Barva a tvar stolice – co předpovídají o našem zdraví?

Barva a tvar stolice

Nejen horečka a bolest nám dokážou naznačit, že něco není s naším tělem v pořádku, ale i mnohem menší detaily na těle, které mnozí často ignorují nebo je vůbec nepovažují za důležité. Jde například o zhoršenou kvalitu nehtů, výraznější vypadávání vlasů nebo změněný či nepříjemný zápach z úst. To vše může poukazovat na rozvíjející se zdravotní problém.

Může se to zdát zvláštní, ale i barva a tvar stolice jsou skvělým ukazatelem našeho zdraví. Není běžné, aby měla stolice černou nebo zelenou barvu, aby příliš zapáchala nebo aby byla velmi řídká. To vše jsou signály, které rozhodně netřeba ignorovat a při jejich dlouhodobém přetrvávání je vhodné je konzultovat s lékařem. Poukazují na to, že trávicí trakt není v normě.

V následujícím článku vám prozradíme, co všechno může změněná barva, tvar či zápach stolice napovědět o vašem zdraví a kdy je čas zajít k lékaři. Jak vypadá zdravá stolice? Co znamená černá stolice, řídká nebo mazlavá stolice či jílovitá stolice? Jaké příčiny má červená stolice nebo zelená stolice?

Tip pro vás: TOP 8 důvodů, proč jíst hrášek: Co ukrývají tyto zelené kuličky?

Jak vypadá normální stolice? 

Zdravá stolice by za normálních okolností měla mít přiměřeně pevnou konzistenci a tvar válce. V ideálním případě mají spíše hladký povrch, případně mírně vlnitý s menšími zářezy. Nejlepší je, když je stolice vyloučena v jednom kuse. Splňuje-li tyto parametry, poukazuje to na zdravou funkci trávení. Co se barvy týká, vhodné je, má-li výkaly různé odstíny hnědé barvy.

Co signalizuje změněná barva stolice? 

Barvu stolice může výrazně ovlivnit konzumovaná potrava. Dočervena či černá může stolici zbarvit nadměrná konzumace červené řepy či borůvek. Velmi tmavá až černá stolice bývá příznakem krvácení v horní části trávicího traktu, a to v žaludku či na začátku tenkého střeva.

I výrazně červené zbarvení stolice může signalizovat krvácení v střevním traktu, a to zejména v nižších částech trávicí soustavy, tedy například v tlustém střevě. Příčinou červené stolice však mohou být i střevní polypy, hemoroidy či nějaké infekční onemocnění trávicího traktu.

Další příčiny zbarvení stolice – bílá, žlutá, zelená stolice 

  • Stolice také může být velmi světlá, šedá, světle hnědá až dokonce bílá nebo jílovitá, což může být způsobeno problémy s játry nebo žlučníkem. Příčinou takového zbarvení stolice bývá často nedostatek žluči, přičemž výkaly mají i mastnější vzhled z důvodu narušení vstřebávání tuků. 
  • Bledá stolice může být znakem zablokování žlučových cest i cirhózy jater, ale stejně mohou být za ní zodpovědná léky, zejména antacida. 
  • Výkaly mají někdy i zelené zbarvení, což může způsobit strava, a to zejména listová zelenina či mořské řasy. Pokud se však takovéto zbarvení vyskytuje spolu s dalšími zdravotními problémy, může být příčinou střevní infekce. 
  • Žlutá stolice se nakonec může rovněž objevit při střevní infekci, ale i celiakii, také pokud má jedinec diagnostikovaný syndrom dráždivého střeva. Příčinou však může být opět potrava či rychlý průchod zbytků potravy střevem. 

Podívejte se také: Nejčastější příčiny vzniku kuřího oka: Proč se nevyplatí léčbu zanedbávat?

tvar stolice
Depositphotos

Změna tvaru stolice – jaký má mít stolice tvar a jaký ne? 

Kromě barvy je nutné sledovat i tvar stolice. Tvar a konzistenci stolice však může ovlivnit množství faktorů, a to od stravy přes množství přijatých tekutin, frekvenci pohybové aktivity až po stav střevní mikroflóry. Samozřejmě, změněný tvar stolice může být i příznakem onemocnění.

Kdy tvar stolice představuje problém? 

  • Pokud stolice obsahuje více měkčích kuliček s jasnými okraji, které jsou snadno průchodné, stále je to v pořádku. Trávení je však možné ještě podpořit vlákninou ve stravě a probiotiky, čímž se podpoří i střevní mikroflóra. 
  • Problém nastává, má-li stolice formu kašovitých kusů s neostrými okraji. Zde již můžeme hovořit o mírné průjmu. Správnou funkci trávení je možné podpořit například probiotiky. 
  • Zcela tekutá až vodnatá stolice naznačuje silnou průjem, zejména pokud je frekvence vyprazdňování vysoká. Příčinou takové konzistence může být otrava jídlem, infekční onemocnění trávicího traktu nebo intolerance na některou složku potravy, například laktózu nebo lepek.
  • Krátká a úzká stolice, která má tvar tužky, může být projevem polypů nebo i vážného onkologického onemocnění. 
  • Ani naopak velmi pevná stolice není žádoucí. Malé tvrdé kuličky, které jsou těžko průchodné, znamenají silnou zácpu, zejména pokud je frekvence vyprazdňování nízká. Tělu je nezbytné dodat ve stravě dostatek vlákniny. 
  • Zcela v pořádku není ani hrudkovitá stolice ve tvaru klobásy, která opět poukazuje na nedostatek vlákniny.

V boji proti zácpě je velmi účinná i zvýšená pohybová aktivita. Za zácpou však nestojí jen dehydratace, špatné stravovací návyky, stres nebo nedostatek pohybu, ale i onemocnění trávicího traktu. Ztíženým vyprazdňováním se může projevit rakovina tlustého střeva nebo zánět slinivky břišní a další zdravotní problémy.

Je páchnoucí stolice problém?

Ano, stolice vždy zapáchá a je to zcela normální. Zápach by však měl být umírněný. Pak si můžeme být jisti, že naše tělo, respektive bakterie ve střevech, pracují tak, jak mají.

Konkrétní zápach však může být často ovlivněn tím, co člověk konzumuje. Páchnoucí stolice se může objevovat po konzumaci luštěnin, masa, vajec nebo česneku.

Pozornost by však měl jedinec uplatnit tehdy, pokud stolice zapáchá skutečně intenzivně a jinak než obvykle. Může to být totiž projevem nějakého onemocnění. Často se to stává při celiakii nebo střevních infekcích. Takto se však může projevit i Crohnova choroba.

Kromě toho výraznější zápach stolice mohou způsobovat i některé léky, které člověk pravidelně užívá. Pokud vás dlouhodobě trápí výrazně páchnoucí nebo zbarvené výkaly nežádoucího tvaru, je určitě na místě konzultovat svůj zdravotní stav s lékařem.

Bude vás zajímat: Nejužitečnější rady a tipy pro psychické a fyzické zdraví

páchnoucí stolice
Depositphotos

Kdy vyhledat lékaře?

  • Krvácení ve stolici: Pokud si všimnete krve ve stolici, měli byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. 
  • Změny ve barvě nebo konzistenci stolice: Pokud si všimnete neobvyklých změn ve barvě (například černá, zelená nebo velmi světlá stolice) nebo konzistenci (například hlenovité nebo velmi volné stolice), měli byste to konzultovat s lékařem. 
  • Chronický průjem nebo zácpa: Pokud trpíte chronickým průjmem nebo zácpou, která neustupuje nebo se zhoršuje, je důležité to projednat s lékařem. 
  • Bolestivé pocity nebo nepříjemné pocity: Pokud máte bolestivé pocity spojené se stolicí, jako je například silná bolest břišní dutiny, nebo pokud pociťujete nepříjemné pocity, jako je například intenzivní pálení nebo svědění, je důležité to konzultovat s lékařem.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE