Manželství bez papíru: Jaké jsou výhody a nevýhody života „na divoko"?

Manželství bez papíru

Mnoho párů dnes žije bez manželského slibu a svatby. Nejen ve světě, ale i na Slovensku preferují mladí lidé vztah „na divoko". Současná mladší generace je o něco více rozvážná a do svatby se příliš nehrne. Nejdříve chtějí vystudovat, poznávat svět a cestovat, vybudovat si kariéru, mít vlastní bydlení a až později plánují manželství a rodinu.

Podle výsledků průzkumu Eurostatu se téměř třetina dětí v státech Evropské unie rodí mimo manželství. Tento trend se nešíří jen ve skandinávských zemích, ale například i ve Slovinsku či Česku. Naopak, instituci manželství tradičně uznávají na Kypru či v Řecku.

Možná i vy máte ve svém okolí páry, které žijí spolu bez oficiálního svazku a argumentují tím, že k tomu, aby byli šťastní, nepotřebují žádný papír. Zajímali jste se někdy o to, jaké má manželství bez svatby výhody a nevýhody?

Podívejte se také na: 4 typy temperamentu: Objevte svou osobnost!

Svoboda 

Právě svoboda dodává vztahu bez manželství sladkou příchuť. Partnerům žijícím „na divoko" vyhovuje pocit svobody a ekonomické nezávislosti. Dnes jsou ženy mnohem emancipovanější, nezávislejší a samostatnější, proto pocit jistoty, který jim manželství nabízí, nepotřebují tak, jako kdysi. Nejdůležitějším prvkem v takovém vztahu je vzájemná důvěra. A tu vám žádný papír či dokument nepomůže získat.

Tip pro vás: Toto prozrazuje barva tvého auta o tvé osobnosti!

Spolubydlení Depositphotos

Finance

Nejen nákladná svatba, ale i v případě rozvodu finance a majetek jsou velkým problémem. Obě pohlaví, a zejména lidé, kteří jsou méně finančně stabilní, se zdráhají uzavřít manželství. S rozvodem je spojeno množství obtíží a současná ekonomická situace je činí ještě děsivějšími. Problémem v manželství není jen majetek, ale i dluhy. Do společného majetku manželů totiž spadají i různé dluhy, pohledávky či nedoplatky. Nemanželské páry žádnou obdobu společného majetku nemají.

Rozvod vs. rozchod 

Každý rozchod, ať už v manželství nebo ve volném vztahu, přináší množství emocí, stresu a napětí. Reakce na něj závisí na tom, zda nastal po vzájemné dohodě nebo se pro něj rozhodl jeden z partnerů.

V případě soužití bez oficiálního svazku je rozchod jednodušší. Partner si sbalí věci, odstěhuje se, dohodne se s tím druhým na rozdělení věcí a předmětů, které si pár společně koupil. Žádný zdlouhavý rozvod, soudní jednání a vyrovnávání majetku. Samozřejmě, pokud jsou v takovém vztahu děti, je to složitější.

Mnoho mladých lidí, kteří stojí před otázkou manželství, má tendenci uvádět strach z rozvodu jako hlavní důvod, proč se nevzít. Dokonce i lidé, kteří nemají osobní zkušenost s rozvodem (jejich rodičů nebo přátel), se obávají, že i jejich vztah může přesně takto skončit.

Nepřehlédněte: Jak si v životě vytvářet hojnost? Mohou nám pomoci i léčivé drahé kameny?

Pár Depositphotos

Vztah na divoko - předstupeň manželství

Každý vztah představuje riziko. Dva lidé, kteří se předtím neznali a možná se ani předtím nesetkali, se rozhodnou být spolu. Tak jako v manželství, tak i v obyčejném vztahu mohou nastat různé situace, kdy jeden nebo druhý začne pochybovat. Krize, hádky, neshody či rozdílnost v názorech – s těmito situacemi musí člověk, který je ve vztahu, počítat. Mnoho mladých lidí i z tohoto důvodu předtím, než se rozhodnou vzít, začnou spolu žít. Jednoduše si chtějí doslova vyzkoušet a otestovat, jaké to je být denně s člověkem, se kterým plánují vstoupit do manželského svazku.

Kohabitace představuje jakýsi novodobý fenomén rodinného života. Jde o formu soužití dvou dospělých partnerů různého pohlaví, kteří v delším časovém období žijí spolu jako muž a žena, společně bydlí a hospodaří, aniž by byli sezdaní.

Mnoho lidí, kteří žijí ve společné domácnosti bez oficiálního svazku, má plány vzít se, takže kohabitace je pro ně jakýsi předstupeň manželství. Sociologové poukazují na změnu tzv. životní dráhy a její posloupnosti. V minulosti mladí lidé vstupovali hned do manželství a až potom měli děti. V současnosti většinou žijí nejprve v partnerství a až potom se vezmou. Tento fakt však nesvědčí o tom, že lidé manželství odmítají. Právě naopak, manželství je pro lidi stále důležitou hodnotou.

Manželství je zdravější

Manželství přináší výhody pro fyzické a duševní zdraví. Obecně ženatí muži a vdané ženy mají pevnější zdraví než ti, kteří spolu žijí jako druh a družka. Mnoho výzkumů zaměřených na tuto problematiku tento fakt dokazuje, a platí to zejména, když stárneme.

Dokonce i lidé, kteří se znovu oženili nebo vdali po rozvodu nebo ovdovění, se mohou pochlubit lepším zdravím než ti, kteří zůstávají svobodní. Rozvod si vybírá daň na psychickém i fyzickém zdraví lidí, a čím déle je člověk po rozvodu sám, tím větší jsou negativní účinky na zdraví.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE