Jak léčit ječné zrno a chalazion? Poznejte ingredience, které pomohou

Jak léčit ječné zrno

Nelíčíte se důkladně, máte mastnou pleť, pracujete v prašném prostředí nebo si příliš namáháte oči? Pokud ano, může se stát, že se vám na víčku oka objeví nepříjemná bulka, která není jen kosmetickým problémem.

V článku si rozebereme, jaký je rozdíl mezi ječným zrnem (hordeolum) a chalazionem (chalazion), ale především nabídneme několik babiččiných receptů, kterými se můžete těchto nepříjemností zbavit nebo podpořit léčbu stanovenou lékařem. Je třeba hned na úvod říci, že pokud vám ječné zrno či chalazion nezmizí, resp. neresorbuje se, může přejít do chronické formy. Proto je v každém případě nutná také návštěva lékaře.

Tip pro vás: Poznejte své tělo: Vaginální zápach – na těchto 6 si dejte pozor!

Léčba vnitřního ječného zrna - problém, který je třeba řešit 

Onemocnění postihující oční víčka, ať už jde o ječné zrno nebo chalazion, je poměrně časté a dokáže potrápit muže i ženy, nezřídka se objevuje i u dětí. Ve své podstatě jde o zánět mazové žlázky, kterou ve většině případů způsobují bakterie ze skupiny stafylokoků.

Nejprve se však hromaděním mazu ucpe vývod žlázky, a to je ideální prostředí pro množení bakterií. Vzniká zarudlý otok na víčku, který může být spojen s bolestí, řezáním a pálením. Celkově je však nepříjemný už jen ten pocit, že „něco máte na oku“, ale také případné slzení a tlak.

Podívejte se také: Jak se projevuje kýla? Odhalte příčiny problému i zásady prevence!

ječné zrno Depositphotos

Ječné zrno na oku nebo chalazion? 

I když si ječné zrno a chalazion na očním víčku v mnohém podobné, nemůžeme přehlédnout rozdíly, které mají vliv i na celkové léčení.

Ječné zrno (hordeolum) vzniká ucpáním a infikováním povrchových žlázek, většinou na okrajích víčka. Bývá sice bolestivější a nepříjemnější než chalazion, ale léčí se rychleji a jednodušeji.

  • Chalazion má problematické umístění zevnitř víčka, kde jsou infekcí napadené hlubší žlázy. 
  • Právě z tohoto důvodu je jeho léčba zdlouhavější a častěji končí chirurgickým zásahem. 
  • Kromě toho bývá chalazion větší, opuchlejší a červenější než klasické ječné zrno na očním víčku. 

Doporučujeme: Přírodní diuretika: Toto jsou nejlepší potraviny na odvodnění organismu!

chalazion Depositphotos

Léčba ječmenného zrna a chirurgický zákrok – někdy se mu nelze vyhnout 

V případě, že chalazion nebo ječné zrno na víčku přetrvává několik týdnů, je nezbytné přistoupit k chirurgickému odstranění. Zákrok se provádí většinou pod lokální anestezií. U malých dětí je však situace komplikovaná a anestezie bývá celková.

Chirurgickým zásahem dojde k narezání abscesu, vytlačení nahromaděného hnisu a odstranění obalu, ve kterém je hnis „zakapsulovaný“. Na ránu se pak aplikuje antibiotická mast. V některých případech je nutné oko převázat pro lepší hojení.

Zaujme tě: Jaké jsou příznaky nemocných jater? Tyto bychom měli znát!

Domácí léčba očního ječmene – ověřené recepty 

Je zcela možné, že se chirurgickému zákroku vyhnete úspěšnou domácí léčbou. V každém případě se však vůbec nedoporučuje samostatné vytlačování nahromaděného hnisu. Obecně na tyto oční nepříjemnosti pomáhají teplé obklady, protože i díky teplu ječné zrno či chalazion „dozrává“, může dojít k prasknutí abscesu a následnému hojení.

Na obklady používejte čistou látku, gázu nebo vatový tampon a vyberte si z následujících léčivých ingrediencí.

Zelený čaj 

Obklad ze zeleného čaje má kromě léčivých vlastností i schopnost relaxovat pokožku, takže najde uplatnění i v případě, když jste si oči vyčerpali dlouhodobým díváním na obrazovku nebo máte oteklá víčka.

Na léčbu ječmene a chalazionu jsou však nejdůležitější antibakteriální účinky zeleného čaje. Připravenou gázu nebo vatový tampon ponořte do silného výluhu ze zeleného čaje, který je již mírně vychladlý a následně si vyždímaný obklad aplikujte na víčko.

Využívají se však i samotné sáčky se zeleným čajem, které se přikládají na postižená místa. Sáčky s čajem se na nich nechávají působit do té doby, dokud jsou teplé. Také je však třeba před použitím vyždímat.

Doporučujeme také: Jaké jsou příčiny prasknuté žilky v oku? Může to být vážné?

Světlík lékařský, Euphrasia officinalis Depositphotos

Světlík lékařský (Euphrasia officinalis, též Euphrasia rostkoviana)

Bylina s bílými květy se v lidovém léčitelství používá i na jiné problémy, například na podporu trávení nebo proti zahlenění dýchacích cest. Pokud si chcete připravit obklad na oči z této zajímavé rostlinky, budete ji muset nejprve sehnat v lékárnách.

Polévkovou lžíci sušené natě vařte 10 minut ve 2 dl vody, poté vývar důkladně přefiltrujte a použijte na teplé obklady. Ty si na víčkách nechte i více než 10 minut a dělat si je můžete 4 až 5krát denně.

Aloe vera

Extrakt z listů aloe vera dokáže působit proti různým neduhům, zvenčí se používá i na popáleniny, alergie či akné. Na léčbu ječmene či chalazionu můžete použít i odřezaný kousek z rostlinky, pokud ji pěstujete doma. Gel, který se nachází v listu, přiložte na postižené místo.

Gel z aloe vera si můžete, samozřejmě, i běžně koupit v lékárně. Jednoduše do něj namočte vatový tampon a aplikujte 3krát denně na ječmé zrno nebo chalazion. Tyto obklady vám pomohou ulevit od bolesti a měly by také zmírnit růst abscesu.

Neopomeňte: Jahody jako silný antioxidant – proč je zahrnout do stravy?

Borová voda

Obklady z borové vody, co je v podstatě ředěná kyselina boritá, mají dezinfekční, antibakteriální i uklidňující účinky. Běžně se používají při různých infekcích očí. Stačí, aby jste borovou vodou dostatečně navlhčili vatový tampon nebo gázu a přiložili na víčko. Můžete jím i víčko jemně potírat.

Na postiženém místě si ho nechte působit i 10 minut a proceduru opakujte 3krát za den. Nezapomeňte si, podobně jako u ostatních obkladů, vybrat z očí kontaktní čočky (pokud je nosíte).

Přečtěte si také: Je jedno vejce denně zdravé? To tvrdí nejnovější výzkumy

Další možnosti

Kromě zmíněných léčivých ingrediencí se využívají i následující, avšak jejich použití je třeba dobře zvážit, protože při nevhodné aplikaci si můžete podráždit samotné oko.

  • Zubní pasta je vám možná známá z domácích receptů proti akné, i když i v tomto případě může jít o poměrně agresivní léčbu. Účinnou látkou je zejména mentol obsažený v pastě. Někteří odvážní lidé ji však využívají i při problémech s ječným zrnem.
  • Jablečný ocet je v domácím léčitelství hojně využívaný a o jeho protizánětlivých účincích nepochybujeme, ale pokud byste ho chtěli využít na léčbu ječného zrna (chalazion se jím raději ani nepokoušejte léčit), musíte být velmi opatrní při aplikaci. Samotného oka se totiž nesmí dotknout ani kapka octa.
  • Heřmánek se používá při mnoha neduzích, a to zejména díky jeho antibakteriálním a protizánětlivým schopnostem, avšak při opakovaném návratu infekce byste si dlouhodobým používáním obkladů z něj mohli uškodit.
  • Bramborové slupky - stačí uvařit bramborové slupky v malém množství vody, nechat je vychladnout a pak je použít jako teplý obklad na postiženou oblast.
  • Teplá voda se solí - uvařte vodu a přidejte do ní malé množství kuchyňské soli. Pomocí gázy naneste roztok na ječné zrno či chalazion.
  • Černý čaj - obsahuje tanin, který má adstringentní účinky, které pomáhají zmírnit otok. Uvařte si silný černý čaj, nechte vychladnout a namočte do něj gázu. Tu přiložte na postižené místo.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE