30-minutová hormonální jóga: Skvělý způsob, jak podpořit hormonální rovnováhu!

Hormony lidského těla mají obrovské množství úkolů a funkcí. Ovlivňují činnost několika vnitřních orgánů, pohlavní vývoj, růst, metabolismus a podobně. Jsou produkovány žlázami s vnitřní sekrecí, které tvoří endokrinní systém. Nenahraditelné hormony produkuje například štítná žláza, hypofýza, pankreas, nadledviny i mužské a ženské pohlavní žlázy.

Pokud však některé hormony, respektive žlázy, které je vylučují, nefungují správně, nebo jsou vylučovány v malém či naopak nadměrném množství, může dojít k rozvoji různých zdravotních problémů a k takzvané hormonální nerovnováze.

Jak dostat svůj hormonální systém do normálu? Jak ustálit hladiny ženských hormonů? A co takhle hormonální jóga? Proč je dobré vyzkoušet hormonální jógu a jak na to?

Doporučujeme: Bolest v pravém boku pod žebry: Příčiny mohou být vážné!

Jogové techniky pro zdravější tělo a duši 

Jóga je skutečně skvělé cvičení, které si našlo miliony fanoušků napříč celým světem. Není se čemu divit. Je mnoho důvodů, proč cvičit jógu. Toto cvičení v první řadě posiluje tělo i ducha.

Zlepšuje flexibilitu, pomáhá při bolestech pohybového aparátu, harmonizuje trávení, zlepšuje koncentraci a odbourává nadměrný stres. Cvičit jógu můžete pro zlepšení pohyblivosti, na lepší pružnost těla, ale i pro zlepšení nálady a pro lepší zdravotní stav, pokud vás trápí emoční problémy. Pohyb je také důležitý pro imunitní systém.

Ranní jóga člověka skvěle probudí, nastartuje a připraví na nový den, jóga ve večerních hodinách mu zase pomůže zpomalit a připravit se na spánek, přičemž podpoří zlepšení kvality spánku.

Doporučujeme: Jak odstranit břišní tuk? TOTO jsou ověřené a účinné triky!

Jogové techniky Depositphotos

Jaké jsou zdravotní benefity hormonální jógy? 

Při hormonální nerovnováze a různých potížích s hormony se vyplatí pravidelně cvičit hormonální jógu. Jedná se o sérii cviků a pozic, které byly vytvořeny tak, aby napomáhaly reaktivovat produkci hormonů. Mohou výrazně pomáhat při problémech se ženskými pohlavními hormony, ale i hormony štítné žlázy.

Hormonální jógová terapie má příznivý vliv na produkci a hladinu hormonů v těle. Skvěle pomáhá ženám při různých problémech, jako jsou například:

  • předčasná menopauza či výrazné projevy menopauzy, 
  • premenstruační syndrom, 
  • syndrom polycystických vaječníků (PCOS), 
  • endometrióza, 
  • problémy s plodností,
  • snížená činnost štítné žlázy. 

Je to skvělá podpora hormonálního systému ženy. Je vhodná pro ženy v jakémkoliv věku. Samozřejmě, i tyto jógové cviky mají mnoho dalších účinků. Posílíte si díky nim svalstvo, podpoříte správné držení těla a odbouráte stres či emoční nerovnováhu.

Při podpoře hormonální rovnováhy v těle mohou být nápomocné různé léčiva, přírodní prostředky, změna životního stylu i zdravá strava. Skvělé účinky však má i zmíněná hormonální jóga. Pokud máte problémy s hormony, nebo jen chcete podpořit svou hormonální rovnováhu, neváhejte si ji zacvičit. Zkuste sérii cviků a pozic na podporu hormonů, kterou najdete ve videu níže.

Co stojí za hormonální nerovnováhou? 

Příčinou hormonální nerovnováhy mohou být různé poruchy a onemocnění hormonálního systému (endokrinní poruchy). Stavy jako hypotyreóza, hypertyreóza, Cushingův syndrom, nebo Addisonova choroba jsou příklady endokrinních poruch, které mohou narušit hladinu hormonů.

I nádorová onemocnění jsou někdy příčinou hormonálních poruch. Avšak, vliv má i životní styl, strava, kouření, alkohol a některé léky. Dlouhodobý stres může vést k vysoké hladině kortizolu, hormonu stresu, což může narušit ostatní hormonální systémy.

Jak se projevuje hormonální nerovnováha? 

Konkrétní příznaky závisí na tom, které hormony, respektive žlázy s vnitřní sekrecí, nefungují správně. Může se objevit nadměrná únava, problémy se spánkem, přibírání nebo hubnutí, snížení libida, poruchy menstruačního cyklu a podobně.

Doporučujeme: Nejlepší tipy, jak odvodnit tělo. Zbav se prebytečné vody!

Další sestavy hormonální jógy:

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE