Jahody jako silný antioxidant – proč je zahrnout do stravy?

Jahody jako silný antioxidant

Šťavnaté, sladké, chutné, zdravé a mnohými tak oblíbené. Sezóna jahod je v plném proudu, o čemž svědčí i tržnice plné košíků s tímto červeným ovocem. Pokud jste jim doposud čistě náhodou ještě nepřišli na chuť, snad vás přesvědčíme alespoň o tom, že dopřát si jahody čas od času je pro vaše tělo velmi prospěšné.

Doporučujeme: Co s bohatou úrodou jahod? Máme skvělé tipy, jak zpracovat jahody

Vitamínová bomba

Jahody obsahují množství potřebných vitamínů. Jsou velmi silným zdrojem hlavně vitamínu C, nechybí ale ani další, jako například vitamíny skupiny B nebo vitamíny A a E. V tomto sladkém ovoci najdete i množství minerálů. Jahody obsahují železo, zinek, fosfor či měď. Pro takové složení patří k velkým pomocníkům nejen při posilování imunity, ale také při péči o krásu.

Konzumace jahod prospívá nejen obranyschopnosti, ale tyto plody efektivně pročišťují celé tělo. Zabraňují zadržování vody v něm a plní tak dokonalou funkci při detoxikaci organismu. Pektin, který se v nich nachází, pomáhá v boji s kardiovaskulárními onemocněními, zároveň snižuje hladinu škodlivého cholesterolu, stejně jako krevní tlak.

Podívej se také na: Nejlepší recept na jahodové tiramisu!

Vitamínová bomba jahody
Depositphotos

S jahodami se lépe hubne

A to nejen díky tomu, že obsahují tolik vitamínů a dodávají tím tělu energii. Obsah cukrů v jahodách je cca do 9 %, proto jsou vhodné i pro ty dámy, které si sladké raději odepřou, ale také pro diabetičky. Přibližně 90 % jahod tvoří voda, takže skutečně nejde o žádné kalorické bomby (pokud si je samozřejmě nenaservírujete hluboko ponořené do milované čokolády). Pomáhají také při trávicích obtížích, váží na sebe toxiny ze střev a pomohou v boji s průjmem či s nadýmáním.

Doporučujeme: TOP důvody, proč jíst kešu ořechy: V čem jsou tak výjimečné?

Přece jen na něco pozor!

Přestože jahody patří ve světě ovoce mezi silné antioxidanty a mohou se pochlubit vysokým obsahem vitamínu C, stále častěji se řadí i mezi alergeny. Opatrní byste měli být zejména při podávání jahod malým dětem, obzvlášť dráždivá mohou být jejich semínka. Alergické reakce mohou být různé, tradičně však jde o svědění a kožní problémy.

Pokud si můžete s úlevou vydechnout, protože alergií na jahody netrpíte, a právě jste dostali neodolatelnou chuť na sladké, připravte si jahodové sladkosti.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE