Je jedno vejce denně zdravé? To tvrdí nejnovější výzkumy

Vejce jsou poměrně populární surovinou po celém světě. Používají se jako hlavní ingredience či příloha a přísada. Užíváme si je na snídani, svačinu či večeři a jsou velmi potřebné i při pečení.

Tento úvod jednoduše svědčí o tom, že vejce jsou oblíbená a úměrně k tomu mohou být i velmi chutná. Jaké pozitivní vlastnosti nabízí jejich pravidelná konzumace? A co zdravé množství?

Je jedno vejce denně zdravé? Nebo je vhodné konzumovat vejce mnohem řidčeji? Kolik vajec je zdravé konzumovat? Zjistěte, co říkají nové výzkumy!

Inspiruj se: TOP důvody, proč jíst kešu ořechy: V čem jsou tak výjimečné?

Nejzdravější vejce – přehled živin 

Vejce jsou, pokud jde o nutriční hodnoty, skutečně výživnou potravinou a obecně jsou pro člověka skutečně dobrá. Označují se dokonce za „superpotravinu“ a zároveň se řadí mezi jedny z nejzdravějších potravin na světě. Jaké je nutriční složení?

Jedno velké uvařené vejce obsahuje 77 kalorií, 5 gramů zdravých tuků a 6 gramů bílkovin, což z něj dělá téměř dokonalé jídlo.

Tělu doplňují omega 3 mastné kyseliny i vitamín D

Jsou významným zdrojem vitamínů, například i B-vitamínů, které mnohým chybí, ale i vitamínu A, D, E, K a minerálů, jakými jsou vápník, fosfor či zinek. Kromě toho nám zdravá vejce dávají omega-3 mastné kyseliny i kyselinu listovou.

Inspiruj se: 30-minutová hormonální jóga: Skvělý způsob, jak podpořit hormonální rovnováhu!

konzumace vajec
Depositphotos

Výzkumy tehdy a dnes – je denní konzumace vajec nežádoucí?

Přesně to, zda vejce ovlivňuje organismus i negativně, se snažili zjistit vědci. V nejnovějších výzkumech se tedy zaměřili na to, zda nemohou vejce způsobit i problémy se zdravím v případě, že se jedí pravidelně, tedy každý jednotlivý den.

Předchozí studie totiž přisuzovaly vejcem kromě pozitivních vlivů na člověka i negativní účinek ve formě zvýšeného rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění, a to o celá 2 procenta v souvislosti s jejich vysokým obsahem cholesterolu. Současné výzkumy však poukazují na to, že vejce nebude hlavním problémem.

Bezpečná denní konzumace vajec – důležitý je zdravý způsob úpravy 

Z nových výzkumů vyplývá, že benefity vajec převažují nad negativy a v případě, že je budete konzumovat umírněně, neuškodí vám. Tyto výzkumy jsou poměrně rozsáhlé, provedené na více než 170-tisících lidech.

Podle těchto výsledků je pravděpodobné, že vejce nejsou hlavním problémem, ale lidem ubližují ingredience, které si k nim často dopřáváme, a to v celkem hojném počtu, přičemž ideálním příkladem tichého zabijáka je slanina.

Jedno vejce denně je tedy úplně v pořádku, a to zejména tehdy, pokud se konzumují zdravým způsobem. Jaká jsou nejzdravější vejce? Nejlepší volbou jsou vejce uvařená ve vodě bez použití tuků a smažení. Taková vařená vejce se dají podávat na mnoho způsobů.

Podívej se také: Bolest v pravém boku pod žebry: Příčiny mohou být vážné!

vejce
Depositphotos

Zdravotní benefity pro zdraví – proč by zdravá výživa měla obsahovat vejce?

  • Vysoký obsah bílkovin: Výživná vejce jsou vynikajícím zdrojem kvalitních bílkovin, které obsahují všechny esenciální aminokyseliny ve správných poměrech. Bílkoviny jsou nezbytné pro růst a opravy tkání, produkci enzymů a hormonů a udržování svalové hmoty. 
  • Dobrý zdroj cholinu: Cholin, který se nachází ve vejcích, je důležitý pro správnou funkci mozku a nervového systému. Proto je dobré jíst vejce denně. 
  • Podpora zdraví očí: Lutein a zeaxantin, dva antioxidanty, které ve větším množství obsahuje hlavně vaječný žloutek, jsou známé pro jejich úlohu v ochraně očí a prevenci degenerace sítnice a katarakty. 
  • Srdcovo-cévní výhody: Ačkoliv vejce obsahují cholesterol, mnohé studie ukázaly, že pravidelná konzumace vajec nemusí negativně ovlivnit hladinu cholesterolu v krvi u většiny lidí a nemusí zvyšovat riziko srdečních onemocnění. Právě naopak, vejce mají příznivý vliv na dobrý HDL cholesterol. 
  • Podpora zdraví kostí: Celá vejce jsou jedním z mála potravin, které přirozeně obsahují vitamín D, který je nezbytný pro zdraví kostí a imunitní funkce. 
  • Zlepšení zdraví pokožky: Vitamíny a minerály ve vejcích, jako je vitamín A, vitamín B2 a vitamín E, hrají úlohu v udržování zdraví pokožky tím, že podporují obnovu buněk a chrání před oxidačním stresem. 
  • Flexibilní součást diety: Vejce jsou mimořádně univerzální a dají se připravovat na mnohé způsoby, což je dělá jednoduchou a chutnou přísadou do mnoha jídel. Klidně je možné sníst i jedno vejce denně.

Anketa: Koľko vajec denne skonzumujete?

Odpovedalo 322 ľudí

13%
22%
43%
20%
2%

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE