Pozor! Kovová chuť v ústech může signalizovat vážné onemocnění

Kovová chuť v ústech

Kovová chuť v ústech (onemocnění známé jako parageusie), a na tom se určitě shodneme, může být velmi nepříjemná. Kdo by chtěl mít pocit, jako by právě snědl kus železa? Jedná se dokonce o pachuť krve, což jen zesiluje mimořádně nepříjemný pocit, navíc spojený s ústní dutinou – jednou z nejcitlivějších a nejproblematičtějších částí našeho těla.

Víte však, čeho je kovová chuť příznakem, co vše za ní stojí a jak ji můžeme potlačit? Proč tato nepříjemná chuť vzniká? Setkali jste se již s kovovou pachutí?

Tip pre vás: Jaké jsou příznaky nemocných jater? Tyto bychom měli znát!

Nepříjemná chuť podobná kovu – kovová chuť jako příznak onemocnění

Pokud jste někdy zašli za svým lékařem s tím, že cítíte kovovou pachuť v ústech, s největší pravděpodobností vás poslal na speciální vyšetření ústní dutiny, hltanu, ale i žaludku. Kovová chuť totiž může být projevem více problémů nebo onemocnění.

Které to jsou? Kovová chuť v ústech je jedním z nesporných příznaků akutního selhání ledvin. V tomto případě se přidružují i symptomy, jako je otok celého těla, únava a ospalost, stejně jako nevolnost a zvracení.

Tak, jako s ledvinami, pocit kovových předmětů v ústech úzce souvisí i s onemocněním jater. Je třeba ale zmínit i cukrovku, v horším případě rakovinu – i tito pacienti mají v ústech pachuť po železe. Postihuje tedy pacienty, kteří absolvují chemoterapii nebo ozařování.

Doporučujeme: Barva a tvar stolice – co předpovídají o našem zdraví?

Kovová pachuť v těhotenství Depositphotos

Kovová pachuť v těhotenství

Kromě ledvin, jater či jiných vážných onemocnění je třeba zmínit také hormonální změny v těle, jejichž neodmyslitelnou součástí bývá kovová pachuť. Těhotné ženy mají tento pocit především v prvním trimestru, přičemž po stabilizaci hormonů se pachuť ztrácí. Může to souviset jak se stavem chrupu, tak i s léky, které jsou v této souvislosti užívány.

Pokud se zaměříme na chrup, za pocit, jako byste cucali deseticentovky, může krvácení dásní, různé záněty, ale i staré plomby. Stojí za zmínku také špatná ústní hygiena, přičemž po nasazení léků a odstranění infekce v ústech, zmizí i nepříjemná pachuť.

Doporučujeme: Rutin – zázrak pro cévní systém. V kterých potravinách ho hledat?

Za železnou pachuť mohou i léky

K lékům, které mohou kovovou chuť v ústech způsobit, patří antidepresiva či jiné neurologické léky, stejně jako léky na bakteriální infekce (antibiotika). A ano, je to šokující, ale za kovovou chutí v ústech může stát i deprese. Tato železná pachuť se často vyskytuje také u lidí trpících demencí a Parkinsonovou chorobou.

Jsou však i situace, kdy je kovová chuť v ústech jen přirozeným jevem – mluvíme o kouření, piercingu v jazyku nebo rovnátkách na zubech. Pokud užíváte výživové doplňky, jako železo, měď, zinek, vápník nebo chrom, krátce po jejich užití se kovová chuť může objevit i u vás.

Pokud ale nezmizí ani po delší době, zkontrolujte si doporučené dávkování přípravku – je totiž možné, že ho užíváte ve větším množství, než je žádoucí.

Zaujme tě: Průvan v hlavě: Nejlepší tipy, jak ho rychle porazit

Za železnou pachuť mohou i léky Depositphotos

Co ještě může způsobit kovovou chuť v ústech?

Pocit kovové chuti v ústech je také přirozeným znakem hladovky, kdy je povolen pouze příjem čisté vody. U citlivějších lidí může kovová pachuť způsobovat až nutkání na zvracení. Pozor však i na různé infekce, které se mohou projevit kovovou chutí v ústech.

Jsou to především infekce horních dýchacích cest, sinusitida nebo zánět vedlejších nosních dutin. Dokonce k vzniku nepříjemné chuti v ústech může dojít i při obyčejné rýmě.

Pocit kovové chuti může způsobit i:

  • strava – konzumace určitých potravin, jako jsou mořské plody, které obsahují velké množství minerálů, může také přispět k této chuti, 
  • vitamínové a minerální nedostatky – nedostatek některých vitamínů a minerálů, například vitamínu B12, zinku, nebo železa, může být také spojen s touto pachutí, 
  • dentální problémy – infekce v ústech, špatné ústní zdraví, krvácení dásní, nebo používání kovových zubních výplní může způsobit kovovou pachuť, 
  • expozice chemikáliím – vystavení se některým chemikáliím, jako jsou pesticidy nebo těžké kovy, může také vyvolat kovovou pachuť.

Léčba kovové chuti – jak se zbavit kovové chuti v ústech?

Krátkodobě si můžete pomoci pitím citrusových nápojů. Pomáhají i kořeněná jídla, zde však pozor, pokud jste těhotná. Pokud za vaší kovovou chutí v ústech mohou problémy s ústní dutinou, rozhodně si zakupte škrabku na jazyk a při ústní hygieně věnujte čas a pozornost i jazyku!

Kvalitní zubní kartáček a dentální nit by u vás měly být samozřejmostí. Špatná zubní hygiena může nepříjemný problém ještě umocnit. I když příčin je celá řada, v žádném případě kovovou chuť v ústech nepodceňujte!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE