Recept na bezový džem z květů: Chutná přesně jako od babičky!

recept na bezový džem

Bez černý roste téměř všude. Někteří ho mají zasazený na zahradě a jiní se na jeho sběr vydávají na místa, která jsou daleko od prašné cesty. Bez má mnoho pozitivních účinků na lidský organismus, proto si mnozí vyrábějí bezový sirup, bezový med, někomu chutná smažený bez a jiní objevili bábovku z bezu.

A známé jsou i další recepty z květů černého bezu. Bezová příchuť je prostě nezaměnitelná. Tentokrát máme pro vás jednoduchý recept na džem z bezových květů, který je tak lahodný, že ho budete přidávat do všeho. Je ideální do koláčů i zákusků.

Chutný je na čerstvé vánočce, ke které se hodí i teplé kakao. Je to džem, který vás vzpomínkami přenese do vesnice k vaší babičce, která ho možná připravovala i vám. Tak si zavzpomínejte a připravte si tuto lahůdku, která nebude mít konkurenci. Nezapomeňte, květy trhejte vždy v čistém prostředí. A hurá do přípravy lahodných bezových dobrot!

Doporučujeme: Nejlepší bezový sirup podle našich babiček

Ingredience na bezový džem:

  • 1 litr kvalitního jablečného džusu 
  • 15 – 20 velkých bezových květů 
  • 500 g želírovacího cukru 2:1

Vyzkoušej také: Vyzkoušej ty nejlepší recepty z bezu

domácí bezový džem Depositphotos

Jak připravit domácí bezový džem 

Jako první si umyjeme bezové květy a necháme je osušit. Do větší nádoby si nalejeme jablečný džus, do kterého namočíme bezové květy a necháme odstát 24 hodin.

Po 24 hodinách džus přecedíme, přidáme želírovací cukr a dáme vařit. Přivedeme k varu a necháme vařit přibližně 10 minut.

Po uvaření naplníme skleněné nádoby, zavřeme víčkem a necháme odstát dnem vzhůru. Necháme vychladnout. Můžeme ihned konzumovat. Věříme, že se po něm jen tak zapráší!

Skladování bezového džemu – po vychladnutí skladujeme na tmavém chladnějším místě.

Ingredience na bezový džem s citronovou šťávou:

  • 15 květů černého bezu 
  • 1 l vody 
  • šťáva z 1 citronu 
  • 2 lžičky citronové kůry 
  • želírovací cukr 2:1

POSTUP: Bezové květy propláchněte pod vodou, abyste se zbavili případného hmyzu a nechte pořádně odkapat. Květy vložte do hrnce a zalijte vodou. Takto nechte 1 den macerovat - nejlépe v lednici.

Následující den přeceďte výluh od květů. Přidejte k němu želírovací cukr, citronovou šťávu a citronovou kůru. Za stálého míchání přiveďte k varu a nechte vařit přibližně 8 minut.

Horký džem, pokud má ideální konzistenci, přelejte do umytých zavařovacích lahví, uzavřete víčkem a otočte dnem nahoru. Nechte takto odstát 15 minut, poté obrátěte zpět a nechte vychladnout.

Podívej také: Co s nasbíraným bezem? Zkuste netradiční recept na bezový cukr!

bezový džem Depositphotos

Marmeláda z bezových květů a jablek

  • 20 bezových květů 
  • 1 citron 
  • 750 ml jablečného džusu 
  • 2 jablka 
  • želírovací cukr 2:1 
  • křišťálový cukr 500 g

POSTUP: Nejprve bezové květy očistíme od hrubších stonků a vložíme je do velké mísy. Přidáme citron, nakrájený na plátky. Přidáme kvalitní džus a necháme přes noc louhovat pod krytem. Druhý den přecedíme směs přes sítko, přičemž bezové květy a citronové plátky vyhodíme.

Výluh květů v džusu přelejeme do hrnce. Jablka oloupeme, nakrájíme na kousky a krátce podusíme s trochou bezovo-jablečné šťávy. Podušená jablka přidáme do hrnce. K směsi přidáme želírovací cukr a 2 polévkové lžíce křišťálového cukru. Směs zahřejeme a přivedeme k varu. Poté přidáme zbytek cukru a vaříme přibližně 10 minut.

Horké naplníme do sklenic a necháme vychladnout do následujícího dne. Bezová marmeláda se dobře skladuje v lednici.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE