Poznejte své tělo: Vaginální zápach – na těchto 6 si dejte pozor!

Vaginální zápach

Stejně jako střeva, i vaše vagína má vlastní prostředí s různými bakteriemi a kvasinkami. Některé z nich jsou pro vaše tělo nezbytné a prospěšné. Každá vagína má své specifické prostředí a látky, které se v ní nacházejí. Jinými slovy, ani jedna zahrada není stejná.

V každé najdete jiné rostliny a květiny, jedny voní více, jiné zapáchají, ale na kráse jim to neubírá. Vaginální zápach proto nemusí okamžitě znamenat nějaký problém. Vše záleží na vašem denním režimu, stravování a na tom, jak se o sebe staráte. Navzdory poetickému popisu vaginálního prostředí však, bohužel, existují i momenty, kdy naše ohanbí nevoní právě nejatraktivněji. Máte pocit, že tam dole cítíte silný zápach?

Příčina může být neškodná nebo, bohužel, i znepokojující, kterou by měl prověřit váš gynekolog. Zvláště pokud takový zápach doprovázejí příznaky jako nepříjemné svědění a pálení. Co může způsobit patologický poševní zápach? Podívejme se tedy na nejčastější příčiny a druhy zápachů, stejně jako na prevenci a správnou péči o naše „kamarádky".

Tip pro vás: Hojení ran: Seznamte se s bylinkami, které zahojí téměř každou ránu!

Poševní zápach – znáte jeho příčiny?

1. Nepříjemný rybí zápach 

Trápí vás rybí zápach? Nejpravděpodobnějším viníkem tohoto zápachu je nejčastější vaginální infekce. Postihuje většinou ženy ve věku od 15 do 44 let. Vzniká tehdy, když se pH vaginálního prostředí vymkne z normálních hodnot.

Pokud zápach ještě není příliš nesnesitelný, vyzkoušejte mýdla na intimní hygienu, která vyrovnávají pH. Pokud však pozorujete zvyšování intenzity tohoto nepříjemného zápachu, navštivte gynekologa. Pravděpodobně budete potřebovat antibiotika na odstranění infekce.

Doporučujeme: Nejužitečnější rady a tipy pro psychické a fyzické zdraví

zapáchající vagína pinterest.com

2. Zápach připomínající pivo nebo kvasnice

Většina kvasinkových infekcí (mykóza) není páchnoucí, ale příležitostně se vyskytují spolu s nepříjemným hustým výtokem, který svou konzistencí připomíná tvaroh. Právě ten je charakteristický svěděním a zároveň zápachem, který připomíná pivo nebo kvasnice. Jedná se obvykle o silný vaginální zápach, který se nedá přehlédnout.

Pokud si všimnete začervenání nebo pálení vagíny, které přecházejí až do bolesti, okamžitě vyhledejte lékaře. Často se to například stává i ženám, které trpí cukrovkou. Ve svých vaginálních sekretech mají totiž více glukózy.

Příznakem infekce bývá také bolest při močení či již zmíněný neobvyklý výtok. Za normálních okolností je čirý, ale pokud se jeho konzistence změní na hrudkovitou nebo barva na šedo-bílou či zeleno-žlutou, s návštěvou gynekologa neotálejte.

Doporučujeme: Nejčastější příčiny vzniku kuřího oka: Proč se nevyplatí léčbu zanedbávat?

3. Pižmo

Nosíte syntetické spodní prádlo? Pokud celý den sedíte v syntetických kalhotkách s překříženýma nohama, nemůžete se divit, že vás po příchodu domů překvapí nepříjemný zápach. Na mytí intimních partií bychom měli v letních vedrech používat pouze vodu, maximálně jemné intimní mýdlo, a nosit kvalitní bavlněné spodní prádlo.

4. Hnilobný zápach z pochvy

Nechceme teď nikoho urazit, ale gynekologové stále varují, pokud jde o menstruaci. Péče žen o své tělo během menstruace bývá někdy žalostná. Tampóny či vložky, které si nevyměníte několik hodin, zvyšují riziko vzniku infekcí, jsou naprosto nehygienické a způsobují nepříjemný zápach.

Pokud si například necháte tampón ve vagíně příliš dlouho, může to způsobit syndrom toxického šoku, který bývá v některých případech smrtelný.

5. Nepríjemný zápach připomínající železo

Jaké jsou příčiny vaginálního zápachu, který připomíná zápach železa? Krev může změnit pH vaší vagíny. To způsobuje abnormální vaginální zápach, který má jemný nádech železa. Tento zápach by se měl ztratit po ukončení vaší menstruace. Pokud ho však chcete zmírnit, zkuste přidat do vody trochu octa nebo během menstruace použijte mýdla na intimní hygienu, která mají jemnou vůni.

Doporučujeme: Jak se projevuje salmonelóza? Tato fakta potřebujete ovládat!

Poševní zápach Depositphotos

6. Kyselý zápach

Cítíte kyselý zápach z pochvy? Kyselý vaginální zápach může být způsoben několika faktory, které zahrnují normální tělesné procesy i potenciální zdravotní problémy. Vagina přirozeně produkuje výtok, který může mít mírně kyselou vůni, a to je normální.

Avšak výrazně kyselý zápach může poukazovat na bakteriální vaginózu. Mezi příznaky bakteriální vaginózy patří také abnormální výtok z pochvy. Výtok při bakteriální vaginóze bývá bílý nebo šedý a spíše řídký, ne hustý a hrudkovitý. Bakteriální vaginóza se také často projevuje svěděním, podrážděním intimních partií či pálením.

I pohlavně přenosné choroby mohou být příčinou kyselého poševního zápachu. Nicméně i určité potraviny, jako je česnek nebo chřest, mohou ovlivnit vůni vaginálního výtoku, stejně jako některé metabolické a hormonální změny.

Dávejte si pozor i na abnormální vaginální výtok:

  • Růžový výtok – pokud je poševní výtok růžový, zpravidla to poukazuje na přítomnost menšího množství krve. Takový výtok se může objevit na začátku těhotenství z důvodu uhnízdění vajíčka, také těsně před a po menstruaci. Mimo menstruační cyklus však může být příznakem hormonální nerovnováhy, cysty nebo nádoru. Objevuje se i po poranění sliznice pochvy, například při neopatrném pohlavním styku.
  • Hnědý výtok – i hnědá barva výtoku poukazuje na přítomnost krve ve vylučovaném sekretu. Může se objevit před a po menstruaci, dokonce během ovulace nebo při uhnízdění vajíčka. Může však být i příznakem bakteriálního zánětu.
  • Bílý hrudkovitý výtok – nejčastěji se vyskytuje při vaginální mykóze. Bývá obvykle doprovázen nepříjemným svěděním a pálením, také bílým povlakem na vnějších pohlavních orgánech.
  • Žlutý nebo zelený výtok – bývá nejčastěji příznakem bakteriální infekce, například chlamydiové infekce, kapavky nebo bakteriální vaginitidy.
  • Šedý výtok z pochvy – bývá přítomen při několika pohlavně přenosných onemocněních.
  • Pěnivý výtok – takový patologický výtok patří k charakteristickým příznakům trichomoniázy, což je pohlavně přenosné onemocnění způsobené jednobuněčným parazitem jménem Trichomonas vaginalis.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE