Jak zachránit přesolené jídlo? Máme mnoho osvědčených tipů!

přesolené jídlo

Nehody v kuchyni se stávají a ty se solí se nevyhnou ani té nejšikovnější hospodyni. Uhrát to slovy „jsem zamilovaná“, když něco přesolíme, nám možná projde, ale jídlo by se tak či onak mělo zachránit. Co když jsme při vaření použili příliš mnoho soli?

Pokud nevíte, co si počít, přivolejte na pomoc pár šikovných tipů, které už vyzkoušely naše prababičky. I přesolené jídlo se totiž díky rychlému zásahu může změnit na dokonalou lahůdku. Stačí jen nepodléhat panice.

Tak jak na to? Mezi hlavní pomocníky při přesoleném jídle by měly patřit brambory, voda, případně kostka cukru. Někdy se zamaskovat přesolené jídlo ani nedá a jídlo zachráníte jen dalším jídlem.

Musíte zvýšit dávku jídla z jedné na dvě, přičemž ta druhá už bude bez soli, a promícháte je. Nezapomeňte ochutnávat, protože je dost pravděpodobné, že původní výraznou chuť budete muset znovu vytvořit. Jak zachránit přesolenou polévku? Jak zachránit přesolenou omáčku? Z těchto geniálních triků si vyberete!

Tip pro vás: Otravné octomilky v bytě: Jednoduchá past, která funguje na 100 %!

Ověřené triky, jak zachránit polévku

  • Během vaření přidejte do ní alespoň jeden oloupaný brambor. Ten má totiž skvělou vlastnost vstřebat sůl. Podobně zafunguje i kostka cukru, s ní ale opatrně. Cukr do polévky ponořte, chvíli ho v ní podržte a potom vytáhněte ven. Polévku promíchejte, ochutnejte a pokud se vám zdá, že je stále slaná, zopakujte „kouzlo“ s cukrem ještě jednou. 
  • Jako houba na sůl funguje i obyčejná houska. Inspirováni cukrem, vyzkoušejte něco podobného i s tímto pečivem. Housku ale vyberte až těsně před servírováním. Takto se vám může podařit zachránit jídlo. 
  • Přidejte kyselou nebo sladkou složku: Trochu citronové šťávy, octa nebo cukru může pomoci vyvážit příliš slanou chuť. Používejte tyto přísady opatrně, abyste nevytvořili nový problém s chutí. 
  • Krémové polévky můžete zjemnit mlékem nebo další dávkou smetany. Sníží se slanost jídla. Při míchání vždy ochutnávejte, abyste neztratili chuť samotné polévky. 
  • Pokud nic nefunguje, je tu ještě možnost zvětšit objem polévky a přidat vodu, resp. více tekutiny. Je však pravděpodobné, že polévka bude slabá a nevýrazná. 
  • Pokud jde o přesolený vývar, vlijte do něj syrový bílek. Povařte, dokud se bílek nesrazí, a vyjměte ho ven.

Doporučujeme přečíst: Lesklá a čistá trouba na pečení? Takhle se to podaří!

nadměrné solení Depositphotos

Jak zachránit omáčku, kterou jsme přesolili? 

  • Do příliš slané omáčky můžete nastrouhat syrový brambor. Tím ji jednak zahustíte a jednak do sebe brambor vstřebá přebytečnou sůl. Pokud preferujete jemnější chuť, omáčku na závěr sceďte. 
  • Podobného efektu dosáhnete i nakrájeným jablkem, které na konci vaření z omáčky vyjměte. 
  • Přesolenou omáčku zachrání i fazole z konzervy. Přidejte lžíci fazolí z konzervy do omáčky a chvíli je povařte. Fazole následně z omáčky vyjměte nebo je tam nechte – omáčku o něco vylepší. 
  • Při přesoleném jídle využijte to, co máte doma. Pokud chybí brambor nebo jablko, snažte se omáčku zjemnit jinými ingrediencemi. Pomoci může například ocet, smetana, mléko, vajíčko, kokosové mléko, kysaná smetana nebo i med. 
  • Má vaše omáčka zeleninový základ? Doplňte ho ještě. Do přesolené omáčky můžete nastrouhat mrkev, petržel, celer či přidat kedlubnu. I takto se dá zachránit slanější omáčka. 
  • Sůl vytáhnou i kousky tmavého pečiva. Nechte v omáčce rozvařit kousky chleba, nebo něco jako topinku (či starší chléb) do ní ponořte a po chvíli vyjměte. 
  • Přidejte více základu: Pokud je to možné, rozřeďte omáčku přidáním více základní složky bez soli, jako je neosolený vývar, rajčatový protlak bez soli nebo voda či smetana. To zmírní celkovou slanost jídla. 

Co dělat při přesoleném mase? 

Určitě ho nevyhazujte a nevzdávejte to! Pokud se vám podařilo maso přesolit, vybalancujte jeho chuť nesolenou přílohou (rýže, brambory). To znamená, že se doporučuje slanou chuť masa vyvážit nesolenou rýží nebo bramborovou kaší, zeleninou nebo těstovinami.

Mimochodem, pokud jako přílohu použijete těstoviny, tak nesolenou vodu z uvařených těstovin můžete také použít k zmírnění slanosti polévky nebo masa.

Zachrání vás i bublinky 

Ať už jste byli při vaření zamilovaní nebo se vám jen uklouzla ruka, připravené jídlo rozhodně nevyhazujte. I když je slané, sníst ho můžete, ale zapíjejte ho bublinkami. Ať už perlivou minerálkou, šumivým vínem nebo pivem – bublinky údajně přebijí slanou chuť připraveného pokrmu.

Doporučujeme přečíst: Plísnivý chléb: Víte, co s ním? Pouze jedno řešení je správné!

přesolené maso Depositphotos

Proč si dávat pozor na nadměrné solení? 

Tělo potřebuje určité množství sodíku (který se nachází v soli) pro normální fungování, ale v umírněném množství. Avšak nadměrné solení jídel a dlouhodobý vysoký příjem soli, resp. sodíku, mohou mít negativní zdravotní důsledky. Zde jsou hlavní důvody, proč byste si měli dávat pozor na nadměrné solení:

  • Vysoký krevní tlak (hypertenze): Sůl, přesněji sodík v ní obsažený, má schopnost zvyšovat objem krve v cévách, což může vést ke zvýšení krevního tlaku. Vysoký krevní tlak je závažný rizikový faktor pro vznik srdečních onemocnění a mrtvice. 
  • Srdeční onemocnění a mrtvice: Dlouhodobá hypertenze může poškodit srdce a cévy, což zvyšuje riziko srdečních onemocnění a mrtvic. 
  • Poškození ledvin: Vysoký krevní tlak může poškodit ledviny, což může vést k selhání ledvin. Kromě toho ledviny regulují rovnováhu sodíku v těle, a při nadměrném příjmu soli se zvyšuje jejich zatížení. 
  • Osteoporóza: Existují důkazy naznačující, že vysoký příjem sodíku může zvýšit vylučování vápníku močí, což může přispět k vyčerpávání zásob vápníku v kostech a zvýšit riziko osteoporózy. 
  • Zadržování vody a otoky: Nadměrný příjem soli může vést k zadržování vody v těle, což může způsobit otoky, zejména v dolních končetinách, a zvýšit zatížení srdce.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE