Co může způsobit zubní kaz a zanícené dásně? Zde je pravda o fatálních následcích

co způsobuje zubní kaz a zanícené dásně

Stihli jste jít minulý rok na preventivní zubní prohlídku? Chápeme, že návštěva zubní ordinace přináší často negativní emoce, zejména v okamžicích, kdy se nad vámi lékař postaví s vrtačkou a vy už nemůžete snést ani ten zvuk. I když můžete mít z návštěvy u zubaře paniku, překonejte se a případné zmeškané vyšetření rychle dožeňte.

Udržet si úsměv s krásnými zuby jako perličky určitě stojí za to. Ale pozor, vzhled zubů není všechno! Věděli jste, že zubní kaz či zanícené dásně, které často způsobují strašnou bolest, škodí nejen zubům a ústní dutině? Zanedbání prevence, potřebných ošetření u zubaře, ale především důkladné péče o zuby může mít dokonce fatální následky.

Pojďte se podívat na to, co může způsobit zubní kaz. Věřte, že věnovat mu pozornost a zajít k zubaři vám může zachránit život! A vůbec to není přehnané tvrzení. Jaké další zdravotní problémy mohou vzniknout z toho, že podceníme zubní kaz nebo zánět dásní? O tomto jste neměli ani tušení!

Podívej se také: Pískání v uších může signalizovat onemocnění! Dá se odstranit?

Ústní dutina – zrcadlo zdraví člověka

Ústní dutina může hodně napovědět o zdravotním stavu člověka, zejména když se na ni podívá odborník svým zkušeným a školeným okem. V ústech žije velké množství mikroorganismů, které se množí závratnou rychlostí, a proto je udržování zdraví zubů i dásní velmi důležité a pravidelná péče zcela nezbytná.

Pokud dojde k přemnožení škodlivých bakterií, mohou následovat problémy jako zánět dásní. Šíření jiných typů bakterií zase může vést k vážnému poškození zubů zubním kazem. To má velký potenciál způsobit další zdravotní komplikace. Pokud vidíte člověka s očividně poškozenými nebo chybějícími zuby, je velmi pravděpodobné, že ani jeho celkový zdravotní stav nebude ideální.

Doporučujeme: Víš, co je ASMR? Zjisti, jak tato technika ovlivní tvoje zdraví!

zubní kaz
Depositphotos

Komplikace zubního kazu a zánětu dásní jsou šokující!

Pokud váháte s návštěvou zubaře, může neléčený zubní kaz způsobit zánět a škodlivé bakterie mohou pronikat hlouběji. Jakmile se kaz dostane do zubní dřeně a následně k nervu, stává se jeho léčba komplikovanější. Nemluvě o tom, že z infikovaných dásní se bakterie mohou snadno dostat do krevního oběhu a poškozovat různé části organismu.

Zvláště nepříjemná je tato situace u lidí, kteří už trpí nějakými nemocemi, protože se jejich diagnóza může ještě více zhoršit. Například cukrovka, která je sama o sobě nebezpečná, může být výrazně komplikovanější, pokud má pacient i problémy se zuby. V takových případech se mohou výrazně zhoršit hodnoty cukru v krvi, což vede k dalším zdravotním komplikacím.

Chronický zánět dásní (gingivitida) a ateroskleróza

Vědci přišli s výzkumem, podle kterého mají lidé se zanícenými dásněmi větší predispozici k ateroskleróze, tedy k zúžení tepen. Jedinci, kteří prodělali infarkt nebo mozkovou mrtvici, měli v porovnání se zdravými lidmi více druhů bakterií způsobujících onemocnění dásní. Zároveň byla jejich krční tepna vlivem tohoto bakteriálního působení sklerotizovaná.

Zánět z ústní dutiny se totiž může krevním řečištěm přenést do jakékoliv části těla a způsobovat tam specifické problémy. Škodlivý je především pro cévy, a ohrožen je tak celý kardiovaskulární systém. Kromě vysokého krevního tlaku může být důsledkem i ucpání cév. Je tedy zřejmé, že zanedbaný chrup může člověka stát i život.

Doporučujeme: Víš, co způsobuje křeče v nohách? Tohle tě rozhodně překvapí!

preventivní zubní prohlídka
Depositphotos

Neviditelné příznaky zubního kazu

Možná vás ani po přečtení těchto varovných informací stále nepřesvědčila návštěva zubní ordinace, protože vás dásně ani zuby nebolí a okem nevidíte žádný problém. Ale pozor! Zubní kaz je na začátku často téměř neviditelný a ani nezpůsobuje bolest. Zvláště kaz, který se usídlí v mezizubních prostorech, se může rozšířit do zubní dřeně a následně i k nervu zcela nepozorovaně. Mějte na paměti, že zubní kaz dokáže správně identifikovat pouze zubař.

Příčiny zubního kazu – co podporuje jeho tvorbu?

  • Nedostatečná ústní hygiena: Hromadění zubního plaku vede k tvorbě kyselin, které poškozují zubní sklovinu. Pravidelné čištění zubů je proto nezbytné.
  • Nadměrná konzumace cukrů a kyselých potravin: Cukry slouží jako potrava pro bakterie, které produkují kyseliny, a kyselé potraviny oslabují zubní sklovinu.
  • Bakterie v ústech: Bakterie jako Streptococcus mutans přeměňují cukry na kyseliny, což vede k poškození zubů.
  • Sucho v ústech (xerostomie): Nedostatek slin snižuje schopnost neutralizovat kyseliny a odstranit zbytky potravy.
  • Slabá výživa: Nedostatek vitamínů a minerálů, jako jsou vápník a vitamín D, může oslabit zuby.
  • Genetika: Dědičné faktory mohou ovlivnit náchylnost k tvorbě kazu.
  • Zubní anatomie: Zuby s hlubokými rýhami a štěrbinami jsou náchylnější k zachytávání plaku.
  • Časté občerstvování a sladké nápoje: Neustálé vystavování cukrům a kyselinám zvyšuje riziko vzniku kazu.
  • Používání tabáku: Tabák může snížit tvorbu slin a zvýšit riziko kazů.

Příčiny zánětu dásní

Zánět dásní, známý jako gingivitida, je nejčastěji způsoben nedostatečnou ústní hygienou, která vede k hromadění zubního plaku. Tento plak obsahuje bakterie, které dráždí dásně a způsobují jejich zánět. Pokud se plak neodstraňuje pravidelným čištěním, tvrdne a mění se na zubní kámen, který dásně ještě více dráždí.

Další faktory, které přispívají k zánětu dásní, zahrnují: 

  • kouření, 
  • hormonální změny (těhotenství, menopauza), 
  • některé léky, 
  • špatnou výživu (zejména nedostatek vitamínu C) 
  • a stres.

Lidé s chronickými onemocněními, jako je cukrovka, jsou také náchylnější k infekcím dásní. Genetické predispozice mohou také zvýšit riziko zánětu dásní, zatímco špatně přizpůsobené zubní náhrady nebo korunky mohou způsobovat mechanické podráždění dásní.

Bez správné péče o ústní hygienu a včasné léčby může gingivitida vést k závažnějším problémům, jako je parodontitida, která může způsobit ztrátu zubů. Proto je nezbytné pravidelně čistit zuby, používat zubní nit, navštěvovat zubaře a vyhýbat se faktorům, které zvyšují riziko zánětu.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE