Pískání v uších může signalizovat onemocnění! Dá se odstranit?

Pískání v uších

Snad každého už alespoň jednou v životě potrápily nepříjemné zvuky v uších. Otravné pískání, šumění či hučení u většiny lidí dříve či později odezní a nemusí znamenat nic vážného. Existují však i případy, kdy tento problém přešel u člověka do chronického stavu, tedy přetrvával velmi dlouhou dobu. 

Pískání v uších v takovém případě může být skutečně příznakem nějakého onemocnění. V následujícím článku se dozvíte, co je tinnitus, co všechno může být příčinou pískání a dalších zvuků v uších a zda je možné nějak tento stav zvrátit.

Pozri si aj: Nauč se diagnostikovat nemoci podle stavu jazyka! Které příznaky neignorovat?

Co je tinnitus? 

Tinnitus je stav, při kterém jedinec slyší různé zvuky v uchu nebo uších, přičemž nepřicházejí z vnějšího okolí. Tyto zvuky mohou mít různou kvalitu či výšku tónu. Zpravidla jde o hučení, šumění, pískání, zvonění a podobně. Tyto ušní šelesty, které postižený slyší, mají tendenci v určitých intervalech slábnout a sílit, mohou být kontinuální i přerušované. Podle statistik se tinnitus vyskytuje častěji v levém uchu, ale také může být vnímán v obou uších současně.

Tento stav se podle délky trvání příznaků dělí na akutní a chronický. Mnoho lidí se setkává s pískáním v uších na krátkou dobu. Akutní tinnitus však může trvat až 3 či 6 měsíců. Chronický tinnitus dokonce mnohem déle, klidně až přes 12 měsíců. Tento stav je především náročný na psychiku. Pokud přetrvává dlouhou dobu, může mít za následek nespavost, či dokonce deprese. S tinnitem bojovalo už v minulosti více známých osobností. Ludwig van Beethoven údajně slyšel v uších vysoké zvuky a hučení velkého vodopádu a Jean-Jacques Rousseau zase pískání a hluboké hučení.

Doporučujeme: Na co je dobrá skořice? Její léčebné účinky jsou neobyčejné!

Pískání v uších
Depositphotos

Zvuky mohou signalizovat onemocnění

Nepříjemné zvuky v uších nemusí znamenat nic vážného. Spouštěčem tinnitu může být i hluk či přetížení organismu. Více ohroženi jsou lidé pracující v hlučném prostředí, jako například dělníci na stavbách, hudebníci, vojáci nebo letištní personál. V lehčích případech bývá za pískáním nahromaděný ušní maz, cizí těleso v uchu, vyšší krevní tlak nebo jde o vedlejší účinek léků. Tinnitus však často bývá příznakem různých onemocnění. Mnohokrát naznačuje problém se samotným orgánem sluchu.

Pískání či hučení může být způsobeno zánětem i nádorem v uchu, poškozením Eustachovy trubice či rovnovážného ústrojí. Tinnitus je jedním z projevů Menierovy choroby, která postihuje vnitřní ucho. Ušní šelesty však vůbec nemusí signalizovat jen problém s ušima. Často jsou příznakem onemocnění cévní soustavy, například arteriosklerózy. Dále může za tímto nepříjemným stavem stát cukrovka, chudokrevnost, poškození centrálního nervového systému, či dokonce poruchy krční páteře. Nemůžeme zapomenout ani na to, že pískání i hučení se může objevit i po úrazu.

Vyzkoušej: Víš, co je dobré na popáleniny? Seznamte se se 7 tipy, které pomáhají!

tinnitus
Depositphotos

Jak si pomoci?

Léčba chronického tinnitu patří do rukou lékařů. Tento stav se může za chorobný příznak považovat už tehdy, když zvuky přetrvávají nepřetržitě během dne, vždy několik desítek minut, a to po většinu dní v týdnu. Léčba tinnitu je poměrně náročná. Nejsnadnější je, pokud se najde příčina samotných ušních šelestů. Po jejím odstranění by totiž měl problém odeznít. Pokud je příčina neznámá, léčba spočívá převážně v odstraňování či alespoň zmírňování příznaků tinnitu. Existují různé metody stanovené ošetřujícím lékařem, které v mnoha případech dokážou zlepšit stav pacienta.

Ať už vás nepříjemné pískání v uších obtěžuje jen zřídka nebo už několik dní, můžete vyzkoušet několik užitečných tipů. Na začátku je vhodné zbavit se případného mazu. Na jeho změkčení zkuste použít minerální olej nebo ušní kapky a ucho nakonec vypláchněte vlažnou vodou. Zvyšte přísun vitamínu B12 a zinku. Tělu dopřejte také dávky koenzymu Q10. Pomoci může i ginkgo biloba. Tato rostlina zvyšuje průtok krve do hlavy a napomáhá při snižování zánětů v cévách. Velmi užitečný bývá jemný šum v pozadí. Zvuky v domácnosti, například od obyčejného ventilátoru, mohou pomoci překrýt pískání a hučení.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE