Natě ze zeleniny: Které z nich mají léčivé vlastnosti?

zeleninové natě a ich léčivé vlastnosti

Natě ze zeleniny se využívají jen velmi zřídka. Některé z nich hospodyňky přidají do nedělního vývaru, jiné se občas používají k dekoraci jídel, ale ve většině případů stejně skončí v koši.

To je velká škoda, protože mnohé z nich mohou podpořit naše zdraví a dokonce mají i léčivé účinky. Prozradíme vám, které zeleninové natě či listy byste rozhodně neměli vyhazovat! Které čerstvé natě se rozhodně nevyplatí vyhodit? Jaké účinky má petrželová nať nebo mrkvová nať? A co listy ředkvičky? Jak využít mrkvovou nať? Více v článku!

Mohlo by vás zajímat: Ovlivňuje mražení hub jejich kvalitu? A jak huby správně skladovat?

Co obsahují čerstvé zeleninové natě?

Zelené natě jsou často přehlížené a končí v koši, i když jsou plné vitamínů a minerálních látek. U kořenové zeleniny natě mnohdy obsahují více cenných látek než samotná zelenina, kterou běžně konzumujeme. I když se používají jen v malém množství, stále tělu dodají nezanedbatelné množství živin.

Například pět gramů petrželové natě obsahuje tolik vitamínu C jako jedno jablko. Natě najdou své uplatnění hlavně ve studené kuchyni, ale některé nejsou znehodnoceny ani tepelnou úpravou.

Po umístění do mrazničky ztrácejí jen malé množství účinných látek, takže takové skladování je velmi vhodné. Naopak při sušení se cenné látky, zejména vitamíny, snižují o něco více. Zelené natě můžete využít mnoha způsoby. Jsou skvělé do omáček, salátů, pomazánek a z některých se dají připravit i léčivé odvary.

Chutné listy červené řepy místo špenátu

Cvikla patří mezi nejzdravější druhy zeleniny. Má vysoký obsah vlákniny, málo kalorií a je plná vitamínů a minerálních látek. Obvykle se konzumuje pouze tmavě růžová až fialová bulva, která se hodí k nakládání, do smoothie nápojů nebo na pečení.

Věděli jste však, že si můžete pochutnat i na jejích listech? Ty vám dodají pořádnou dávku vitamínu E a B, a také minerální látky jako hořčík, křemík nebo zinek. Jsou také zdrojem cenných antioxidantů a bílkovin. Cviklové listy můžete konzumovat syrové nebo vařené.

Vyzkoušejte je použít při přípravě zeleninových i ovocných nápojů, nebo je nakrájejte do čerstvých salátů. Tepelně upravené listy můžete použít podobně jako špenát. Stačí je povařit nebo podusit a podávat s celozrnnými těstovinami či jako přílohu. Listy z červené řepy nezapomeňte před použitím důkladně opláchnout pod tekoucí vodou.

Mohlo by vás zajímat: Tak tomu neuvěříš: Toto jsou zákeřné vedlejší účinky řepy!

listy červené řepy
Depositphotos

Kedlubnové listy – kedlubnová nať do salátů i na chléb

Kedluben je typická kořenová zelenina, kterou používáme při přípravě mnoha polévek. Kedlubnové listy však často končí v koši už v obchodě. Víte, proč byste je rozhodně neměli vyhazovat? Mladé listy kedlubnu obsahují mnohem více vitamínu C než samotná bulva.

Rovněž ukrývají několikanásobně vyšší dávku potřebného vápníku. Zbavujte se pouze velkých listů, které jsou zvadlé a nevypadají čerstvě. Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhají mladé kedlubnové listy čistit trávicí trakt a přítomnost cenných minerálů zlepšuje pleť a zabraňuje lámání vlasů a nehtů. V kuchyni můžete tyto listy použít podobně jako listy červené řepy.

Syrové jsou skvělé do smoothie nápojů nebo zeleninových salátů. Klidně si je nakrájejte na máslový chléb k snídani místo papriky či rajčat. Při dušení se z listů uvolňují cenné hořčičné oleje, takže jsou vhodné i pro tepelnou úpravu.

Zelená nať z ředkvičky – ředkvičkové listy do polévek i smoothies

I ředkvičkové listy jsou jedlé. Často přehlížené, ale přitom mimořádně bohaté na živiny. Mladé natě obsahují množství vitamínů A, C a K, které podporují imunitu, zrak a zdraví kostí. Kromě toho jsou plné vlákniny, vápníku, železa a draslíku, což z nich dělá skvělý prostředek na podporu trávení a detoxikaci těla. Přítomnost antioxidantů pomáhá v boji proti volným radikálům a snižuje záněty.

V kuchyni lze ředkvičkové listy využít různými způsoby. Můžete je přidat do salátů, smoothies, nebo je tepelně upravit podobně jako špenát. Výborně chutnají také jako součást polévek nebo omáček, kde dodají jemnou pikantní chuť. Pokud hledáte nový způsob, jak využít zbytky z kuchyně a zároveň obohatit svá jídla o vitamíny, rozhodně byste měli vyzkoušet zařadit ředkvičkové listy do svého jídelníčku!

Petrželová nať – na dochucení různých jídel

Pokud má nějaká zeleninová nať opravdu léčivé vlastnosti, pak je to právě ta z petržele. Petržel je silné přírodní léčivo a totéž platí o jejích listech a semenech. Nať je plná vitamínů, vlákniny i bílkovin. Také pozitivně ovlivňuje trávení, podporuje vylučování a posiluje imunitu.

Zkuste si ji přidat do salátů, smoothies, pomazánek, omáček nebo těstovin. Překvapí vás její příjemná chuť. Ze zelené části petržele si můžete připravit i skvělou pleťovou masku, která vyčistí a zklidní vaši pokožku. Rozmixujte svazek natě, 3 lžíce kvalitního bílého jogurtu a 2 lžíce jablečného octa. Když bude maska hladká, nechte ji alespoň hodinu odstát v ledničce. Po nanesení na pleť ji nechte působit asi 15 minut.

TIP: Čaj z petrželové natě

Po tomto čaji by měli sáhnout lidé s vysokým krevním tlakem nebo ženy s nepravidelným menstruačním cyklem. Odvar z petrželové natě také pomáhá detoxikovat ledviny a při zadržování vody v těle.

Nasekejte nať nadrobno a nasypte ji do 1,5 litru vroucí vody. Směs chvíli povařte, nechte 10 minut louhovat a sceďte. Odvar uchovávejte v ledničce a každý den si dopřejte jednu šálku.

Celerová nať – dobrá náhrada petrželové natě

Jaké další čerstvé zeleninové natě lze konzumovat? Například listy celeru bulvového. Ty jsou vynikající alternativou k petrželové nati, zvláště pokud hledáte intenzivnější chuť. Celerová nať je plná vitamínů A, C a K, a navíc obsahuje vysoké množství draslíku, který podporuje zdraví srdce a pomáhá regulovat krevní tlak. Na rozdíl od petrželové natě mají celerové listy výraznější a aromatičtější chuť, která může výrazně oživit jídla.

V kuchyni je můžete použít podobně jako petrželovou nať – skvěle se hodí do polévek, omáček, salátů nebo dokonce do smoothies. Nasekejte je také na ozdobení pečeného masa, ryb nebo zeleniny. Celerová nať má navíc diuretické účinky, což znamená, že podporuje vylučování přebytečných tekutin z těla a tím přispívá k detoxikaci organismu. Pokud tedy máte doma celer s listy, určitě je nevyhazujte, ale využijte je ve svých receptech!

Mohlo by vás zajímat: TOP recepty na zdravé jednohubky – 9 pochoutek, které jsou hotové raz dva!

Nať z mrkve
Depositphotos

Nať z mrkve – mrkvová nať do míchaných vajec i na čaj

Proč byste ani mrkvovou nať neměli vyhazovat? Mrkvové listy obsahují mnohem více prospěšných látek než samotný kořen zeleniny. Nať je bohatá na vitamín K a draslík. Obsahuje také šestkrát více vitamínu C než podzemní část mrkve. Mrkvová nať účinně odvádí přebytečnou vodu z těla díky svým močopudným účinkům a prospívá trávícímu traktu. Má také antiseptické vlastnosti.

Tuto nať můžete využít mnoha způsoby. Skvěle se hodí do polévek a výborně ladí s pokrmy z vajec. Nasekanou mrkvovou nať si můžete přidat například do míchaných vajec. Na léčebné účely se používá čaj z čerstvé mrkvové natě. Dvě šálky natě přelijte osmi šálkami vroucí vody. Nechte směs louhovat, počkejte, až vychladne, a pak sceďte.

Tento nápoj očistí vaše tělo, podpoří trávení a regeneraci jater. Určitě stojí za to ho vyzkoušet, pokud vás trápí infekce močových cest nebo močové kameny. Pomůže také v případě, že vaše tělo zadržuje nadbytečnou vodu.

TIP, jak použít mrkvovou nať: Pesto z mrkvové natě

Ingredience:

  • 200 g mrkvové natě
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g kešu ořechů
  • 4 lžíce lahůdkového droždí (nebo parmezánu)
  • 1 citron
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl a mletý černý pepř

Postup:
Mrkvovou nať umyjte a osušte. Stroužky česneku oloupejte a nahrubo nasekejte. Z citronu vymačkejte šťávu. Do mixéru vložte nať, přidejte česnek, citronovou šťávu, kešu ořechy, lahůdkové droždí a olivový olej. Vše důkladně rozmixujte a dochuťte solí a pepřem. Skladujte v ledničce.

Ako skladovať zelené natě ze zeleniny?

Zelené natě ze zeleniny můžete skladovat několika způsoby, abyste prodloužili jejich čerstvost a zachovali výživové hodnoty:

  1. Lednička: Čerstvé natě nejlépe uchováte v lednici. Zabalte je do navlhčené papírové utěrky a vložte do plastového nebo uzavíratelného sáčku. Uložte je do přihrádky na zeleninu, kde vydrží čerstvé několik dní.

  2. Voda ve sklenici: Podobně jako květiny můžete zelené natě postavit do sklenice s malým množstvím vody. Vodu měňte každý den a natě uchovávejte v lednici. Takto mohou zůstat čerstvé až týden.

  3. Mrazení: Pro delší skladování můžete natě zmrazit. Nasekejte je nadrobno, vložte do formy na ledové kostky a zalijte trochou vody nebo olivového oleje. Kostky můžete snadno použít při vaření – stačí je přidat přímo do jídla.

  4. Sušení: Některé natě, například petrželovou, můžete i usušit. Rozložte je na plech a nechte sušit na suchém a tmavém místě. Sušené natě pak skladujte v uzavíratelné nádobě na tmavém místě.

Zdroj úvodnej fotky: Pinterest.com

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE