Co dokážou listy jahod? Nejen plody jsou pro nás prospěšné!

Co dokážou listy jahod

Už si můžeme pochutnávat na vlastnoručně vypěstovaných jahodách. Obvykle v květnu totiž začíná jejich sběr, i když to velmi závisí na počasí. Jahody jsou pro mnohé oblíbeným ovocem. Jejich chuť je prostě dokonalá. Je přitom jen a jen dobré, pokud si na nich pochutnáváme co nejčastěji. Jsou plné vitamínů, antioxidantů, vlákniny i minerálních látek. Mají příznivý vliv na mozek, cévy i srdce. Jejich konzumací můžeme podpořit i zdraví a krásu naší pokožky. Jahody jí dodají mnoho živin, kromě toho jsou z velké části tvořené vodou, takže ji pomohou zevnitř hydratovat.

Ale sladké červené plody nejsou tím jediným, co nám Fragaria vesca, tedy jahoda obecná, dokáže nabídnout. Na léčebné účely se sbírají i další části rostliny, například listy. Jahodové listy jsou totiž stejně nápomocné při různých neduzích jako i malinové listy. O jejich příznivých účincích však ví jen málokdo. Kdy tedy listy jahod sbíráme a jak je následně zpracovat a využít? A kdy se jich vyplatí vyzkoušet? To se dozvíte v článku!

Doporučujeme: Co s bohatou úrodou jahod? Máme skvělé tipy, jak zpracovat jahody

Kdy jahodové listy pomohou? Depositphotos

Kdy jahodové listy pomohou? 

Jahodový list je v rámci tradiční medicíny využíván na podporu léčby mnoha zdravotních problémů. Je zdrojem tříslovin, flavonoidů, minerálů a organických kyselin. Listy mají protizánětlivé, jakož i diuretické, tedy močopudné vlastnosti. Právě proto jsou vítaným pomocníkem při léčbě zánětů močových cest. Listy jsou vhodné na pročištění močového ústrojí, při ledvinových kamenech, kromě toho také prospívají při problémech se zadržováním vody v organismu. Listy jahody mají však příznivý vliv i na trávicí trakt. Pomáhají zmírňovat různé žaludeční a střevní obtíže. Užitečné mohou být při průjmu či zánětech v trávicím traktu.

Jahodové listy přispívají k normálnímu vylučování žaludečních šťáv. Mají pozitivní vliv na hladinu krevního tlaku, také mohou pomáhat zmírňovat doprovodné obtíže zánětlivých onemocnění kloubů, a to zejména nepříjemné bolesti. Kromě toho mají uklidňující účinky na nervový systém, pomáhají tlumit nervozitu. Je jim také připisována schopnost zesilovat stahy děložního svalstva. Listy však tradiční medicína doporučuje i při potížích s chudokrevností. Zvenku jsou zase využívány na ošetření pokožky při různých kožních problémech.

Tip pro vás: Nejlepší recept na jahodové tiramisu!

Čaj z jahodových listů Depositphotos

Jak je zpracovat a využít?

Listy jahod je ideální sbírat od května do srpna až září v době květu. Na sběr jsou však vhodné primárně listy jahod, které rostou ve volné přírodě. Listy zahradních a pěstovaných jahod totiž neskrývají potřebné účinné látky. Sbírejte jen mladé nepoškozené listy. Ty je následně vhodné usušit ve stínu nebo při teplotě do 40 °C. V sušené formě je také možné jahodové listy najít v lékárně, na internetu či v obchodech se zdravými potravinami. Sušené jahodové listy jsou vhodné na přípravu čaje i odvaru na vnější použití. Čaj si můžete připravit z 2 PL nadrobno nasekaných listů na 0,5 l vroucí vody. Nechte louhovat 20 minut (případně můžete i chvíli povařit) a při obtížích popíjejte během celého dne.

Při sušených listech obvykle postačí jedna lžička na šálek vody a 5 až 10 minut louhování, případně sledujte doporučené dávkování na obalu kupované sušené drogy. Čajem z jahodových listů můžete podpořit léčbu zánětů dýchacích cest, trávicích obtíží či jiných výše zmíněných zdravotních problémů. Silnějším odvarem z listů zase můžete ošetřovat pokožku, a to hlavně zanícené či hnisavé rány, také kůži postiženou zánětlivým onemocněním. Odvar se také využívá jako kloktadlo na výplachy ústní dutiny, a to hlavně při problémech se zapáchajícím dechem.

Doporučujeme: Trápí vás ve dne i v noci? Zjistěte, jaké jsou příčiny svalových křečí!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE