Přírodní diuretika: Toto jsou nejlepší potraviny na odvodnění organismu!

potraviny na odvodnění organismu

Zavodnění organismu je stav, při kterém dochází k nadměrnému hromadění vody v tkáních, dutinách či celkově v oběhovém systému. Za zadržováním vody v organismu může stát množství různých příčin. Důvodem může být nedostatek pohybu a sedavý způsob života člověka i nezdravá strava. S tímto problémem se však často setkávají například i těhotné ženy.

Na zavodněný organismus může člověka upozornit rychlejší nárůst váhy, nafouklé břicho, otoky dolních či horních končetin a nadměrné pocení. Jak však tento problém řešit? Kromě léků existuje i množství přírodních diuretik, tedy látek s močopudnými účinky, které podpoří vylučování vody z těla. Mezi ně řadíme i tyto skvělé pomocníky!

Tip pro vás: Barva a tvar stolice – co předpovídají o našem zdraví?

1. Kořenová zelenina 

Mezi nejlepší potraviny, které účinně ovlivňují odstranění nadbytečné vody z organismu, řadíme především různé druhy kořenové zeleniny. Do jídelníčku rozhodně zařaďte hodně mrkve, celeru a petržele. Kořenová zelenina je navíc bohatá na flavonoidy a antioxidanty a doplní vám celou řadu cenných minerálů i vitamínů. Mrkev je zdrojem draslíku a betakarotenu, a petržel zase obsahuje vitamín C či mangan.

2. Okurka

Pokud vás trápí problém se zadržováním vody v organismu, ve vašem jídelníčku by neměla chybět ani salátová okurka, která patří mezi nejlepší přírodní diuretika. Tato zelenina je totiž z velké části tvořena vodou a podporuje vylučování odpadních látek z těla prostřednictvím moči. Právě dostatečná hydratace organismu je při opakovaných problémech se zadržováním vody v těle klíčová.

Hromadění vody totiž nezabráníte tím, že omezíte její přísun. To může navodit přesně opačný efekt. Tělo totiž na nedostatek vody zareaguje tak, že i její malé přijaté množství si uloží do zásoby na horší časy. Voda navíc dokáže z těla vyplavit nahromaděný sodík, který bývá někdy příčinou jejího ukládání.

Podívejte se také na: Jaké jsou příčiny prasknuté žilky v oku? Může to být vážné?

Okurka a rajčata Depositphotos

3. Rajčata

Dalším přírodním diuretikem jsou i rajčata. Tato chutná červená plody mají nejen močopudný účinek, ale jsou také zdrojem antioxidantů, vlákniny, fosforu a draslíku. Kromě toho obsahují i vzácný lykopen, který přispívá k ochraně těla před rakovinou. A to jsou skutečně nemalé důvody na to, abyste si na zdravých rajčatech pochutnávali pravidelně!

4. Chřest

A co třeba chřest? Na tuto zeleninu se často zapomíná a na našich talířích se objevuje jen zřídka. A to je velká škoda! Chřest totiž účinně odvodňuje a čistí močové cesty i ledviny. Působí antisepticky a podporuje pravidelné vyprazdňování.

I když je skutečně nízkokalorický (v průměru 20 kcal na 100 g porci) a z velké části je tvořen vodou, rozhodně není chudý na různé živiny a důležité látky. Obsahuje bílkoviny i vlákninu a rovněž vám doplní velké množství draslíku, luteinu, fosforu, kyseliny listové a vitamínu C.

Doporučujeme: Zbavte se husté krve! Zde jsou přírodní léky na ředění krve

Chřest Depositphotos

5. Meloun

Dobrým pomocníkem v boji proti zavodněnému organismu je i meloun. Ten je opět plný vody, působí silně močopudně a je velmi účinný při odstraňování nadbytečné vody z těla. Může být nápomocný i při ledvinových kamenech. Kromě toho je plný antioxidantů a dokonce podporuje odkyselení organismu. Sladký červený meloun vám navíc doplní vápník, vlákninu, vitamín C, draslík a hořčík. Neváhejte se proto do něj s chutí zakousnout!

6. Brusinky

Mezi potraviny ovlivňující odvodnění organismu řadíme i malé chutné brusinky. Tyto červené bobule mají močopudný účinek, čistí močové cesty, působí antisepticky a výrazně podporují imunitní systém člověka. Dokonce podporují dobrý stav cév. Jsou zdrojem draslíku, fosforu, hořčíku, vitamínu C i kyseliny listové. Dalšími druhy ovoce, které podporují regulaci vody v organismu, jsou ananas, černý rybíz či hrozny.

7. Bylinné čaje

Odvodnění organismu můžete podpořit nejen vhodným složením jídelníčku, ale také dobře zvoleným pitným režimem. S nadbytečnou vodou v organismu si totiž hravě poradí i mnohé bylinky. A těch je skutečně mnoho, proto zmíníme alespoň ty nejznámější. Mezi nejlepší bylinné čaje, které vám pomohou s odvodněním, patří kopřivový, pampeliškový a přesličkový čaj.

Rovněž si můžete připravit nápoj z jitrocele či břízy. Nakonec můžeme zmínit ještě zelený čaj, který podporuje produkci moči a odstraňování zadržovaných tekutin z těla spolu s toxiny.

Užitečné tipy na boj s nadměrným zadržováním vody v těle:

  • dodržujte dostatečný pitný režim – pokud si tělo zadržuje vodu, nezlepšíte to tím, že mu ji odepřete, to může stav ještě zhoršit,
  • snižte ve stravě podíl soli – potraviny s vysokým obsahem soli mohou podporovat zadržování vody v těle,
  • udržujte tělo v pohybu – cvičení je skvělý způsob, jak odvést z těla více vody, a to například i pocením,
  • nepodceňujte dostatek kvalitního spánku – během spánku se tělo regeneruje, spánek přispívá k hormonální rovnováze, která má následně vliv i na hospodaření těla s vodou,
  • upravte svou tělesnou hmotnost – u jedinců s nadváhou a obezitou se častěji vyskytuje problém se zadržováním vody,
  • vyzkoušejte masáže – mnohé druhy masáží podporují cirkulaci krve a lymfy, což má příznivý vliv i na regulaci množství vody v těle.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE