Co signalizuje silný zápach těla? Raději ho neignoruj, může to být vážné!

zápach těla

Tělesný zápach je zcela přirozený. Avšak ne každý zápach, který naše tělo vylučuje, je úplně normální. Jednoduše řečeno, není zápach jako zápach. Po konzumaci některých druhů potravin může náš organismus přirozeně „zapáchat“. To platí zejména po konzumaci cibule, česneku, chřestu, lososa, kávy, alkoholu nebo pálivých jídel. O přirozeném zápachu těla můžeme mluvit také v souvislosti se stárnutím.

Podívej také: Léčivé ústní vody a kloktadla: Řešení pro zdravější ústa!

Zajímavé je, že tělesný zápach hrál v minulosti velmi důležitou roli v životě člověka. Dříve se totiž nepoužívaly žádné parfémy k zakrytí tělesného zápachu. Přirozené tělesné pižmo tak bylo zdrojem mnoha informací. Dokonce naši předkové věřili, že tělesná vůně byla klíčovou součástí řeči těla. I dnes neprirozený zápach těla odhaluje mnoho důležitých informací, které byste rozhodně neměli podceňovat.

Tělesný zápach dokáže odhalit i nejzávažnější nemoci, které lékaři díky němu mohou zachytit včas a nasadit léčbu, než bude pozdě!

Doporučujeme: TOP zajímavosti o lidských svalech: Který je nejmenší a který největší?

Co signalizuje zápach těla
Depositphotos

Co signalizuje zápach těla?

Je jasné, že zápach těla je spojený s potem, který náš organismus vylučuje. Pot je hlavním důvodem, proč tělo zapáchá, ale nejen on sám je příčinou. Primárně můžeme mluvit o bakteriích, které jsou součástí našeho těla. Tyto bakterie se živí látkami obsaženými v potu, který je zároveň ideálním prostředím pro jejich rozmnožování. Při tomto „krmení“ bakterie produkují plyny, které způsobují nepříjemný zápach.

Zápach těla je přirozený také u lidí s nadváhou nebo nedostatečnou hygienou, ale může také naznačovat zdravotní problémy. Ve chvíli, kdy je tělo nemocné, se mění složení potu, což může poukázat na onemocnění, které je třeba léčit. Často jde o cukrovku, poruchy štítné žlázy, trávicí problémy nebo problémy s játry. Nepříjemný zápach mohou mít i lidé trpící psychickými problémy nebo nadměrným stresem.

Konkrétní zdravotní problémy signalizované zápachem těla:

  • Amoniakový zápach – problémy s močovým měchýřem nebo ledvinami
  • Zápach po shnilých jablkách nebo acetonu – problémy se srdcem nebo tenkým střevem
  • Zápach po tuku nebo másle – problémy s játry nebo žlučníkem
  • Kozí zápach (po kozím sýru) – schizofrenie
  • Zápach po spálených pneumatikách – nádor na mozku
  • Kyselý zápach z úst – astma nebo cystická fibróza
  • Zápach po zvětralém pivu – problémy s lymfatickými uzlinami
  • Zápach po spáleném chlebu – tyfus
  • Rybí zápach – onemocnění plic, průdušek a problémy s dýchacími cestami.

Doporučujeme: Víš, co způsobuje křeče v nohách? Tohle tě rozhodně překvapí!

zápach těla
Depositphotos

Každý tělesný zápach dokáže prozradit mnoho o našem zdravotním stavu. Kromě výše zmíněných příznaků můžeme zmínit také zapáchající chodidla, která mohou naznačovat nemoc zvanou atletická noha. Nezvyklý zápach na toaletě po vykonání velké potřeby může ukazovat na intoleranci laktózy, a silně zapáchající moč může signalizovat infekci močových cest.

Tělesný zápach tedy může odhalit mnoho informací o našem zdraví. Je to dáno tím, že každá nemoc způsobuje určité změny v organismu. V důsledku toho tělo přestává fungovat normálně. Každá nemoc rozkládá určité látky a produkuje různé bakterie, které se hromadí a způsobují nepříjemný zápach.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE