Lípa a její neobyčejné léčivé účinky: Připravte si z ní sirup, víno či med

Léčivé účinky lípy

Lípa, latinsky Tilia, je listnatý strom mnoha druhů a zároveň je to i strom Slovanů. Už od pradávna se lípa uctívala nejen pro své léčivé účinky, ale i pro své takzvané „svaté dřevo". Když lípa kvete, je to všude kolem potěšení pro oko i pro duši. Její nádherná vůně si dokáže získat každého! Nemluvě o jejích léčivých účincích. Pro naše zdraví je lípa nevyčerpatelným zdrojem přírodního léčiva s mnoha účinky.

Období kvetení lípy je právě v těchto dnech – na přelomu června a července. Je tedy ideální období na to, abychom využili léčivou sílu lípy a nešetřili jejím sběrem. A to i do zásoby! A pokud potřebujete inspiraci na to, jak lipové květy zpracovat, jste na správném místě. Poradíme vám, jak si z nich připravit například lipový čaj, sirup, med, ale i likér či lipové bonbony.

Tip pro vás: Nejlepší bezový sirup podle našich babiček

Léčivé účinky lipových květů 

Využití lipových květů je opravdu velmi široké. Nešetřete jejich sběrem, protože mají pozitivní vliv na:

  • boj při nachlazení – snižují zvýšenou teplotu a horečku, podporují pocení, 
  • horní a dolní dýchací cesty, 
  • nervový systém, 
  • močové ústrojí a funkci ledvin, 
  • detoxikaci organismu, 
  • trávicí soustavu, 
  • cévní systém, 
  • ulevují od křečí, 
  • normální hladinu krevního tlaku. 

Pokud máte problematickou pleť, můžete odvar z lipových květů použít také na obličej – pokožku čistí a hydratuje. A, samozřejmě, využití v kuchyni je velmi široké i pro uspokojení našich chuťových pohárků.

Doporučujeme: Nejlepší recept na jahodové tiramisu!

účinky lipových květů Depositphotos

Sběr květů lípy 

Ideální období na sběr lipových květů je na začátku jejich kvetení, dokud se ještě neotevřou plody. V našich zeměpisných šířkách toto období připadá na měsíce červen a červenec. Na sběr si připravte proutěný košík a při sbírání dávejte pozor, abyste nepoškodili větve stromů. Nezapomeňte, že se sbírají celá květenství lipových květů i s listenem.

Natrhané květy lípy rozložte na větší plochu, například plech, a nechte usušit ve stínu nebo polostínu. Vyvarujte se sušení na přímém slunci, protože lipové květy obsahují silice, které přímé slunce nemají rády. Usušené květy lípy skladujte na suchém místě ve skleněných nádobách nebo látkových sáčcích.

Květy lípy nikdy nemyjte, protože byste je připravili o drahocenný pyl.

Lipový čaj jako nesmrtelná klasika 

Natrhaná, usušená a správně uskladněná lípa nám poslouží zejména na podzim a v zimním období. Je ideální pro přípravu lipového čaje, který:

  • uklidňuje, 
  • detoxikuje, 
  • snižuje zvýšenou teplotu a horečku, 
  • podporuje pocení, 
  • snižuje krevní tlak. 

Hrnek lipových květů zalijte horkou vodou a nechte louhovat přibližně 10 minut. Skvěle chutná i s medem nebo citronem.

Lipový likér 

Vezměte přibližně 3 velké hrsti lipových květů a květy zbavte stonků. Vložte je do velké nádoby a zalijte buď 0,5 l lihu (z lékárny) nebo 1 l vodky. Takto naloženou lípu nechte odstát 2 týdny, ale každý den tuto směs promíchejte a protřepejte.

Po dvou týdnech směs přeceďte. Uvařte 1 l vody, smíchejte s 500 g krupicového cukru a nechte vychladnout. Smíchejte s vyluhovanou a přecezenou směsí lípy a nechte stát ještě několik týdnů. Poté likér rozdělte do menších uzavíratelných lahví a skladujte na suchém a tmavém místě.

Doporučujeme také: Vepřové medailonky s brusinkovou omáčkou – fantastická pochoutka

Lipový čaj Depositphotos

Lipové víno 

Na přípravu lipového vína si připravte alespoň 8–10 hrstí lipových květů, které přidejte do 5 l uvařené vody spolu s 1 kg krystalového cukru. Citron nakrájejte na plátky a spolu s 300 g medu a 10 g vinných kvasinek vložte do připravené směsi. Vše důkladně promíchejte a povařte. Po vychladnutí nechte směs kvasit minimálně týden.

Po vykvašení víno přeceďte a rozlijte do připravených uzavíratelných lahví. Skladujte v chladu a temnu, ideální doba spotřeby takto připraveného lipového vína je přibližně 4–6 týdnů.

Lipový sirup 

5 velkých hrstí lipových květů zalijte horkou vodou a přidejte šťávu ze 2 citronů. Pokud máte rádi citronovou vůni, klidně přidejte i plátky nakrájených citronů. Nechte odstát 2–3 dny na tmavém a chladném místě. Následně směs přeceďte přes plátno a lipové květy důkladně vymačkejte.

Takto připravenou směs pak vařte spolu s cukrem (množství přidejte podle své chuti). Čím déle budete sirup vařit, tím hustější bude jeho konzistence. Po uvaření sirup nalijte do připravených skleněných uzavíratelných nádob a skladujte na tmavém a chladném místě.

Lipový med 

Při přípravě lipového medu postupujeme stejně jako v případě lipového sirupu, avšak v posledním kroku, tedy při vaření, zvolíme delší dobu varu, až dosáhneme požadované konzistence hustoty medu.

Lipové cukrovinky 

Nejdříve si připravte silný výluh z lipových květů – velkou hrst lipových květů zalijte horkou vodou a nechte odstát přibližně 10–15 minut.

Mezitím do hrnce nasypte 100 g krupicového cukru, přidejte citronovou šťávu, med podle chuti a přibližně 2–3 lžíce lipového výluhu. Vše spolu na mírném ohni za stálého míchání pomalu zahřívejte, dokud se všechny suroviny nespojí a směs nezhoustne.

Nakonec si připravte silikonové formy různých tvarů nebo jen obyčejný pečicí papír, hustou směs přelijte a nechte ztuhnout. Po vychladnutí a ztuhnutí můžete cukrovinky obalit v cukru nebo jiné sladké polevě. Tato zdravá sladká pochoutka potěší nejen malé, ale i velké.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE