Jaké jsou příčiny prasknuté žilky v oku? Může to být vážné?

příčiny prasknuté žilky v oku

Krvavé oko způsobené prasknutou žilkou sice vypadá hrozivě, ale obvykle nejde o žádný vážnější zdravotní problém. V některých případech však může za praskáním žilek v oku stát i vysoký krevní tlak. A ten bychom rozhodně neměli podceňovat. Na pozoru bychom měli být o to více, když se tento problém objevuje příliš často.

V následujícím článku vám prozradíme, jaké jsou nejčastější i méně vzácné nebo vážnější příčiny prasknutých žilek v oku a kdy je čas navštívit lékaře!

Tip pre vás: Je jedno vejce denně zdravé? To tvrdí nejnovější výzkumy

Příčiny prasknutých žilek nejsou v mnoha případech vážné 

Na začátku je nutné zmínit, že prasknutá žilka v oku obvykle nepředstavuje pro samotný orgán zraku žádné nebezpečí. Tento zdravotní problém je spíše nepříjemný než vážný. Nikdo se asi při pohledu do zrcadla na krví podlitým okem nepotěší. Jaké jsou tedy nejčastější příčiny popraskaných žilek?

V mnoha případech jsou takové potíže způsobeny jednoduše jen přetížením a únawou samotného oka. Rizikové je například:

  • dlouhé sedění u počítače nebo televize,
  • práce nebo čtení při špatném osvětlení, 
  • nezávažné poranění oka, 
  • náhlý tlak na oko,
  • nošení kontaktních čoček (s tímto zdravotním problémem se častěji setkávají nositelé kontaktních čoček), 
  • opakované zvracení (zejména u dětí může vést i k praskání cévek v očích), 
  • užívání některých léků (např. proti trombóze), 
  • potápění se do větších hloubek.

Pozri také: Trápí vás ve dne i v noci? Zjistěte, jaké jsou příčiny svalových křečí!

praskání žilek v očích Depositphotos

Kdy je třeba při praskání žilek v očích zpozornět? 

Zvláště při opakovaném výskytu prasknutých žilek bychom se měli mít na pozoru. Za těmito potížemi totiž mohou stát další, klidně i vážnější zdravotní problémy, které není vhodné ignorovat. Příčinou prasknuté žilky bývá někdy vysoký krevní tlak nebo nadměrné kolísání tlaku. Pokud není krevní tlak v normě, jsou ohroženy naše cévy a rovněž se tak zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

V případě, že se u vás častěji objevuje nějaká prasknutá žilka v oku, ujistěte se, že je úroveň vašeho krevního tlaku v pořádku. Kromě toho bývá příčinou i zvýšená křehkost cév. Popraskané cévy v oku mohou přímo souviset i s problémy s očima. Může totiž jít o jeden z příznaků zánětu spojivek, pro který je charakteristické začervenání na vnitřní straně oka.

Dalšími vážnějšími příčinami prasknutých žilek jsou například alergie či nedostatek vitamínu C, který má v organizmu mimo jiné i vliv na pevnost cév. Více ohroženi mohou být nakonec i jedinci, kteří užívají léky proti srážlivosti krve.

Praskání žilek v oku a cukrovka 

Praskání žilek v oku se může spojovat i s cukrovkou, zejména při jejím nedostatečném nebo nesprávném léčení, kdy dochází ke kolísání hladin cukru v krvi. Máte-li cukrovku a často vám praskají cévky v očích, určitě o tom řekněte svému lékaři. Diabetes a hlavně nesprávně léčená vysoká hladina cukru v krvi mají velmi škodlivý vliv na stav cév a mohou vést k mnoha vážným komplikacím.

Jednou z komplikací cukrovky je takzvaná diabetická retinopatie, která může člověka připravit až o zrak.

Doporučujeme: Infralampa a jej skvělé léčebné účinky, které musíš znát!

Kdy je důvod zajít k očnímu lékaři? Depositphotos

Co na prasknutou žilkou v oku?

Pokud se u vás objeví prasknutá žilka, jednoduše nechte své oči odpočívat, a to jak od obrazovek, tak od silných slunečních paprsků. Tento zdravotní problém obvykle ustoupí během pár dnů a při jeho léčbě nejsou potřebné žádné léky, případně postačí jen nějaké dezinfekční nebo zvlhčující kapky.

Svému tělu však můžete klidně doplnit vitamín C nebo rutin, například prostřednictvím výživových doplňků. Jak jsme zmínili již výše, známé céčko je nezbytné pro pevnost cévních stěn a rutin zase snižuje nadměrnou propustnost krevních kapilár, a to zejména při problémech s vysokým krevním tlakem.

Kdy je důvod zajít k očnímu lékaři?

V některých případech je zde však důvod i na návštěvu lékaře, například, pokud se oko ani po dvou týdnech nezahojí. Odkládat vyšetření není rozumné ani tehdy, pokud u jedince dochází k praskání cévek v očích nadměrně často. Lékař totiž může postiženému změřit krevní tlak či tlak uvnitř oka.

Pokud najde příčinu tohoto zdravotního problému, může stanovit vhodnou léčbu. Návštěvu očního lékaře neodkládejte ani v případě, pokud se k prasknuté cévce přidávají i jiné příznaky související s okem – začervenání, bolest, výtok, zhoršení zraku, zvýšená citlivost na světlo a podobně.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE