Jak se projevuje salmonelóza? Tato fakta potřebujete ovládat!

Salmonelózu můžeme zařadit mezi nejznámější a poměrně rozšířená onemocnění trávicího systému. Právě letní období s horkými dny je pro rozvoj této nemoci o něco více rizikovější. Salmonelóza je charakteristická krátkou inkubační dobou, přičemž se projevuje především trávicími obtížemi.

Ale co je vlastně příčinou tohoto onemocnění, jak se projevuje a přenáší nebo jak se před ním chránit? Množství důležitých i užitečných informací najdete v následujícím článku. Jaké jsou příznaky, inkubační doba a metody léčby? Jak dodržovat preventivní zásady proti salmonelóze?

Doporučujeme: Bolest v pravém boku pod žebry: Příčiny mohou být vážné!

Nebezpečné bakterie způsobující vážné onemocnění – co je salmonelóza?

Pod pojmem salmonelová enteritida či známější salmonelóza rozumíme infekční střevní onemocnění, jehož původcem jsou primárně bakterie s latinským názvem Salmonella enterica. Bakterie z rodu Salmonella jsou anaerobní tyčinkovité bakterie, které se do lidského organismu mohou dostat několika cestami.

Po vstupu do trávicího traktu ústy pronikají do sliznice střeva a způsobují převážně trávicí obtíže. Zdrojem nákazy jsou nejvíce domácí zvířata, například prasata či hovězí dobytek, respektive živočišné produkty, jako je maso, vejce a mléko.

Které potraviny představují zvýšené riziko nákazy?

Jaké má salmonelóza příčiny, resp. jak vzniká nákaza salmonelózou? Rizikové jsou potraviny kontaminované salmonelou. Bakterie Salmonella se do organismu může dostat po konzumaci nedostatečně tepelně upraveného masa a masných výrobků či nepasterizovaného mléka.

Stejně kontaminovaná mohou být vejce a jídla, ve kterých jsou vejce pouze částečně upravená nebo neprošla tepelným zpracováním vůbec, například majonéza, zmrzlina či vejce vařená na měkko.

Pro přenos salmonely je riziková i konzumace neomytého kontaminovaného ovoce a zeleniny a obecně nedostatečná hygiena při kontaktu s potravinami a podobně. Riziko nákazy salmonelózou bývá o to vyšší u dětí a starších jedinců.

Doporučujeme: Zastavený zubní kaz není mýtus! Jak ho zastavit?

vejce Depositphotos

Inkubační doba salmonelózy

Inkubační doba salmonelózy, tedy doba od vstupu nákazy do organismu po vypuknutí onemocnění, je velmi krátká. První příznaky, typické pro toto průjmové onemocnění, na vzniku kterých se podílí bakterie poškozující střevní epitel spolu s jejím toxinem, se mohou dostavit již po několika hodinách. Obvykle jde o dobu od 2 až 6 hodin do maximálně 24 až 36 hodin.

Jakými nejčastějšími příznaky se salmonelóza projevuje? 

  • Jaké má salmonelóza symptomy? Salmonelóza se obvykle začíná obyčejnou nevolností. 
  • K ní se přidávají stále větší bolesti až křeče v břiše
  • Časté jsou i pocity na zvracení, případně se může dostavit samotné zvracení
  • Mezi typické příznaky salmonelózy řadíme i průjmy. Stolice je obvykle kašovitá až vodnatá a má zelenkavou barvu.
  • Postižený je slabý a dehydratovaný. 
  • Kromě trávicích obtíží je častá i horečka s třesavkou a bolestmi hlavy. Teploty přitom mohou stoupat až nad 40 °C.

Možné komplikace salmonelózy

Při velmi těžkých formách hrozí postiženému život ohrožující ztráta tekutin a solí, což se bez správné léčby může skončit opravdu špatně. V některých případech, a to jen velmi zřídka, se infekce může krevním oběhem dostat i do dalších částí těla a podnítit rozvoj dalších zdravotních problémů (reaktivní artritida, postinfekční syndrom dráždivého střeva).

K běžným komplikacím patří dehydratace organismu. Závažný průjem a zvracení mohou způsobit vážnou dehydrataci, která může vyžadovat hospitalizaci a intravenózní podávání tekutin.

Salmonelóza může vést i k sepse, zejména u osob s oslabeným imunitním systémem, u starších osob nebo u dětí. Sepsa je závažný stav, který vyžaduje okamžitou lékařskou péči a může být život ohrožující.

Podívej se také: Odborník radí: Jak na silnou imunitu? (4. díl)

domácí majonéza Depositphotos

Diagnostika salmonelózy 

Lékařskou pomoc byste měli neprodleně vyhledat při podezření na salmonelózu, zejména v případě, když objevíte krev nebo hnis ve stolici, také při velmi častém průjmu, přetrvávajících vysokých teplotách i výrazné dehydrataci. U velmi malých dětí je návštěva lékaře nutná již po prvních průjmech a zvracení.

Při diagnostice sleduje lékař klinické příznaky, odebere anamnézu a pacienta fyzicky vyšetří, například i pohmatem břišní oblasti. Přítomnost bakterií Salmonella lze potvrdit laboratorními testy vzorku stolice.

Léčba salmonelózy – jaká je délka léčby salmonelózy?

Při léčbě se uplatňuje nejprve hladovka, poté dietní strava. Důležitá je rehydratace, tedy navrácení tekutin do organismu. V některých případech se podávají antibiotika. Při léčbě je také důležitý odpočinek na lůžku. Obvykle však imunitní systém zvládne porazit infekci sám.

Při lehčí formě salmonelózy dochází k normalizaci zdravotního stavu poměrně rychle, a to již do pár dnů. Pokud se příznaky zhoršují nebo nezlepšují po několika dnech, je důležité vyhledat lékařskou pomoc. Pokud je průběh nákazy závažnější, léčba může trvat i pár týdnů. Při běžné léčbě antibiotiky může léčba trvat přibližně 7 až 14 dní.

Prevence salmonelózy 

Hlavně v letních měsících bychom si měli dávat pozor především na prevenci tohoto onemocnění. Chránit by se měli o to více starší lidé, těhotné ženy a do rizikové skupiny řadíme také malé děti a jedince s oslabenou imunitou.

Prevence nákazy salmonelózou spočívá především v dostatečném tepelném zpracování potravin a dodržování hygienických zásad.

  • Nekonzumujte rizikové potraviny, pokud jsou z neznámých zdrojů. 
  • Rozmrazené potraviny znovu nezmrazujte. 
  • Spoléhejte se raději na kupovanou majonézu, která prošla pasterizací. 
  • Dávejte pozor na to, aby syrové potraviny, které jsou určeny na tepelné zpracování, nepřicházely do kontaktu s čerstvými potravinami, například ovocem či zeleninou. 
  • Ve velkých horkách nenechávejte jídlo chladnout příliš dlouho. 
  • Pokud manipulujete s jídlem a potravinami, dbajte na důkladnou hygienu rukou. 
  • Rovněž byste měli dbát na dostatečnou čistotu vaší kuchyně.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE