Černá ředkev je přírodní lék! S tímto vám pomůže

Černá ředkev

Ředkvičku můžeme najít v obchodech v mnoha barvách. Nejznámější je asi klasická červená ředkvička a často je vidět i bílou či černou, a dokonce existuje ve fialové nebo zlaté barvě. My jsme se dnes zaměřili na jednu z nich a přinášíme vám článek o jejích úžasných účincích na zdraví člověka.

Jedná se o černou ředkev, která podporuje hubnutí, odstraňuje škodliviny z těla, posiluje imunitu a zbaví vás kašle. Připravte si z ní šťávu a poznejte léčivé účinky černé ředkve! Jak černou ředkev používat? Jak pomáhá černá ředkev na kašel nebo jiné neduhy? Zjistěte více!

Tip pro vás: TOP 4 potraviny, které pomohou vyčistit tlusté střevo

Nutriční hodnoty černé ředkve

Ředkev setá černá je charakteristická svou pikantní chutí a možná proto ji mnoho lidí obchází. Přitom je to velká škoda, protože právě tato štiplavost způsobená hořčičnými silicemi je léčivá. Navíc je ředkev plná vitamínů, minerálů a dalších tělu prospěšných látek, jako jsou antioxidanty.

Černá ředkev obsahuje ve vysoké míře vitamíny B a E, betakaroten, vitamín C ve vyšší koncentraci než v případě citronů a také minerální látky jako vápník, železo, hořčík a draslík. Díky přítomnosti fytoncidů má černá ředkev antibiotické účinky. Tyto látky totiž dokážou usmrcovat některé druhy mikroorganismů. A jaké jsou blahodárné účinky černé ředkve?

Účinky černé ředkve:

  • příznivě ovlivňuje imunitní systém,
  • má antiseptické účinky,
  • podporuje zdravé trávení,
  • černá ředkev udržuje zdraví pokožky,
  • černá ředkev detoxikuje,
  • přispívá k prevenci vzniku rakoviny a anémie,
  • odvádí z těla nadbytečnou vodu,
  • černá ředkev pomáhá zdraví dýchacích cest,
  • reguluje cholesterol,
  • černá ředkev blahodárně působí na tvorbu kostního a kloubního tkaniva,
  • podporuje růst vlasů a nehtů,
  • pečuje o správnou funkci žaludku, žlučníku, zajišťuje zdravá játra.

Bude vás zajímat: Skvělé recepty z čerstvého hrášku – vyzkoušíš pesto nebo lahodný krém?

pěstování ředkvičky Depositphotos

Černá ředkev recepty:

• Šťáva z černé ředkve

Tato ředkev se dá konzumovat ihned po nakrájení, ale pokud si z ní připravíte šťávu, budete ji moci použít jako lék při mnoha zdravotních problémech. Její příprava není vůbec složitá.

POSTUP PŘÍPRAVY: Zeleninu důkladně umyjte a oloupejte, následně odšťavněte nebo nastrouhejte a vymačkejte. Nechte ji několik hodin odstát v chladu, tím se zčásti zbavíte její pikantní chuti. Užívejte ji jen čerstvou, v lednici ji skladujte maximálně 2 dny. Šťávu z černé ředkve je možné zakoupit i v obchodě nebo na internetu.

Konzumace černé ředkve a šťávy je vhodná při zácpě, nadýmání a pocitech těžkosti z jídla. Vyzkoušejte ji při nespavosti nebo bolestech hlavy. Ředkvová šťáva detoxikuje tělo, zlepšuje stav při osteoporóze, anémii a alergiích. Není však velmi vhodná pro lidi se žaludečními vředy a zvětšenou štítnou žlázou a pro těhotné a kojící ženy. Nemá vedlejší účinky a konzumovat ji mohou i děti.

• Ředkvová šťáva na kašel

Zmíněná šťáva z černé ředkve vám pomůže zbavit se kašle. Jednu polévkovou lžíci této šťávy smíchejte s čajovou lžičkou medu a užívejte před jídlem třikrát denně. Jde o výborný prostředek, který zlepší váš stav i při zahlenění průdušek a chrapotu. Právě fytoncidní látky pomáhají eliminovat viry a bakterie.

• Černá ředkev na hubnutí

Odrůda černé ředkve má minimum kalorií a značně podporuje trávení a urychluje metabolismus. To je perfektní kombinace, která nastartuje hubnutí a zbaví vás nadbytečných kil. Konzumujte ji syrovou, například s celozrnným pečivem, přidejte ji do zeleninového salátu či pomazánek.

Stejně ji můžete grilovat či péct spolu s jinou zeleninou. Někomu je však chuť tepelně upravené černé ředkve více nepříjemná, proto je třeba vyzkoušet více variant a najít si tak způsob, jak tuto zeleninu zařadit do jídelníčku.

Bude vás zajímat: Co s bohatou úrodou jahod? Máme skvělé tipy, jak zpracovat jahody

účinky ředkvičky Depositphotos

•  Černá ředkev na očistu jater

Černou ředkev by měli konzumovat lidé s nedostatečnou funkcí jater, která se projevuje například bolestmi hlavy, trávicími obtížemi a zvýšenou únavou. Játra jsou denně zatěžována, protože kromě jiného filtrují krev a zbavují ji škodlivin.

Právě černá ředkev je skvělým přírodním prostředkem, který na ně blahodárně působí. Dopřejte svému tělu alespoň 20denní očistnou kúru s touto zeleninou, při které ji můžete konzumovat čerstvou nebo ve formě šťávy.

• Černá ředkev při problémech se žlučníkem

Po šťávě z černé ředkve sáhněte rovněž při léčbě onemocnění žlučníku, nikoliv však zánětlivých. Denně jí vypijte alespoň 100 až 150 ml. Pokud vás trápí žlučové kameny, měli byste vědět, že zmíněná šťáva podporuje jejich rozpouštění. Užívejte ji vždy omezeně, asi po pěti dnech si na 2 až 3 dny dejte pauzu.

Doporučujeme: Nemůžete odolat chipsům? Vyzkoušejte tyto recepty na zdravé chipsy

ředkvičky Depositphotos

•  Šalát z černé ředkve

Ingredience:

  • 1 velká černá ředkev
  • 1 ČL dýňového oleje
  • 1 ČL citronové šťávy
  • 1/2 ČL dijonské hořčice
  • 1 ČL medu
  • sůl
  • čerstvé bylinky

Postup: Ředkev oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Vymíchejte zálivku z dýňového oleje, citronové šťávy, hořčice, medu, soli a podle chuti čerstvých bylinek. Nalijte na ředkev a důkladně promíchejte. Můžete podávat. Nastrouhaná černá ředkev vytvoří základ pro velmi chutný salát. Štiplavá chuť černé ředkve vytvoří skvělou kombinaci se sladkou chutí medu.

• Zavařená černá ředkev

Ingredience:

  • 1 kg černé ředkve
  • 1 l vody
  • 100 ml octa (9 %)
  • 2 lžíce soli
  • 2 lžíce cukru
  • kopr, česnek, hořčičná semínka, černý pepř (podle chuti)

Postup: Černou ředkev důkladně umyjte, očistěte a nakrájejte na plátky nebo kostičky podle preference. Sklenice na zavařování důkladně umyjte a sterilizujte. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu s octem, solí a cukrem. Nechte směs vařit, dokud se sůl a cukr zcela nerozpustí.

Do každé sklenice vložte trochu kopru, česneku, hořčičných semínek a černého pepře podle chuti. Do sklenic naskládejte připravenou černou ředkev. Snažte se naplnit sklenice co nejhustěji. Horký nálev nalijte do sklenic s ředkví, aby byly plody zcela pokryté.

Sklenice pevně uzavřete. Poté je vložte do velkého hrnce s vodou a sterilizujte je ponořením ve vroucí vodě po dobu 10-15 minut. Vyjměte sklenice z vody a nechte je vychladnout na pokojovou teplotu. Po vychladnutí je uložte na chladné a tmavé místo.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE