit celkové zdraví a vitalitu.

Šafránový olej může také pomoci v případě, že jíme kvůli emocionálnímu tlaku. Přejídání z důvodu smutku nebo jiných psychických tlaků je častým problémem při nadváze. V těchto situacích jíme proto, abychom si zlepšili náladu a přinesli si potěšení.

Při tomto způsobu potlačování negativních emocí jsme však schopné zkonzumovat velké množství zbytečných kalorií, které způsobují přibírání. Pár kapek šafránového oleje přidaných do jídla může potlačit nadměrnou chuť na sladké. Během trávení vyšle signál do mozku a navodí stejný pocit, jako kdybychom si právě dali dezert.

Použití šafránového oleje

Šafránový olej se využívá v různých oblastech, od kulinářství až po kosmetiku a zdraví. V kuchyni se často používá jako dochucovadlo do pokrmů, přičemž stačí jen pár kapek, aby pokrm obohatil jemnou, exotickou chutí a vůní. Díky své lehké textuře a vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin je vhodný také k přípravě salátů, marinád či lehkých omáček. Kromě toho ho lze přidat do teplých nápojů, jako jsou čaje, kde podporuje relaxaci a zlepšuje náladu.

V kosmetice se šafránový olej využívá pro své hydratační a výživné vlastnosti. Je vhodný pro všechny typy pleti, ale zvláště prospěšný je pro suchou a zralou pokožku, kterou zjemňuje a pomáhá jí udržet elasticitu. Tento olej lze také použít na vlasy, kde zlepšuje jejich lesk, hydratuje suché konečky a snižuje lámavost.

Extra tip: Přírodní esenciální olej ze šafránu

Esenciální šafránový olej je vysoce koncentrovaný extrakt získávaný z květů šafránu. Přírodní esenciální olej ze šafránu je velmi ceněn v aromaterapii pro své uklidňující a harmonizující účinky na tělo i mysl. Jeho jemná, exotická vůně dokáže navodit pocit klidu a pohody, což ho činí ideálním pro použití v difuzérech během relaxačních chvil nebo před spaním.

Šafránový olej může pomoci zmírnit stres, úzkost a napětí a zároveň podpořit hluboký a klidný spánek. Kromě toho lze tento olej přidat i do masážních směsí, kde jeho blahodárné účinky na nervovou soustavu napomáhají celkové relaxaci a regeneraci organismu.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE