Zelí je v kuchyni běžnou zeleninou, která se využívá při přípravě rozmanitých pokrmů. Vždyť i jeden z našich nejtypičtějších pokrmů, strapačky, obsahuje právě zelí, i když ne čerstvé, ale kvašené. Zmínit můžeme také kapustníky, kapustnici, segedínský guláš či kapustové flíčky. To vše jsou pokrmy se zelím, které jsou oblíbené.
Bílé nebo červené zelí se také v dušené podobě podává jako příloha k pečenému vepřovému masu či kachně. Kromě toho je běžnou součástí čalamády, tedy nakládané míchané zeleniny. Zelí je však skvělé i v syrové podobě, díky čemuž si uchovává nejvíce cenných živin. Syrové zelí je vhodné k přípravě rozmanitých zeleninových salátů.
Doporučujeme: TOP recepty na zdravé jednohubky – 9 pochoutek, které jsou hotové raz dva!
Ze zelí se připravuje například známý coleslaw salát, jehož původ lze hledat v Nizozemsku, kde se původně podával teplý. Napříč světem se v různých kuchyních setkáme s rozmanitými obměnami tohoto chutného zelnatého salátu, který lze podávat s pečivem nebo jako oblohu k hlavnímu jídlu.
Pravý coleslaw salát je s majonézou, ale ta se mnohým může zdát těžká. Coleslaw si dokonce můžete připravit i ve zdravější verzi bez těžké a tučné majonézy, přičemž bude stále stejně chutný. Jak na to? Vyzkoušejte tento výborný coleslaw i vy!
Vyzkoušejte také: Vyrob si domácí máslo! Jak na to? Zkus tento jednoduchý recept!
DepositphotosIngredience na zdravější fit coleslaw salát:
- 1/2 bílé zelí (nebo bílé a červené zelí ve stejném poměru)
- 2 větší mrkve
- 1/2 cibule
- 2 lžíce kysané smetany
- 7 lžic bílého jogurtu
- 1 lžička octa
- 1/2 lžičky plnotučné hořčice
- 1 lžička citronové šťávy
- mořská sůl a mleté černé koření
Jednoduchý recept na zelný salát coleslaw:
- Nejprve si připravíme zálivku. Vymícháme jogurt s kysanou smetanou, přidáme hořčici, ocet a šťávu z čerstvého citronu.
- Zelí nakrájíme na menší kousky. Bílé zelí nastrouháme na tenkém struhadle na co nejmenší kousky.
- Na jemném struhadle také nastrouháme mrkev s cibulí a přidáme k zelí.
- Zeleninu v míse zalijeme připravenou jogurtovou zálivkou a důkladně promícháme.
- Salát dochutíme solí a podle chuti přidáme koření. Zdravý coleslaw salát můžeme podávat. Doporučujeme nechat odležet v lednici. Dobrou chuť!
TIP: Nebojte se salát upravit podle chuti a fantazie. Přidat můžete například i najemno nastrouhaný celer, jedinečnou chuť docílíte také několika lžícemi sterilizované kukuřice.
Doporučujeme: Recepty na zdravé domácí dětské výživy – tyto si vaše ratolesti zamilují
DepositphotosVyzkoušej netradiční verzi: Coleslaw z červeného zelí s mákem a jablkem
Ingredience:
- 400 g najemno nastrouhaného červeného zelí
- 2 větší mrkve
- 1 jablko
- 200 g řeckého jogurtu
- 1 lžíce máku
- 1-2 lžičky medu
- 1 lžička vinného octa
- špetka soli
Postup receptu:
Do misky dáme nastrouhané zelí, nastrouhanou mrkev a nastrouhané jablko. Přidáme jogurt, med, mák, sůl a vinný ocet. Dobře promícháme. Můžeme podávat.