Aviváž – ano nebo ne? Jak prát sportovní oblečení podle odborníků?

Jak prát sportovní oblečení

Také pravidelně sportujete? Pak vás určitě zajímá téma péče o sportovní oblečení. Mezi sportovci panuje mnoho dohadů o tom, jak správně a hlavně jak často prát sportovní věci, aby neztratily na kvalitě. Největší spory se vedou kolem používání aviváže. Jak tedy správně prát sportovní oblečení?

Tip pro vás: Zázračný trik, jak odstranit mléčný povlak od myčky nádobí – to musíš znát!

Jak správně prát sportovní oblečení?

Pravidelně sportujete? Pak vás toto téma zajímá. Mezi sportovci existuje mnoho dohadů o tom, jak správně a jak často prát sportovní věci, aby si zachovaly kvalitu. Sportovní oblečení totiž obsahuje speciální vlákna, která rychle odvádějí pot a udržují sportovce v suchu a teple, i když je venku chladno. Nejvíce se diskutuje o používání aviváže. Jak to tedy je?

Prát či neprat?

Každý je jiný, a to platí i pro sportovce. Je důležité zvážit, zda se při sportu potíte hodně nebo málo. Pokud po tréninku nejste úplně promočení, možná můžete jeden den praní sportovního oblečení vynechat. V takovém případě se ujistěte, že oblečení necháte na slunci nebo v teple, protože ve vlhkém prostředí se bakterie z potu na oblečení snadno množí. Pokud necvičíte každý den, je lepší oblečení po každé aktivitě vyprat.

Proč prát trička a sportovní oblečení?

  • Hygiena: Pot během cvičení vede k nepříjemným pachům a množení bakterií. Praní snižuje riziko infekcí a kožních problémů.
  • Odstranění pachů: Sportovní oblečení často zadržuje pot a pachy, praní tyto zápachy odstraňuje.
  • Udržení funkčních vlastností: Některé sportovní materiály mají antibakteriální nebo vodoodpudivé vlastnosti. Pravidelné praní pomáhá udržet tyto vlastnosti, pokud je prováděno správně.

Doporučujeme: Jak prát polštáře v pračce? Čistotu a svěžest získáš jedině takto!

Jak správně prát sportovní oblečení?
Depositphotos

Jak správně prát sportovní oblečení?

  • Dodržujte pokyny na štítku: Každý kus oblečení má své specifické pokyny, které je třeba dodržovat.
  • Používejte jemné prací prostředky: Doporučuje se používat prášky nebo gely bez agresivních chemikálií, aby nedošlo k poškození funkčních vlastností materiálů.
  • Praní na chladno: Sportovní oblečení perte na nižších teplotách, abyste zachovali barvy a tvar.
  • Nepoužívejte aviváž: Aviváž může ucpat póry materiálů a snížit jejich funkčnost, jako je prodyšnost a odvod vlhkosti.

Kdy a proč neprať sportovní oblečení?

  • Při minimálním znečištění: Pokud oblečení není výrazně zpocené nebo zašpiněné, můžete ho použít vícekrát před praním.
  • Ochrana funkčnosti: Některé oblečení s membránami (např. Gore-Tex) může častým praním ztratit funkční vlastnosti.
  • Použití osvěžovačů: Můžete také zkusit osvěžovače na bázi páry nebo aerosoly, abyste předešli častému praní.

Praní sportovního oblečení je nezbytné pro udržení hygieny a funkčních vlastností. Je důležité dodržovat správné postupy praní a sušení, aby se prodloužila jeho životnost. Rozhodnutí o tom, zda prát či ne, závisí také na osobní preferenci a intenzitě sportovní aktivity.

Jak prát funkční oblečení a vybrat správný prací prostředek?

I když se někdy praní některých částí sportovního oblečení vyhnete, spodní vrstvy, které přicházejí do přímého kontaktu s pokožkou, by se měly prát vždy. Ženy by například měly prát sportovní podprsenky po každém použití, protože oblast pod prsy je náchylná k rozvoji kvasinkových infekcí. To samé platí i pro oblečení, které se dotýká třísel, jako jsou sportovní kalhoty nebo šortky. Nikdy nezapomeňte na praní ponožek, které používáte při sportu.

Jak prát funkční oblečení

  • Čtěte štítky: Před praním si vždy přečtěte štítek na oblečení. Výrobci často poskytují konkrétní pokyny k údržbě, které je třeba dodržovat.
  • Vhodná teplota: Většina funkčního oblečení se doporučuje prát na nízké teplotě (30–40°C). Příliš horká voda může materiál poškodit a snížit jeho funkční vlastnosti.
  • Nepoužívejte aviváž: Aviváže mohou zabránit odvodu vlhkosti a ucpat póry materiálu, což vede ke snížení prodyšnosti a funkčnosti. Místo toho používejte prostředky určené pro funkční oblečení.
  • Obrátit naruby: Oblečení otočte naruby před praním. To pomáhá chránit vnější materiál před poškozením a prodlužuje jeho životnost.
  • Praní na jemný cyklus: Použijte jemný prací cyklus, abyste minimalizovali mechanické namáhání tkaniny.
  • Méně prášku: Používejte méně pracího prostředku, než je obvyklé. Příliš mnoho prášku může zanechat na materiálu zbytky, které ovlivňují jeho funkčnost.
  • Nesušte v sušičce: Raději sušte oblečení na vzduchu. Sušička může způsobit smrštění a poškození elastických vláken oblečení.

Podívej se: Děravé silonky nepatří do koše. Takto je ještě využiješ!

Jak prát funkční oblečení
Depositphotos

Vyberte správný prací prostředek

  1. Funkční prací prostředky: Vyhněte se běžným pracím prostředkům, které mohou obsahovat složky nevhodné pro funkční oblečení. Místo toho vybírejte prostředky speciálně určené pro sportovní a funkční oblečení.
  2. Bez enzymů a bělidel: Vyberte prostředek, který neobsahuje enzymy a bělidla, aby nedošlo k poškození materiálu.
  3. Ekologické alternativy: Zvažte použití ekologických pracích prostředků, které jsou šetrné k tkaninám i k životnímu prostředí.

Na toto pozor!

  • Nepřepírání: Funkční oblečení se často nemusí prát po každém použití. Pokud není viditelně znečištěné, můžete ho jednoduše vysušit a nosit opakovaně.
  • Sledování zápachu: Pokud má sportovní oblečení nepříjemný zápach, může to znamenat, že je oblečení nasycené potem. V tomto případě je vhodné použít speciální prostředek na odstranění zápachu.
  • Uchovávání: Funkční oblečení skladujte na suchém a chladném místě, abyste předešli vzniku plísní a deformacím.

Dodržováním těchto tipů můžete prodloužit životnost svého funkčního oblečení a zajistit, aby zůstalo funkční a pohodlné na nošení.

Prací prostředky a správná technika praní sportovního oblečení

Zde je několik informací o pracích prostředcích a správné technice praní sportovního oblečení.

Prací prostředky na sportovní oblečení

  • Speciální prášky a gely: Doporučuje se používat prací prostředky speciálně určené na sportovní oblečení. Tyto prostředky jsou navrženy tak, aby účinně odstraňovaly pot, zápach a nečistoty, přičemž zachovávají funkční vlastnosti textilie, jako je prodyšnost a elasticita.
  • Proti zápachu: Některé prášky obsahují složky, které pomáhají eliminovat nepříjemné pachy, což je důležité u sportovního oblečení často vystaveného potu a dalším zápachům.
  • Ekologické alternativy: Pro ty, kteří preferují šetrnější přístupy, existují i ekologické prací prostředky bez syntetických parfémů a barviv, které jsou šetrné k přírodě i pokožce.

Dodržováním těchto tipů můžete prodloužit životnost svého sportovního oblečení a zachovat jeho funkčnost.

Na závěr se dostáváme k tomu, jak správně sportovní věci prát, vzhledem k tomu, že jde často o speciální látky. Podle odborníků byste je měli prát vždy v dostatečně horké vodě. To znamená, že ekologický program, který pere na třicet stupňů, bakterie účinně nezabije. V zájmu vlastního zdraví vynechejte při praní sportovního oblečení aviváž, která na oblečení zanechává mírnou olejovitou stopu. V té se totiž bakterie množí jako houby po dešti. Pokud chcete mít jistotu, že bakterie z vašeho sportovního oblečení skutečně zmizí, přidejte přímo do bubnu pračky trochu octa. Ocet funguje podobně jako bělidlo, ale zachová barvy a nepoškodí kvalitu materiálu.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE