Víš, co způsobuje křeče v nohách? Tohle tě rozhodně překvapí!

křeče v nohách

Svalové křeče v nohách jsou velmi nepříjemným a bolestivým stavem, který může postihnout každého. Křeče se projevují stažením svalu bez jeho vůlí ovlivněného pohybu a mohou trvat jen několik sekund, ale i několik minut.

Příčinou svalových křečí v nohách může být nedostatek minerálů, jako je hořčík, vápník a draslík, dehydratace, únava, špatná cirkulace krve, nízká tělesná teplota nebo nedostatečné protažení svalů před nebo po intenzivním cvičení.

Aby se předešlo svalovým křečím v nohách, je důležité dbát na správnou hydrataci, konzumovat potraviny bohaté na minerály a vitamíny, pravidelně cvičit a protahovat svaly před i po tréninku. Také můžete využít masáž nebo teplé obklady na uvolnění svalových křečí.

Pokud svalové křeče v nohách často přetrvávají a způsobují vám vážné nepohodlí, doporučujeme se obrátit na lékaře, aby mohl prověřit možné závažnější příčiny a předepsat vhodnou léčbu.

Tip pro vás: Jak se projevuje zánět slinivky břišní? Tyto příznaky nesmíte ignorovat!

Co způsobuje křeče v nohách? Tohle vás rozhodně překvapí! 

Křeče v nohách jsou bolestivý a nepohodlný stav, který postihuje mnoho lidí. Existuje několik faktorů, které mohou způsobovat křeče v nohách, a některé z nich vás určitě překvapí.

  • Jedním z nejčastějších důvodů vzniku křečí v nohách je nedostatek minerálů, zejména draslíku, hořčíku a vápníku. Nedostatek těchto minerálů může způsobit nerovnováhu elektrolytů v těle, což vede ke stažení svalů a křečím. 
  • Dalším důvodem může být dehydratace a nedostatek tekutin v těle. Nedostatečný příjem vody může způsobit ztrátu elektrolytů a narušit správné fungování svalů. 
  • Dalším faktorem může být nevhodná obuv a nedostatek podpory nohy. Nošení nevhodné obuvi může způsobit nadměrné zatížení svalů a vazů v nohách, což může vést ke křečím. 
  • Kromě toho mohou křeče v nohách způsobovat také nadměrné cvičení, příliš dlouhé stání nebo běh na tvrdém povrchu, nedostatek rovnováhy elektrolytů nebo problémy se zdravotními stavy, jako je například žilní nedostatečnost. 

Pokud trpíte křečemi v nohách pravidelně, je důležité konzultovat to se svým lékařem, aby se zjistila přesná příčina vzniku křečí a navrhlo se odpovídající léčení. Prevence křečí v nohách zahrnuje pravidelný příjem tekutin, vyváženou stravu bohatou na minerály, vhodnou obuv a dostatek odpočinku a cvičení.

Jak se projevují svalové křeče?

Určitě už každý z nás v životě okusil, co jsou to křeče. Mezi typické příznaky patří brnění, nepohodlí a bolest, která se může objevit v jakékoli části těla.

Při křečích platí, že za všechno mohou svaly. Jde o nedobrovolné svalové kontrakce, nad kterými nemáme žádnou kontrolu. Nejhorší je, že svalové křeče mohou trvat několik sekund, ale i desítky minut.

Nejčastěji se vyskytují v nohách, avšak mohou se vyskytnout i ve vnitřních orgánech, například ve střevech nebo plicích. Svalové křeče si nevybírají čas, kdy nás potrápí. Ze zkušeností by ale mnozí z nás mohli říci, že se vyskytují hlavně v noci.

Podívejte se také na: Co pomáhá na pálení žáhy? 7 ověřených triků jako první pomoc!

Jak se projevují svalové křeče?
Depositphotos

Co způsobuje svalové křeče v nohách? 

Mezi základní příčiny křečí v nohách můžeme zařadit:

  • Nadměrné cvičení nebo silový trénink 
  • Dehydrataci Nedostatek draslíku, hořčíku nebo vápníku 
  • Vystavení se chladným teplotám – zejména studené vodě 
  • Dlouhé sezení nebo stání 
  • Těhotenství 
  • Užívání léků - antipsychotik nebo antikoncepce

Co pomáhá na křeče v nohách?

Na křeče v nohách existuje několik metod, které mohou pomoci:

  • Zahřívání svalů - přehnané cvičení nebo fyzická aktivita může způsobit křeče v nohách. Před začátkem cvičení je důležité se správně zahřát a po skončení cvičení udělat strečink na uvolnění svalů.
  • Hydratace - nedostatečný příjem vody může způsobit křeče ve svalech. Je důležité pít dostatek vody, zejména během cvičení nebo v horkých dnech.
  • Výživa - nedostatek minerálů, jako je hořčík, vápník, draslík nebo sodík, může způsobit křeče v nohách. Je důležité jíst vyváženou stravu bohatou na minerály.
  • „Restartování“ svalu - pokud se dostaví křeč, může být užitečné masírovat nebo natáhnout postižený sval, aby se uvolnil.
  • Změna polohy - pokud se křeče opakují, může být užitečné změnit polohu nebo aktivitu, která způsobuje křeče.

Anaerobní cvičení a křeče v nohách

Anaerobní cvičení může někdy způsobit křeče v nohách, zejména pokud nejsou dodržovány správné techniky nebo pokud nedostatečně hydratujete své tělo. Křeče v nohách mohou být důsledkem nadměrného svalového zatížení, nedostatku živin nebo hydratace, nebo nedostatečného zahřívání před tréninkem.

Pokud začnete pociťovat křeče v nohách po anaerobním cvičení, je důležité se zastavit a uvolnit svaly. Přiťahování a uvolňování svalů a masáž mohou pomoci zmírnit napětí a bolest v nohách.

  • Je také důležité dbát na dostatečný příjem tekutin a minerálů během cvičení, aby se předešlo dehydrataci a nedostatku živin, které by mohly způsobit křeče v nohách. 
  • Před začátkem cvičení je také důležité zahřát se a připravit svaly na zvýšenou fyzickou aktivitu. 

Pokud se křeče v nohách opakují často během anaerobního cvičení, je vhodné konzultovat to s lékařem nebo osobním trenérem, aby se zjistila příčina. Důležité je neignorovat křeče v nohách, protože by mohly být signálem, že je potřeba změna ve vašem cvičebním režimu nebo životním stylu.

Doporučujeme: Pískání v uších může signalizovat onemocnění! Dá se odstranit?

Anaerobní cvičení a křeče
Depositphotos

Jak léčit křeče? 

Dobrou zprávou je, že těmto obtěžujícím a nedobrovolným svalovým kontrakcím se dá předejít. V první řadě je důležité udržet vaše tělo hydratované a nevyvíjet zbytečnou fyzickou námahu – tedy necvičit nadměrně. Pokud si však jste jisti, že dodržujete pitný režim a křeče vás přesto obtěžují, vyzkoušejte některý z následujících triků:

  • Jablečný ocet – Nízký obsah draslíku v organismu je jednou z příčin křečí. Jablečný ocet obsahuje vysoký podíl draslíku, který pomáhá křeče zmírňovat a dokonce jim i předcházet. Navíc jablečný ocet obsahuje živiny, které pomáhají našemu tělu zůstat hydratované. Jednoduše přimíchejte lžíci jablečného octa do sklenice teplé vody a vypijte. Tento nápoj si dopřejte jednou denně, abyste předešli svalovým obtížím. 
  • Hřebíčkový olej – Tento olej má protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají zmírnit otok nohou při svalových křečích. Navíc má anestetické vlastnosti, a ty dokážou zmírnit bolest, která křeče doprovází. Jednoduše olej v rukou zahřejte a masírujte jím své nohy. Udělejte to každý večer před spaním a uvidíte, že vás už více během noci křeče nepřekvapí.
  • Rozmarýn – má protizánětlivé účinky, které dokážou uklidnit svalovou tkáň a snížit tak bolest. Dokonce se rychle vstřebává, proto dokáže působit téměř okamžitě. Udělejte si z něj čaj – sušený rozmarýn zalijte horkou vodou a nechte ho cca 10 minut louhovat. Tento čaj pijte 2 až 3krát denně, abyste předešli vzniku křečí.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE