Průvan v hlavě: Nejlepší tipy, jak ho rychle porazit

Průvan v hlavě

Není průvan jako průvan. Ten v místnosti odstraníte velmi jednoduše – zavřením okna nebo dveří. Ten v peněžence se už neodstraňuje tak snadno, ale do toho bychom se až tak nechtěli vrtat. Nás zajímá úplně jiný průvan.

Průvan v hlavě dokáže pořádně zhořčit život a přináší s sebou velmi nepříjemné bolesti. Proto jsme zjišťovali, jak ho lze co nejúčinněji a nejrychleji porazit.

Tip pro vás: Barva a tvar stolice – co předpovídají o našem zdraví?

Už vás trápil nepříjemný průvan? 

Průvan v hlavě je stále aktuální téma, protože mnohokrát nás teplé počasí nutí osvěžovat se otevíráním oken, ať už doma, v práci nebo autě, případně zapínáním klimatizace.

Někdy můžete bez nepříjemných následků sedět před puštěným ventilátorem i půl dne a jindy jen otevřete okno a už se vám ozývá bolest ve čele, uchu, zubech a v krku, výjimečně až v rameni nebo v křížích.

Tyto bolesti bývají mimořádně ostré a bodavé. Pravděpodobně to znáte. A právě jaro a léto jsou obdobími, kdy jsme na ofukování nejvíce náchylní.

Průvan nebo něco jiného - jak to rozeznat? 

Průvan nebo tahání uvnitř ucha může být způsobeno různými faktory a ne vždy musí jít o skutečný průvan.

Na rozeznání průvanu od jiných projevů bolesti hlavy a ucha se můžete řídit následujícími body:

  • Průvan je obvykle způsoben chladným vzduchem proudícím do ucha nebo přes vnější ucho. Pokud cítíte foukání větru přímo na ucho a zároveň cítíte nepříjemné tahání nebo chlad, může jít o průvan - to jsou jeho nejčastější projevy. 
  • Ostrá bolest hlavy a ucha může být způsobena i jinými faktory, jako je například infekce nebo zánět. Pokud se cítíte nemocní, slabí nebo vás trápí vysoká teplota nebo horečka, je to pravděpodobně způsobeno zánětem, nikoli průvanem. 
  • Průvan se obvykle objevuje náhle a může být doprovázen šumem nebo zvoněním v uchu. Pokud máte pocit tlaku uvnitř hlavy a ucha nebo pocit pulzujícího tlaku, může to být příznak jiného typu bolesti. 

Pokud si nejste jistí, co způsobuje vaše bolesti hlavy a ucha, je vždy lepší konzultovat se svým lékařem. Dokáže přesně určit příčinu vašich symptomů a předepsat vhodnou léčbu.

Pozor na zánět trojklaného nervu z průvanu 

Avšak pozor! Někdy si lidé zaměňují průvan v hlavě a zánět trojklaného nervu, který už je skutečně nebezpečným onemocněním. Spouštěčem tohoto zánětu je častokrát právě průvan v hlavě. Buďte proto mimořádně pozorní vůči příznakům.

Zánět trojklaného nervu se obvykle projeví prudkou bolestí hlavy a tváře, jakož i zubů, dále křečemi a žízní. Jelikož je tento nerv propojen přímo s mozkem, netřeba se s příznaky zahrávat a je třeba ihned navštívit lékaře.

Neléčený zánět trojklaného nervu může totiž přerůst do ochrnutí části tváře a to rozhodně nikdo z nás nechce. Mimochodem, možná bychom si to už měli začít brát osobně, ale postižené bývají o mnoho více ženy než muži.

Nepřehlédněte: Jaké jsou příčiny prasknuté žilky v oku? Může to být vážné?

průvan v uchu Depositphotos

Projevy průvanu v uchu - co dělat, když bolí ucho? 

Projevy průvanu v uchu mohou zahrnovat bolest, tlak, pocit plnosti, sníženou schopnost slyšet, zvýšenou citlivost na zvuky, zvýšené riziko infekcí a zhoršenou rovnováhu. Dalšími příznaky mohou být závratě a šum v uchu. Je důležité vyhledat lékařskou pomoc, pokud máte příznaky průvanu v uchu, aby se předešlo možným komplikacím.

Při bolestech ucha je důležité co nejdříve navštívit lékaře, aby se zjistila příčina bolesti a předepsalo adekvátní léčení.

Avšak, dočasné úlevu od bolesti můžete dosáhnout následujícími způsoby:

  • Aplikujte teplý obklad na postižené ucho - teplota pomůže uvolnit napětí a zmírnit bolest. 
  • Užívejte protizánětlivé léky na bolest - jako například ibuprofen nebo paracetamol, které pomohou zmírnit bolest, která někdy až takzvaně střílí do hlavy. 
  • Nedotýkejte se postiženého ucha příliš často - může to způsobit infekci nebo zhoršit bolest. 
  • Vyhněte se vystavení hlučným prostředím - hluk může zhoršit bolest ucha. 
  • Pokuste se udržovat ucho suché - při zánětu ucha je důležité udržovat postiženou oblast čistou a suchou. 

Pokud bolest trvá nebo se zhoršuje, neváhejte vyhledat lékařskou pomoc.

Jak se projevuje průvan? 

Průvan bývá často doprovázen zánětem nervů, který se ozve ve formě prudké bolesti hlavy, brnění a celkové citlivosti. Když vás prochladne, odnesou si to i vaše oči (průvan v oku je rovněž běžný). Jsou začervenalé a tento jev doprovází jejich nepříjemné řezání či slzení.

Následuje velká bolest uší a krku. Jelikož náhle dojde k oslabení organismu, pod vlivem všech uvedených příznaků, člověk se stává unaveným a malátným. Průvan v hlavě však může způsobit až zánět středního ucha. Poznáte ho tak, že kromě stupňující bolesti se ozve i horečka a otok ucha, dokonce i nevolnost a průjem.

Doporučujeme: Zbavte se husté krve! Zde jsou přírodní léky na ředění krve

Zásady prevence bolestivého průvanu 

Jak si tedy můžete pomoci, když vás prochladí? V první řadě si uvědomte, že v horku je sice rychlé ochlazení a osvěžení úlevou a doslova balzámem na rozpálené tělo, ale zároveň může být i velmi nebezpečné.

Nelze vždy spoléhat na domácí recepty, proto se rozhodně nebraňte návštěvě lékaře. V první řadě však myslete na to, že lepší než prudké ochlazení je postupné a pomalé schladzování organismu.

Nedopustěte teplotní rozdíl větší než osm stupňů. Klimatizace ani ventilátor by neměly proudit přímo na vás a zapínejte tyto přístroje jen krátkodobě, nanejvýš na patnáct minut. Především tvář je něco, co byste měli chránit před dlouhodobým a prudkým působením studeného vzduchu.

Doporučujeme: Nejužitečnější rady a tipy pro psychické a fyzické zdraví

klimatizace a bolest krku Depositphotos

Bolest ucha z průvanu a první pomoc při průvanu v hlavě - jak ho porazit? 

  • Bolesti, způsobené ofouknutím tváře nebo hlavy, vám pomůže zmírnit suché teplo či zahřívání biolampou. 
  • Při průvanu vám pomůže, když sáhnete po thiaminu z řady vitaminů B. Najdete ho tak v droždí, jako i v sýrech.
  • Bolest ucha vám zmírní vata namočená ve vinném octu, účinný je však i propolis a naparování nad heřmánkem.
  • Babičky na bolest ucha doporučují i česnek, přičemž očištěný stroužek česneku stačí zabalit do gázy a vložit do ucha (klidně i na celý den). 
  • Na podobném principu funguje i petrželová nať. Tu stačí nasekat, zabalit do gázy a vložit do ucha alespoň na 20 minut. 
  • Kromě česneku pomáhá i cibule. Jednu očistíte, nakrájíte na kolečka a dejte zahřát (např. do mikrovlnky). Zahřátou cibuli přiložte na ucho a nechte přiloženou i hodinu. 

Při intenzivní bolesti sáhněte po přípravcích z lékárny 

Při bolestech způsobených průvanem můžete sáhnout po volně prodejných nesteroidních protizánětlivých lécích z lékárny, např. s účinnou látkou ibuprofen, naproxen nebo kyselina acetylsalicylová. Léky užívejte vždy podle návodů v příbalovém letáku a doporučené dávky nepřekračujte.

V případě, že intenzivně se u vás průvan projevuje v oblasti uší, v lékárně se ptejte na ušní kapky nebo spreje s protizánětlivým a analgetickým účinkem. V případě, že se zdravotní stav po pár dnech nelepší, nebo se naopak zhoršuje, je čas vyhledat lékaře.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE