TOP 8 důvodů, proč jíst hrášek: Co ukrývají tyto zelené kuličky?

proč jíst hrášek a jeho účinky

Máte rádi zelený hrášek? Šťavnatý zelený hrášek představuje skvělou jarní či spíše letní zeleninu, respektive luštěninu. Kulovitá zelená semena ukrytá v luscích se získávají z rostliny zvané hrách setý, kterou řadíme do čeledi bobovitých. Sběr hrášku přitom začíná zpravidla v červnu.

Na čerstvých vyloupaných semenech si můžeme přímo pochutnávat, ale stejně tak je možné je přidávat do různých pokrmů, například polévek, salátů, omáček, rizota a podobně. A věřte, že dát prostor zelenému hrášku v jídelníčku se skutečně vyplatí.

Jak ovlivňuje naše zdraví konzumace zeleného hrášku? Jaké jsou jeho nutriční hodnoty a zdravotní benefity? Má vysoký obsah bílkovin nebo obsahuje ve větším množství jiné výživné látky? Zjistěte více v článku!

Tip pro vás: Co dokážou listy jahod? Nejen plody jsou pro nás prospěšné!

TOP benefity čerstvého hrášku pro naše zdraví:

1. Je zdrojem proteinů

Nejprve můžeme zmínit nutriční benefity. Hrášek řadíme mezi rostlinné zdroje bílkovin, podobně jako jiné druhy luštěnin. Proteiny mají v našem těle mnoho funkcí. Podílejí se na tvorbě buněk a tkání, nacházejí se v chrupavkách či kůži, mají obrannou funkci a jsou součástí hormonů.

2. Je zdrojem vlákniny

Hrášek obsahuje i vlákninu a díky této kombinaci člověka dobře zasytí a doplní mu energii. Je vítanou součástí stravy sportovců a fyzicky aktivních jedinců. Také je pro dobrý obsah vlákniny vhodný i tehdy, pokud je váš jídelníček zaměřen na redukci hmotnosti. S dostatkem bílkovin a vlákniny ve stravě jde obvykle hubnutí snáze.

Doporučujeme: 30-minutová hormonální jóga: Skvělý způsob, jak podpořit hormonální rovnováhu!

 benefity hrášku Depositphotos

3. Má vysoký obsah vitamínů a minerálů

Hrášek je také zdrojem mnoha důležitých mikronutrientů. Můžeme zmínit obsah vitamínů skupiny B, ale hrášek obsahuje i nenahraditelné vitamíny C a K. Zelený hrášek tělu rovněž doplní řadu minerálních látek a stopových prvků. Významný je obsah draslíku a fosforu, ale ukrývá se v něm také hořčík, vápník, zinek, železo a další tělu prospěšné látky. Hrášek rovněž obsahuje antioxidanty.

4. Přispívá k prevenci osteoporózy

Jaké jsou další výhody zeleného hrášku? Hrášek má díky svému složení příznivý vliv na zdraví a dobrý stav kostí. Najdeme v něm zmíněný vitamín D, který je nezbytný pro správnou regeneraci kostí a přispívá k jejich mineralizaci. Pokud chceme zdravé kosti, tento vitamín potřebujeme v dostatečném množství.

Rovněž v něm najdeme mnoho minerálů, jejichž přísun je důležitý pro pevnost kostí i zubů. Zařazením hrášku do jídelníčku je tak možné přispět k prevenci mnoha problémů s kostmi, mezi které patří i nepříjemná osteoporóza.

Doporučujeme: Proč jíst jahody klidně i každý den? Tohle jste o nich netušili!

5. Tato svěží jarní zelenina bojuje proti zácpě

Semena hrachu setého obsahují i slušné množství vlákniny, která je nezbytná pro správnou funkci střev. Napomáhá ulehčovat průchod stravy střevy a přispívá k pravidelnému vyprazdňování. Celkově podporuje trávení.

Zařazením hrášku do stravy je tak možné snížit riziko rozvoje nepříjemné zácpy a problémů s vylučováním. U některých však může hrášek způsobovat plynatost. V tom případě je vhodné ho konzumovat v rozumné míře a správně ho připravovat. Pomoci mohou různé koření v jídle, které podpoří trávení a zmírní nadýmání.

6. Příznivě ovlivňuje nervovou soustavu 

Tato chutná luštěnina má příznivý vliv i na nervovou soustavu člověka. Obsahuje totiž slušnou dávku vitamínu B1, který je známý také pod názvem thiamin. Tato látka je nezbytná pro správnou funkci nervového systému, našich nervů a psychiky.

Jeho nedostatek se může projevit únavou, podrážděností i nervozitou. Zelený hrášek vám pomůže posílit nervy a přispěje k psychické stabilitě a dobré náladě.

Doporučujeme: Jak se projevuje salmonelóza? Tato fakta potřebujete ovládat!

hrášek a vitamíny Depositphotos

7. Podporuje zdraví srdce

Hrášek udělá něco nejen pro naše nervy, ale podpoří i zdravé srdce. Díky obsahu mnoha minerálů a vlákniny napomáhá udržovat příznivé hodnoty krevního tlaku i cholesterolu. Snižuje cholesterol a stejně tak snižuje hladinu krevního tlaku.

Také díky mnoha flavonoidům a antioxidantům celkově napomáhá chránit kardiovaskulární systém. Vysoký tlak a cholesterol jsou přitom rizikovými faktory mnoha vážných kardiovaskulárních chorob, proto je nelze podceňovat.

8. Pečuje o vlasy, nehty i pokožku

Zelený hrášek představuje výživu nejen pro naše kosti, nervy či srdce, ale i pro vlasy, nehty a pokožku. To je díky tomu, že tělu doplní zmíněné bílkoviny, důležité vitamíny i minerální látky.

Díky obsahu antioxidantů navíc napomáhá chránit buňky těla i pokožku před předčasným stárnutím, čímž podporuje krásnou pleť. Hrášku jsou obecně připisovány omlazující účinky na organismus.

Je dobrý i mražený hrášek?

Mrazení čerstvého hrášku je dobrý způsob, jak prodloužit jeho životnost. Proces je jednoduchý. Na zmrazení čerstvého hrášku nejprve hrášek opláchněte a krátce blanšírujte (2–3 minuty ve vroucí vodě, poté rychle ochlaďte v ledové vodě). Poté hrášek důkladně osušte, aby nebyl mokrý. Suchý hrášek rozložte na plech a dejte zmrazit, poté ho přeložte do vzduchotěsných sáčků nebo nádob na dlouhodobé skladování v mrazničce.

Otázkou však zůstává, má mražený hrášek stále léčivé účinky a výživné látky, nebo se mrazením tato skvělá potravina znehodnotila? Pravdou je, že mražený hrášek si zachovává velkou část své výživové hodnoty. Proces zmrazování pomáhá uchovat vitamíny a minerály, proto je mražený hrášek výživově srovnatelný s čerstvým hráškem. Důležité je správné blanšírování a rychlé zmrazení, aby se minimalizovaly ztráty živin.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE