Tak tomu neuvěříš: Toto jsou zákeřné vedlejší účinky řepy!

vedlejší účinky řepy

Už dlouho se mluví o tom, jak je konzumace řepy dobrá pro naše zdraví. Dokonce jsme o tom mluvili i my na našem portálu. Víme, že řepa, nazývaná také červená řepa, má protizánětlivé účinky, podporuje vytrvalost, snižuje krevní tlak a bojuje i proti rakovině. Zároveň má bohaté nutriční hodnoty a působí na tělo detoxikačně.

Tohle všechno se skrývá v jedné malé sytě červené kuličce. Málokdo však mluví o tom, co může nadměrná konzumace řepy způsobit lidskému organismu. Řekneme vám, jaké jsou možné a zákeřné vedlejší účinky řepy. Jaké vedlejší účinky může mít pravidelná konzumace červené řepy v nadměrném množství? Pro koho není červená řepa tak prospěšná? Zjistěte více v našem článku!

Tip pro vás: Česnekové mléko: Předsudky stranou, do hry vstupuje elixír zdraví!

Příznivé účinky červené řepy

Než se podíváme na potenciálně škodlivé účinky řepy pro některé jedince, zmíníme si, proč je červená řepa obecně vítaná v našich jídelníčcích. Červená řepa obsahuje mnoho živin a poskytuje tělu řadu zdravotních výhod. Příznivé účinky červené řepy mohou být následující:

  • Zlepšení krevního tlaku: Červená řepa obsahuje vysoké množství dusičnanů, které se v těle přeměňují na oxid dusnatý. Tento plyn uvolňuje a rozšiřuje krevní cévy, což pomáhá snižovat krevní tlak.
  • Bohatý zdroj antioxidantů: Červená řepa obsahuje betalainy, silné antioxidanty, které pomáhají bojovat proti zánětům a oxidačnímu stresu v těle.
  • Podpora trávení: Vysoký obsah vlákniny v červené řepě podporuje zdravé trávení, zlepšuje střevní peristaltiku a může pomoci při prevenci zácpy.
  • Podpora zdraví srdce: Červená řepa obsahuje foláty (vitamín B9), které jsou důležité pro zdraví srdce a mohou snižovat riziko srdečních onemocnění.
  • Detoxikační účinky: Červená řepa podporuje činnost jater a pomáhá vylučovat toxiny z těla, což přispívá k celkové detoxikaci organismu.
  • Podpora zdraví mozku: Díky zlepšení průtoku krve a zvýšení hladiny kyslíku v mozku může červená řepa přispět k lepší kognitivní funkci a paměti.
  • Protizánětlivé vlastnosti: Pravidelná konzumace červené řepy může pomoci snižovat chronický zánět v těle, který je spojený s mnoha nemocemi.

Doporučujeme: Co pomáhá na pálení žáhy? 7 ověřených triků jako první pomoc!

100% řepná šťáva
Depositphotos

Vedlejší účinky červené řepy

V první řadě je důležité zdůraznit, že řepa sama o sobě není špatná ani škodlivá pro lidské tělo. Škodlivou se může stát v některých případech předávkování, které může nastat, pokud pijete 100% řepnou šťávu ve velkém množství každý den. I tak to ale nezaručuje, že se vedlejší účinky objeví. Každý člověk je jiný, ale v každém případě by se nemělo konzumovat příliš mnoho řepy.

1. Konzumace řepy při ledvinových kamenech

Riziko ledvinových kamenů se týká zejména lidí, kteří s nimi již v minulosti měli problémy. V tomto případě může řepa, bohatá na oxalát, způsobit potíže v ledvinách a podpořit růst kamenů. Proto by jedinci se sklonem k tvorbě oxalátových kamenů měli omezit konzumaci řepy nebo se jí vyhnout. Konzultace s lékařem nebo dietologem může pomoci při rozhodování o vhodnosti zařazení řepy do jídelníčku.

2. Dna

Možná nejbolestivějším vedlejším účinkem nadměrné konzumace řepy je dna, která vzniká hromaděním kyseliny močové. Dna může vést k velkým bolestem kloubů, jejich zarudnutí, otokům a dokonce i k vysoké horečce.

Červená řepa obsahuje puriny, které mohou zvyšovat hladinu kyseliny močové v těle, což je rizikové pro lidi trpící dnou. Ačkoli řepa nepatří mezi potraviny s nejvyšším obsahem purinů, při nadměrné konzumaci může přispět ke zhoršení příznaků dny. Proto se lidem s tímto onemocněním doporučuje konzumovat červenou řepu s mírou a sledovat, jak na ni jejich tělo reaguje.

3. Červená řepa a poškození jater

Protože červená řepa je bohatá na hořčík, měď, fosfor a železo, všechny tyto kovy se mohou akumulovat v játrech, což může vést až k jejich poškození. Ohrožen je také slinivka. Z tohoto důvodu by lidé se sklonem k poruchám jater nebo slinivky měli konzumaci červené řepy omezit a konzultovat její vhodnost se svým lékařem.

4. Alergie na řepu

Alergie na řepu je velmi vzácná, ale pokud ji kvůli nadměrnému užívání této zeleniny získáte, hrozí vám vznik nepříjemných kožních projevů, jako jsou vyrážky, svědění, pravidelná husí kůže nebo dokonce horečka.

5. Náhlé snížení tlaku

Nadměrná konzumace červené řepy může vést k náhlému poklesu krevního tlaku, protože řepa obsahuje vysoké množství dusičnanů, které se v těle přeměňují na oxid dusnatý. Oxid dusnatý pomáhá rozšiřovat cévy, což může snížit krevní tlak. Pro lidi, kteří už mají nízký tlak nebo užívají léky na snížení tlaku, by nadměrná konzumace červené řepy mohla způsobit závratě, mdloby nebo jiné komplikace spojené s příliš nízkým tlakem.

6. Bolesti břicha

Nadměrná konzumace červené řepy může u některých lidí způsobit bolesti břicha a trávicí potíže. To může být způsobeno vysokým obsahem vlákniny v řepě, která může způsobit nadýmání, plynatost nebo křeče, zejména pokud organismus není zvyklý na její zvýšený příjem. U citlivých jedinců nebo při konzumaci velkého množství řepy může také dojít k podráždění žaludku, což může vést k nepohodlí nebo bolestem břicha.

7. Zbarvená stolice nebo změna barvy moči

Ačkoli nejde o vážný zdravotní problém, může to člověka překvapit. Konzumace červené řepy může způsobit dočasné zabarvení stolice a moči do červené barvy. Tento fenomén je neškodný a vzniká v důsledku přítomnosti přírodních pigmentů v řepě, nazývaných betalainy. I když to může být pro některé lidi znepokojující, zabarvení obvykle zmizí, jakmile se pigmenty z těla vyloučí, a neznamená to žádný zdravotní problém.

Doporučujeme: Proč je káva z čekanky zázračným nápojem? Jinou už pít nebudete!

Pomazánka z červené řepy
Depositphotos

Na nadměrnou konzumaci červené řepy by si měly dávat pozor osoby s:

  • močovými a ledvinovými kameny,
  • dnou,
  • vysokou hladinou železa v krvi (při poruchách vstřebávání železa),
  • poškozenými játry,
  • cukrovkou a hyperglykémií,
  • onemocněním ledvin,
  • nízkým krevním tlakem.

TIP: Pomazánka z červené řepy

Protože je červená řepa velmi zdravá, je samozřejmě v přiměřeném množství v jídelníčku vítaná. Připravte si z ní například tuto zdravou a chutnou pomazánku.

Ingredience:

  • 2–3 střední červené řepy
  • 1 hlava česneku
  • ½ šálku vlašských ořechů
  • ½ šálku koriandru
  • 2 lžíce kopru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 čajové lžičky citronové šťávy
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1 čajová lžička mletého koriandru
  • 1/2 čajové lžičky chilli prášku
  • ½ čajové lžičky soli
  • tortilla chipsy na servírování nebo bageta

Postup: Každou řepu zabalte do alobalu a dejte na plech. K nim přidejte i česnek. U hlavičky odřízněte horní část, abyste odkryli stroužky. Pokapejte olivovým olejem (1 lžíce) a stejně tak zabalte do alobalu. Pečte při teplotě 220 °C přibližně 45 minut.

Upečenou řepu ochlaďte ve vodě a oloupejte její slupku. Nakrájejte na plátky a dejte do mixéru. Přidejte česnek vytlačený ze slupky, vlašské ořechy a všechna koření spolu s 1 lžící olivového oleje. Rozmixujte dohladka. Podle chuti ještě osolte a můžete podávat s tortilla chipsy nebo na bagetě.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE