Jak se projevuje kýla? Odhalte příčiny problému i zásady prevence!

Jak se projevuje kýla

Už v dětství mnozí z nás slyšeli od rodičů, že nemáme zvedat těžké předměty, jinak dostaneme kýlu. A v podstatě by se dalo říci, že se s takovou frází setkáváme i v dospělosti.

Co však kýla vlastně je a proč vzniká? Je její příčinou zvedání těžkých věcí, nebo existují jiné možné příčiny kýly? Co podněcuje vznik břišní kýly? Jak se projevuje kýla a jaké jsou možnosti léčby břišní kýly? Odhalte odpovědi na důležité otázky!

Podívej také: Průvan v hlavě: Nejlepší tipy, jak ho rychle porazit

Co je kýla? 

Onemocnění hovorově nazývané kýla se odborně označuje jako hernie. Obecně pojmem hernie označujeme patologický přesun orgánů či tkání z místa jejich přirozeného uložení na jiné. Tento zdravotní problém se týká nejčastěji břišní dutiny, hovoříme tedy o břišní kýle.

Známe však i jiné hernie, například i takzvanou hernii disku, což je vysunutí meziobratlové ploténky. Vzniku břišní kýly v břišní oblasti zpravidla předchází oslabení břišní dutiny, například i v okolí mezisvalových štěrbin nebo pooperačních jizev.

Následně vzniká trhlina ve svalu nebo tkáni a dochází k tvorbě vakovitého výčnělku pobřišnice obsahujícího části orgánů břišní dutiny. Takový výčnělek může být přítomen v oblasti třísel, pupku, ale například i stehen.

Typy a formy kýl:

  • pupeční kýla (umbilikální hernie, pupeční kýla) vznikající v oblasti pupku (umbilikální kýla je častější u žen),
  • tříselná kýla (inguinální hernie, tříselná kýla, hernia inguinalis) objevující se v okolí třísel (tříselná kýla je častější u mužů),
  • kýla v jizvě, která se vytváří v místě pooperačních jizev,
  • hiátová kýla postihující trávicí trakt.

Kýly také můžeme dělit na vnitřní, které jsou přítomny uvnitř břišní dutiny a vnější, které jsou viditelné i na povrchu těla. Kromě toho rozlišujeme získané a vrozené formy (u novorozenců) kýl.

Doporučujeme: Bolest v pravém boku pod žebry: Příčiny mohou být vážné!

Co je kýla? Depositphotos

Jaké jsou příčiny vzniku kýly?

Jak jsme již zmínili výše, vzniku kýly zpravidla předchází hlavně oslabení svalů. Příčina kýly je nejčastěji kombinace oslabeného místa na břišní stěně a zvýšeného tlaku v břišní dutině. Vlivem uvedených faktorů vznikne v místě oslabení břišní stěny otvor v břišní stěně, takzvaná branka kýly a vak tvořený pobřišnicí, který obsahuje část některého orgánu, např. střeva.

K rozvoji břišní kýly může přispívat několik rizikových faktorů nebo jejich kombinace. Jako první můžeme zmínit hlavně vrozenou genetickou predispozici. Dědičnost může být příčinou oslabení břišní stěny.

Další rizikové faktory břišní kýly:

  • vyšší věk (u starších je břišní stěna zpravidla slabší),
  • předchozí kýla,
  • nadváha a obezita, náhlý nárůst hmotnosti,
  • natažení břišních svalů,
  • těhotenství a porod (také způsobují oslabení břišní oblasti),
  • úraz nebo chirurgický zákrok v dané oblasti,
  • zvýšení tlaku v břišní oblasti z důvodu chronického kašle či namáhavého vyprazdňování stolice,
  • kouření,
  • zvedání těžkých předmětů.

Doporučujeme: Infralampa a jej skvělé léčebné účinky, které musíš znát!

Jak se kýla projevuje?

Jaké jsou příznaky kýly? Kýla na sebe upozorňuje zpravidla různorodými projevy, které se však mohou s ohledem na konkrétní druh kýly lišit a zároveň mohou být jen mírné, ale i závažné. Pokud jde o vnější formu kýly, kýla je zpravidla na pohled viditelná.

Projevuje se jako polokulovité vyboulení, respektive hrčka či výduť v postižené oblasti, například na břiše či v okolí třísel. Hrčku lze při nekomplikovaných formách obvykle zatlačit, ale časem se vlivem tlaku opět vyklene. Ve vážnějších případech je přítomná výduť nestlačitelná.

Vnitřní kýly je na pohled těžší identifikovat, protože nejsou zpravidla viditelné pouhým okem a jsou vyboulené dovnitř pobřišnice. Na vnitřní kýlu mohou poukazovat hlavně různé zažívací problémy (pálení žáhy, nadýmání), ale i bolest.

Obecně se při kýle mohou objevit následující příznaky:

  • bolest v postižené oblasti, tedy v oblasti břicha (může se zhoršovat při kašlání, ohýbání těla a námaze),
  • neutichající bolest vyzařující do zad, dolních končetin, podbřišku, u mužů do šourku (podle místa kýly),
  • zvětšování výdutě,
  • zvětšení hrčky při kašli, naopak při ležení hrčka často mizí,
  • pocit, že v břiše či tříslech něco prasklo,
  • pocity slabosti, tlaku a tíhy v postižené oblasti,
  • otok, zarudnutí nebo zmodrání kůže v postižené oblasti,
  • pálení žáhy a zažívací problémy,
  • nechutenství a pocity na zvracení,
  • zvýšená teplota.

Kýla u dětí

Jak jsme zmínili již výše, vyskytují se i vrozené kýly u novorozenců. Obecně není kýla v dětském věku žádným vzácným zdravotním problémem. Nejčastěji se vyskytují pupeční kýly, ale i kýly v oblasti třísel.

Jaké má kýla symptomy u dětí? U dítěte s kýlou lze pozorovat vyboulení na břiše, případně v tříslech. Pupek bývá zpravidla vyklenutý, ve vážných případech se nedá zatlačit. Na problém může upozornit neklid miminka a pláč.

Dítěti však v mnoha případech kýla nemusí způsobovat potíže a není hned bolestivá. Zejména v oblasti pupku může časem zmizet i sama po zpevnění břišních svalů miminka. Samozřejmě, při podezření na kýlu u dítěte je vhodné obrátit se na lékaře, který umí zhodnotit situaci a podniknout potřebné kroky v rámci léčby.

Návštěvu lékaře neodkládejte v případě, že se kýla nedá zatlačit, varovným signálem je také změna barvy kůže v oblasti pupku a změny chování, horečky, zastavení odchodu plynů, otok či zvracení.

Doporučujeme: Jaké jsou příčiny prasknuté žilky v oku? Může to být vážné?

Kýla u dětí Depositphotos

Diagnostika kýly

Diagnostika břišní kýly se obvykle provádí prostřednictvím fyzického vyšetření a může zahrnovat také diagnostické testy. Lékař se ptá na symptomy, rodinnou anamnézu a jakékoli předchozí zranění nebo operace, které by mohly souviset s kýlou.

Během fyzického vyšetření lékař pozoruje oblast břicha a třísel na přítomnost výčnělku nebo otoku, který může být znakem kýly. Pacienta může požádat, aby stál, kašlal nebo vyvíjel tlak (například při zadržení dechu), což může kýlu zvětšit a usnadnit její detekci.

Kromě toho se mohou používat zobrazovací metody, jako CT, MRI nebo ultrazvuk, které pomohou určit velikost a přesnou polohu kýly.

Možnosti léčby kýly – je nutný chirurgický zásah?

Léčba kýly závisí zpravidla na závažnosti problému i druhu kýly. U nejmenších dětí je v případě pupeční kýly problém zpravidla jen sledován lékařem, protože jak jsme zmínili již výše, kýla může po zpevnění svalů vymizet.

V případě méně závažných kýl v dospělosti a chronickém bezpříznakovém průběhu může lékař doporučit různé kroky, které zahrnují změny v životním stylu, zpevňování postižené oblasti i užívání léků (například na potlačení problémů s pálením žáhy při hiátové kýle).

Ve většině případů, zejména však při zvětšující se nebo akutní kýle, ale také při komplikovanějším průběhu, je pro úplné odstranění kýly nutné podstoupit operační zákrok (např. laparoskopickou operaci kýly).

Možné komplikace kýly

Léčbu kýly není radno podceňovat. Vážnou komplikací je například uskřinutí kýly v místě otvoru, a tedy i obsahu vaku (např. střeva či jiných orgánů).

Následně dochází k omezení zásobování krví do postiženého místa, což může vést k život ohrožujícímu stavu. Kýla se navíc časem zpravidla zvětšuje a dochází i ke zvětšování jejího obsahu, což následně ztěžuje a prodlužuje léčbu.

Tip pro vás: Barva a tvar stolice – co předpovídají o našem zdraví?

komplikace kýly Depositphotos

Prevence vzniku kýly – je možné vzniku kýly předcházet?

I když není možné určitým chováním stoprocentně předejít vzniku nepříjemné kýly, zásady prevence je vhodné dodržovat, o to více v případě, že se u člověka problémy s kýlou již objevily. Preventivní opatření totiž mohou výrazně přispět ke snížení rizika vzniku tohoto zdravotního problému.

Prevence kýly v první řadě zahrnuje dostatečný přísun vlákniny (např. pomocí zeleniny), která preventivně působí proti chronické zácpě. Zácpa totiž může způsobovat zvýšené napětí v břišní oblasti během vyprazdňování.

V rámci prevence vzniku kýly má také význam:

  • udržování si zdravé tělesné hmotnosti,
  • dostatečný pitný režim (také pomáhá předcházet zácpě),
  • pravidelný pohyb a posílení břišních svalů,
  • omezení zvedání těžkých předmětů a správná technika při zvedání,
  • nekouření.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE