Jaké jsou příznaky nemocných jater? Tyto bychom měli znát!

příznaky nemocných jater

Játra, která váží v průměru asi 1,5 kilogramu a jsou tvořena čtyřmi laloky, plní v lidském organismu hned několik důležitých funkcí.

Jsou součástí naší trávicí soustavy, z těla odstraňují škodliviny, ovlivňují metabolismus mnoha důležitých látek a také představují zásobárnu různých živin. Hrají roli při vstřebávání tuků i absorpci vitamínů rozpustných v tucích. Také se v jejich buňkách tvoří žluč.

Pokud játra, která jsou uložena v pravé horní části břišní dutiny, neplní v důsledku poškození svou funkci, může to vést k rozvoji řady zdravotních problémů.

Poškození tohoto orgánu může být způsobeno nádory, chybami enzymů, infekcemi nebo působením alkoholu či drog. Víte, jak se projevují nemocná játra?

Různá onemocnění této žlázy s vnější sekrecí se mohou projevovat na naší pokožce i trávení. Jaké jsou nejčastější příznaky nemocných jater, se dozvíte v následujícím článku.

Podívejte se také na: Zbavte se husté krve! Zde jsou přírodní léky na ředění krve

1. Problémy s trávením

Jak jsme zmínili již výše, játra řadíme mezi orgány trávicí soustavy. Pokud je jejich funkce narušena z důvodu onemocnění či jiného poškození, má to výrazný dopad především na činnost trávicího traktu a procesy, které v něm probíhají.

Jedinec s narušenou funkcí jater může mít problém s trávením tučnějších jídel či se správným vstřebáváním živin. Při vážnějších onemocněních tohoto orgánu se mohou objevit problémy, jako je nechutenství, nadýmání či pálení žáhy a dokonce i zvracení.

2. Změny na pokožce

I různé změny na naší pokožce nás mohou upozornit na možný problém s důležitými játry. Typickým projevem je zejména žlutavé zbarvení kůže, ba dokonce očního bělma a nehtů. Příčinou tohoto jevu je hromadění látky zvané bilirubin v těle, a to z důvodu nedostatečného odstraňování toxinů.

Začínající problémy s játry se však mohou projevit i dalšími kožními potížemi, například velmi suchou a citlivou kůží, která může i nepříjemně svědit. Výjimkou není ani výskyt ekzému či akné. Hlavní příčinou těchto problémů je zejména to, že pro organismus je náročné zbavovat se škodlivin.

Tip pro vás: Barva a tvar stolice – co předpovídají o našem zdraví?

Změny moči a stolice Depositphotos

3. Změny moči a stolice

Příčinou změn ve barvě či konzistenci moči nemusí být jen nějaké onemocnění vylučovací soustavy, ale také zhoršená funkce jater. U postiženého se může objevit velmi tmavá moč, obvykle oranžové až hnědé barvy, a dokonce může být i zpěněná. Pokud zaznamenáte změny ve barvě moči, nepanikařte hned.

Tmavší moč v ranních hodinách je běžný. Často za ním stojí i dehydratace organismu. Pokud se vám zdá, že barva vaší moči je sytá a její vůně skutečně výrazná, začněte dbát na dostatečný pitný režim. Na nemocná játra však mohou jedince upozornit i změny stolice. Ta bývá v některých případech velmi světlá nebo krvavá.

4. Bolest v břišní oblasti

Příznakem mnoha onemocnění, respektive nějakého problému v organismu, bývá i bolest. I poškozená játra se mohou projevovat bolestí v několika částech těla. Nejčastěji se jedná o bolest v horní části břicha, někdy i v podbřišku.

Postiženého mohou trápit nepříjemné tlaky v břišní oblasti, doprovázené nafukováním. Ve vážnějších stavech u nemocného vznikají i otoky způsobené hromaděním tekutiny v břišní dutině. Později se v důsledku nesprávné činnosti jater objevují i bolesti hlavy, kloubů a svalů.

Podívej také: Nejužitečnější rady a tipy pro psychické a fyzické zdraví

Nadměrná únava Depositphotos

5. Nadměrná únava

Projevem nemocných jater může být nakonec i nadměrná a dlouhodobá únava, zejména pokud se vyskytuje spolu s některými výše zmíněnými zdravotními potížemi.

Na svůj zdravotní stav si dávejte pozor hlavně v případech, kdy za vaší vyčerpaností a ospalostí nestojí nedostatek odpočinku a spánku. Jedince s poškozenými játry může trápit rychlá ztráta sil, extrémní slabost, malátnost až letargie. Při jakýchkoli zdravotních potížích je vhodné svůj stav konzultovat s lékařem.

Další příznaky nemocných jater:

  • zvýšený sklon k tvorbě modřin,
  • rychlá ztráta hmotnosti,
  • krvácení, které nedokážete zastavit,
  • úbytek svalové hmoty,
  • žluté oční bělmo,
  • nevolnost a zvracení,
  • nechutenství,
  • zmatenost a dezorientace,
  • vysoká horečka, kterou není možné snížit.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE