Ovlivňuje mražení hub jejich kvalitu? A jak huby správně skladovat?

mražení hub

Houbová sezóna je už, takříkajíc, za dveřmi (resp. už je dávno tady) a opravdu bylo na čase. Není nad procházku lesem a sbírání hub do smaženice, kterou si dáte k snídani jako zaslouženou odměnu za ranní vstávání. Ať už houby milujete na talíři jako hlavní chod, nebo je máte raději spíše jako přílohu, určitě vás bude zajímat i to, jak nejlépe uskladnit zbytek, který nespotřebujete ke snídani. Nás zajímalo, zda je mražení hub zdravé a jak na něj správně.

Tip pro vás: Na co použít vodu z těstovin? Vylít ji je hřích, podívej se proč

Benefity hub

Věděli jste, že houby jsou nesmírně zdravé a rozhodně se vyplatí je zařadit do jídelníčku, klidně i na pravidelné bázi? Nejznámější jsou pro svůj vysoký obsah bílkovin a vlákniny a pro mnohé lidi některé druhy hub dokonce znamenají náhradu masa. V závislosti na konkrétním druhu houby obsahují i dostatečné množství vitamínů B a D a silného antioxidantu jménem selen, který nás chrání například před nebezpečným oxidačním stresem.

Houby jsou mimořádně oblíbené také proto, že neobsahují žádný cholesterol, žádný tuk a na druhé straně obsahují jen malé množství sacharidů. Díky obsaženému vitamínu D jsou skvělé i pro vegetariány či vegany.

Houby obsahují také minerály jako draslík, vápník, železo či hořčík. Příjemné je, že obsahují i vlákninu, která podporuje trávení a rovněž i vyprazdňování. Vláknina tak působí i jako prevence před rakovinou tlustého střeva.

Vyzkoušej recept: Recept na domácí chléb bez kynutí: Lepší než z obchodu!

Benefity hub
Depositphotos

Změní texturu i nutriční hodnoty 

Abychom mohli z hub čerpat co nejvíce zdravotních benefitů i tehdy, když už nejsou vyloženě čerstvé, musíme znát způsob, jak je vhodně skladovat, abychom v nich uchovali ty nejdůležitější živiny. Mnozí z nás přebytečné houby skladují v mrazáku. Je to ale efektivní způsob skladování? Odborníci se shodují, že mražení hub určitě negativně ovlivňuje jejich kvalitu.

Zatímco mražení hub neovlivňuje jejich kalorické hodnoty ani obsah minerálů či vlákniny, může výrazně snížit obsah ve vodě rozpustných vitamínů, konkrétně kyseliny listové, riboflavinu a niacinu. Pokud houby zamrazíte v čerstvém stavu, po rozmrazení pravděpodobně získáte houby s jinou texturou kvůli vysokému obsahu vody.

Správné skladování hub 

Pokud vezmeme v úvahu všechny tyto informace, mražení hub nevypadá zrovna nejlépe. Házet flintu do žita však rozhodně nemusíme. Existuje totiž způsob tepelné úpravy hub před tím, než je zamrazíme. Díky tomu uchováme v houbách většinu jejich prospěšných živin a do určité míry zachováme i jejich chutnou strukturu, vhodnou pro většinu druhů pokrmů.

Mluvíme o blanšírování, přičemž čas potřebný k blanšírování hub závisí na jejich velikosti. Proto je dobré blanšírovat jen jeden druh hub najednou, nebo houby nakrájet na stejně velké kousky. Houby blanšírujeme v přibližně jednom litru vroucí vody smíchané s lžičkou citronové šťávy, která působí jako prevence před jejich hnědnutím. Blanšírování trvá 3 až 5 minut podle velikosti hub. Po vytažení z vroucí vody je ihned dejte do mísy s ledovou vodou. Houby sceďte a skladujte v plastových sáčcích vhodných do mrazáku po dobu 9 až 12 měsíců. Houby následně podle potřeby rozmrazte, nebo je přidejte ve zmrazeném stavu přímo do jídel.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE