Jak oznámit nepozvání na svatbu své rodině či přátelům?

Jak oznámit nepozvání na svatbu

Plánování svatby je často dlouhodobý proces, který se skládá z několika kroků. Jedním z nich je pozvání hostů na svatbu a výběr nebo tvorba svatebních oznámení. Vytvoříte seznam svatebních hostů, které chcete na své svatbě mít, pošlete jim pozvánky a následně spolu oslavíte váš svatební den. Ale ti, kteří už tuto událost za sebou mají, vědí, že sestavit seznam hostů je jedním z nejtěžších aspektů plánování svatby. Samozřejmě ani další svatební záležitosti nejsou často jednoduché.

Pokud je váš svatební rozpočet omezený, je velmi náročné pozvat na tak důležitou životní událost jen několik svých známých. A ještě navíc, když máte přátele, kteří se vás neustále ptají, kdy jim konečně pošlete svatební oznámení. Tento krok při plánování svatby je opravdu výzvou. A pokud máte velkou rodinu, spoustu přátel a ne příliš štědrý rozpočet, stane se sestavování seznamu pozvaných vaší největší noční můrou.

Jak někomu říct, že na svatbu není pozván, aniž by to rozhádalo polovinu rodiny? Jak zdvořile oznámit přátelům, že nebudou součástí vaší svatby? A co by měl nebo neměl obsahovat text svatebního oznámení? Jak by měly vypadat vhodné a správné svatební pozvánky?

Nepřehlédni: Zásnubní a snubní prsten: Jak je nosit po svatbě?

Obsah svatebního oznámení

Pozvat svatební hosty na svatbu se obvykle dělá prostřednictvím svatebních oznámení a pozvánek. Ať už jde o fyzické pozvánky – tištěné pozvánky, nebo pozvánky rozeslané e-mailem, všechny tyto svatební tiskoviny by měly obsahovat následující informace o svatbě:

  • Základní údaje: jméno a příjmení nevěsty a ženicha
  • Datum a místo konání svatby
  • Čas začátku svatebního obřadu
  • Text svatebního oznámení: krátký a výstižný text informující o tom, že se pár rozhodl vzít, motto nebo veršík
  • Datum potvrzení účasti: přesný termín, do kdy by hosté měli potvrdit svou účast na svatbě
  • Dress code: není nutností, ale některé páry jej uvádějí
  • Informace o ubytování, parkování
  • Svatební dary: naznačte hostům, zda by vás více potěšila hotovost, dárek nebo losy

Svatební oznámení si můžete navrhnout a nechat vytisknout, případně zakoupit. Vlastní svatební oznámení jsou také originálním řešením. V takovém případě si ale budete muset vyhradit čas na jejich tvorbu, sestavit finální počet hostů a zajistit potřebný materiál.

Některé páry preferují osobní pozvání na svatbu. Osobní předání pozvánky je samozřejmostí u blízkých členů rodiny a přátel. Taková svatební oznámení jsou projevem úcty.

Viz také: Proč nevěsta hází kytici? Poznej historii tohoto zvyku!

Odmítnutí pozvání na svatbu
Depositphotos

Odeslání svatebního oznámení

Oznámení se většinou předávají 2 až 3 měsíce před svatbou, stejně tak i pozvánky ke svatebnímu stolu. Pokud máte na seznamu hosty, kteří musí kvůli svatbě cestovat, zajistěte, aby pozvánku obdrželi v dostatečném předstihu.

Svatební oznámení vs. pozvánka

Správné svatební pozvánky a oznámení by měly jasně uvádět, zda je daná osoba pozvána i na svatební hostinu. Do obálky se svatebním oznámením se většinou vkládají extra kartičky – pozvánky ke svatebnímu stolu. Nezapomeňte uvést místo konání svatební hostiny.

Svatba bez dětí

Děti jako nezvaní hosté? V dostatečném předstihu zvažte informování přátel nebo širší rodiny o tom, že prostor na svatbě je omezený, a proto musíte zúžit seznam hostů. Rodičům, kteří se ptají, zda mohou přivést i své děti, vysvětlete, že na svatbu nejsou pozvány žádné děti. Pokud plánujete svatbu na zámku či v historické budově, můžete jim říci, že místo konání má přísná pravidla ohledně dětí a pro všechny je bezpečnější, pokud se svatby nezúčastní.

Svalte to na rozpočet

Většina lidí ví, že svatby jsou drahé, a proto mnozí pochopí, když jim vysvětlíte, že je nemůžete pozvat kvůli svatebnímu rozpočtu nebo kapacitě místa.

Znáte to, rádi byste měli na svatbě spolužáky ze střední i z vysoké školy, a ještě i sestřenice z druhého kolena, protože jste s nimi vyrůstali a neměli by na vaší svatbě chybět. Bohužel, finanční prostředky vám to nedovolují, a tak se musíte rozhodovat. Nepozvaným hostům proto vysvětlete, že si nemůžete moc vyskakovat a plánujete mít svatbu s omezeným počtem lidí. Ti rozumní to pochopí.

Nezvaní hosté - žádný doprovod

Jak vysvětlit svým přátelům, že si na svatbu nemohou přivést doprovod? Výbornou výmluvou je intimnější svatba, která zahrnuje jen několik nejbližších lidí. To je ideální odpověď pro všechny, kteří se ptají, jestli si mohou přivést nového partnera nebo kamaráda (i když to na pozvánce nebylo zmíněno). Jednoduše si chcete svůj výjimečný den užít ve společnosti lidí, kteří jsou vám blízcí a které znáte už delší dobu. Ujistěte své svatební hosty, že nemusí mít obavy. Posadíte je ke skupince lidí, které už znají.

Odmítnutí pozvání na svatbu

Svatba je krásnou a nezapomenutelnou událostí a každý si na ní přeje mít všechny, na kterých mu záleží. Potvrzení účasti nebo neúčasti na svatbě je samozřejmost, kterou byste měli oznámit co nejdříve. Jak se ale zachovat v případě, že obdržíte svatební oznámení a daný termín vám nevyhovuje? Jak správně odmítnout pozvání na svatbu?

  • Pošlete novomanželům pozdrav nebo svatební dar.
  • Pozvání neignorujte, neodkládejte své vyjádření.
  • Buďte vždy upřímní – pokud si vymyslíte výmluvu, může se stát, že nevěsta nebo ženich najdou způsob, jak váš problém vyřešit, a zajistí tak vaši účast na svatbě.

Zaujme tě: Květinové korunky na každé roční období: Kterou si vybereš?

Svatba
Depositphotos

Na toto si dejte pozor

Nezapomeňte na jednu věc: nemluvte příliš o plánování svatby, o pozvánkách ani o tom, koho chcete na svatbu pozvat, a to před těmi, kteří pozváni nebudou. Může se stát, že se zapomenete a pozvete je nechtěně ústně, i když to nemáte v plánu. Hosté si to určitě zapamatují a když jim pozvánka nepřijde, mohou se cítit dotčeně.

TIP: Pokud máte omezený rozpočet, svatební sál má skromnější kapacitu a musíte někomu říct, že ho na svatbu nepozvete, udělejte to promyšleně. Vytvořte nebo si nechte vytvořit svatební oznámení, které budete nepozvaným přátelům či známým rozesílat až po svatbě. V současnosti je populárním trendem jen oznámit, že jste se vzali. Na oznámení můžete napsat něco ve stylu A BYLA SVATBA...

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE