Proč jíst jahody klidně i každý den? Tohle jste o nich netušili!

Proč jíst jahody

Kdo by neměl rád šťavnaté, sladké a sluncem políbené jahody přímo z vlastní zahrádky? Měli byste však vědět, že nejde jen o úžasnou pochoutku, kterou milují děti i dospělí, ale hlavně o velmi zdravou potravinu, která dokáže v pozitivním směru ovlivnit naše zdraví.

Toto ovoce působí na trávení, srdce a cévy, krvetvorbu i naši pleť. Sezóna jahod se pomalu rozjíždí a dříve, než se do nich zakousnete, neváhejte se o nich dozvědět něco více! Jaké jsou jejich zdravotní benefity a účinky na zdraví? Proč je pro naše tělo konzumace jahod tak prospěšná? Jaké obsahují jahody výživné látky? A je pravda, že konzumace jahod snižuje riziko chorob? Pokud ano, jakých? Zjistěte více!

Tip pro vás: Trápí vás ve dne i v noci? Zjistěte, jaké jsou příčiny svalových křečí!

Jaké účinky na zdraví má konzumace jahod?

1. Jahody mají skvělé nutriční hodnoty, obsahují vitamíny a prospěšné látky

Jahody jsou především zásobárnou mnoha cenných látek. Jsou mimořádně bohaté na důležitý vitamín C, který je nezbytný pro dobrou obranyschopnost organismu. Ve 100 gramové porci tohoto chutného ovoce se může nacházet přes 60 nebo 70 mg zmíněné látky, což dokáže pokrýt značnou část obecně doporučené denní dávky vitamínu C.

V jahodách najdeme ale mnohem více. Mají vysoký obsah železa, díky čemuž mají příznivý vliv na krvetvorbu a představují dobrou prevenci anémie. Jahody ale do těla dopraví i vitamíny E a K, mangan, fosfor či draslík. Také obsahují několik vitamínů skupiny B (například, jahody obsahují kyselinu listovou – vitamín B9)

Podívejte se také: Je jedno vejce denně zdravé? To tvrdí nejnovější výzkumy

detoxikační účinky jahod Depositphotos

2. Jahody mají detoxikační účinky 

Sladké jahůdky jsou nabité vzácnými antioxidanty, které napomáhají v těle bojovat proti zánětům a zejména škodlivým účinkům volných radikálů. Charakteristické jsou však i svými detoxikačními vlastnostmi. Jsou výborným pomocníkem při očistě trávicího traktu a v podstatě i celého těla.

Organismus zbaví toxinů a dalších škodlivin, podpoří metabolismus a procesy trávení. Díky vysokému obsahu vlákniny dokáží příznivě působit i na činnost střev.

3. Jahody jsou vítané v jídelníčku při hubnutí

Jahody mají nízký obsah kalorií (přibližně 32 kalorií na 100 gramů), což znamená, že je můžete jíst ve větších množstvích bez toho, aby jste přijímali mnoho kalorií. Vláknina v jahodách podporuje pocit sytosti, což může pomoci snížit celkový příjem kalorií. Vláknina také podporuje zdravé trávení a pravidelné vyprazdňování, což je důležité pro efektivní hubnutí.

4. Jahody podporují krátkodobou paměť a chrání mozek

Jaké jsou další účinky jahod na zdraví? Toto typicky jarní ovoce je plné fytochemikálií a přispívá k správné funkci centrálního nervového systému. Díky jahodám zůstane váš mozek dlouho mladý. Mají uklidňující účinky, zlepšují funkci mozku a podporují paměť. Pomohou vám zahnat únavu i nervozitu.

Navíc působí močopudně, čistí močové cesty a napomáhají z těla odvádět nadbytečnou vodu.

Doporučujeme: TOP důvody, proč jíst kešu ořechy: V čem jsou tak výjimečné?

Jahody a pozitivní účinky Depositphotos

5. Jahody pomáhají regulovat hladinu krevního cukru

Jahody mají nízký glykemický index (GI), což znamená, že způsobují jen pomalé a stabilní zvýšení hladiny cukru v krvi po jejich konzumaci. Potraviny s nízkým GI jsou vhodné pro lidi, kteří potřebují kontrolovat hladinu cukru v krvi, jako jsou diabetici. Obecně mají nižší podíl cukrů než mnohé jiné druhy ovoce.

Kromě toho jahody obsahují polyfenoly, které mohou zlepšit inzulínovou senzitivitu, což znamená, že tělo lépe využívá inzulín k regulaci hladiny cukru v krvi. Antioxidanty v jahodách také pomáhají snižovat zánět, což je důležité pro udržení zdravého metabolismu cukrů. Proto pravidelná konzumace jahod snižuje riziko diabetu 2. typu.

6. Jahody mají mnoho pozitivních účinků na srdce a přispívají cévnímu systému 

Čerstvé jahody mají ochranné účinky nejen na náš mozek, ale i na srdce a cévy. Jsou vítanou součástí jídelníčku každého, koho trápí vysoký krevní tlak. Cévy pomáhají chránit před poškozením. Konzumovat by je měli jedinci po infarktu či při různých srdečně-cévních onemocněních.

Mohou představovat skvělý způsob prevence před kornatěním tepen. Obsahují cenné flavonoidy, které mají protizánětlivé a antioxidační účinky. Díky mnoha dalším významným a účinným látkám také posilňují naše kosti a zuby.

7. Jahody mají zdravotní přínosy pro zdraví pokožky

Jahody nakonec přispívají nejen k našemu vnitřnímu zdraví, ale jejich vliv je možné pozorovat i zvenku. Blahodárně působí na pleť a podporují dobrou kvalitu nehtů i vlasů. Obsahují totiž množství důležitých látek, které jsou pro pokožku, vlasy i nehty nezbytné.

Zmínit můžeme například biotin. Kromě toho jsou jahody až z 90 procent tvořeny jen vodou, proto dokážou tělo důkladně hydratovat. S radostí se proto do nich zakouste právě během nadcházejících horkých dnů, během kterých bychom neměli zapomínat na dostatečný pitný režim!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE