Víš, co je ASMR? Zjisti, jak tato technika ovlivní tvoje zdraví!

co je ASMR

Takzvaná ASMR videa se postupně stávají světovým fenoménem. Rychle se šíří internetem a získávají si mnoho fanoušků. Tato videa jsou určena spíše k poslechu než ke sledování. Jejich charakteristickým rysem je šeptající osoba, která posluchačům zprostředkovává různé zvuky, například žvýkání jídla nebo klepání nehty na různé povrchy.

Jaký význam mají tato videa a komu jsou určena? V článku vám prozradíme, co je ASMR a jaké má tato technika účinky na lidský organismus!

Doporučujeme: Země s nejkrásnějšími ženami na světě: Jsme mezi nimi i my?

Co je to ASMR? 

Zkratka ASMR pochází z anglického termínu autonomous sensory meridian response, což můžeme přeložit jako autonomní senzorická meridiánová odpověď. Zjednodušeně řečeno, jde o zkratku, která slouží k označení a pojmenování nekontrolovatelné smyslové odpovědi organismu na určitý podnět.

Jedná se tedy o reakci, kterou člověk pociťuje, když slyší nějaký příjemný zvuk. Obvykle se jedná o pocity, jako je brnění či mravenčení, které se postupně šíří tělem a vyvolávají u jedince velmi pozitivní pocity a emoce.

Původ ASMR

Termín autonomous sensory meridian response zavedla Jennifer Allen v New Yorku již v roce 2010. Tehdy na známé sociální síti založila také skupinu pro lidi, kteří se zajímali o dosud neznámé, ale pozitivní pocity vyvolávané určitými zvuky.

Povědomí o této technice se postupně rozšiřovalo a v současné době je internet plný ASMR videí a nahrávek. Ty si získaly mnoho příznivců například v Americe či Anglii, ale také se dostávají do povědomí i u nás.

Podívejte se také na: Co prozradí barva očí o tvojí osobnosti? Neuvěřitelné, ale sedí to!

ASMR
Depositphotos

Jak funguje ASMR?

ASMR videa a nahrávky jsou vytvořeny tak, aby u posluchačů, kteří by měli vždy mít nasazená sluchátka, vyvolávaly určitou smyslovou reakci. Obsahují mnoho různých akustických spouštěčů, které mají u jedince zprostředkovat příjemné pocity.

Může se jednat o zvuky, jako je klepání na sklo, kapání vody, praskání, šustění stránek knihy, žvýkání a mlaskání, česání a stříhání vlasů.

Opravdu jde o nejrůznější zvuky, se kterými se lidé obvykle setkávají i v běžném životě. Aktér videa nebo nahrávky navíc zvuky doprovází svým šeptáním a příjemným tichým hlasem.

Jaké má ASMR účinky na člověka?

Zmíněné akustické podněty následně u posluchače:

  • vyvolávají pocity uvolnění, štěstí, pohodlí, spokojenosti či euforie,
  • mohou navodit stav odpočinku, u jiného zase ospalost,
  • mohou způsobovat i fyzické projevy, například husí kůži či brnění na temeni hlavy a krku, které se šíří po páteři do celého těla.

Každý člověk je však velmi individuální, a proto také jednotlivé spouštěče působí na každého jinak. Zatímco jednomu může být zvuk mlaskání při žvýkání jídla příjemný, jiného může spíše iritovat.

Doporučujeme: Šokující! Prsty na nohou o tobě prozradí i to, co ani sama nevíš!

Jaké má ASMR účinky
Depositphotos

Pro koho je ASMR vhodné?

V dnešní uspěchané době by si měl každý najít čas na odpočinek a relaxaci. Mnoho lidí našlo skvělý způsob relaxace právě v ASMR videích a nahrávkách. Ty velmi často vyhledávají jedinci trpící nespavostí, kterým pomáhají s rychlejším a snazším usínáním a kvalitnějším spánkem.

ASMR je tedy vhodnou technikou například pro ty, kteří mají náročné zaměstnání a večer uléhají do postele s hlavou plnou myšlenek, které jim brání pořádně si odpočinout. Stejně tak tato videa a nahrávky pomáhají odbourávat stres. Účinné jsou i při depresivních stavech, panické hrůze, pocitech úzkosti či hněvu. Někteří je zase využívají k tomu, aby si jednoduše odpočinuli.

Funguje ASMR u každého?

Přesné fyziologické mechanismy, které stojí za ASMR, jsou stále nedostatečně známy. Předpokládá se, že tento pocit může souviset s uvolňováním určitých neurotransmiterů, jako jsou endorfiny a oxytocin, které jsou spojeny s relaxací a pozitivními emocemi. ASMR je často popsáno jako velmi osobní zážitek a různé spouštěče mohou mít různé účinky na jednotlivce.

Jak jsme již zmínili výše, je velmi individuální, jak na jedince dané zvukové podněty působí. ASMR dokonce u někoho nemusí fungovat vůbec. Někteří lidé nemusí mít žádnou reakci na spouštěče ASMR nebo je mohou dokonce dráždit.

Tato technika si však po celém světě získává stále více fanoušků. O ASMR se navíc začínají zajímat i odborníci a postupně se rozbíhají mnohé výzkumy. Pokud chcete zjistit, zda má na vás ASMR pozitivní vliv a jaké různé zvuky jsou vám příjemné a naopak nepříjemné, pusťte si některá z následujících videí. Pamatujte na to, že ASMR by mělo být příjemným zážitkem a nemělo by vám způsobovat nepohodlí.

ASMR pro lepší usínání

ASMR pro hluboký spánek

ASMR s jídlem

ASMR na uvolnění stresu se zvuky želé

ASMR se zvuky přírody

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE