Jak se projevuje zánět slepého střeva? Tyto příznaky je třeba znát!

zánět slepého střeva

Pod pojmem slepé střevo rozumíme začáteční část tlustého střeva. Z něj vybíhá jakási slepá vychlípenina, které se běžně říká červovitý přívěsek, odborně také apendix. Ačkoli jde prakticky o část trávicího traktu, význam má spíše z hlediska imunity. Člověka však dokáže pořádně potrápit.

Zánět červovitého přívěsku slepého střeva řadíme mezi nejčastější náhlé břišní příhody. Tento zdravotní problém přitom může představovat pro zdraví člověka skutečné riziko. Zjistěte, jaké jsou jeho příčiny a jaké jsou možnosti léčby.

Mohlo by vás zajímat: Toto je první pomoc při zarůstajících nehtech!

Co je apendicitida?

Apendicitida označuje zánět červovitého přívěsku slepého střeva, což se běžně, i když poněkud nepřesně, nazývá zánět slepého střeva. Toto onemocnění řadíme mezi nejčastější záněty v dutině břišní a náhlé břišní příhody, které obvykle vyžadují lékařský zásah. Příčiny tohoto zdravotního problému nejsou zcela jasné. Předpokládá se, že ke vzniku a rozvoji zánětu dochází primárně v důsledku zanesení nebo ucpání dané oblasti.

Způsobit to mohou například i střevní kaménky, cizí tělesa nebo paraziti. Vyšší riziko vzniku zánětu apendixu může být přítomno u jedinců, kteří trpí různými zánětlivými střevními onemocněními, mezi které patří mimo jiné i Crohnova choroba.

Apendicitida se vyskytuje o něco častěji v mladším věku a u dospělých do 30 let. Může se však rozvinout v jakémkoli věku. Častěji bývají tímto onemocněním postiženy i těhotné ženy.

Příčiny vzniku apendicitidy:

  • špatná životospráva,
  • ucpání slepého střeva,
  • paraziti, kteří vedou ke vzniku infekce,
  • nadměrné užívání antibiotik.

Doporučujeme: Co může způsobit zubní kaz a zanícené dásně? Zde je pravda o fatálních následcích

Příznaky zánětu slepého střeva
Depositphotos

Jak se onemocnění projevuje?

Akutní zánět slepého střeva má obvykle velmi rychlý nástup a průběh. Tento zdravotní problém je charakterizován několika příznaky, přičemž nejtypičtější je pravděpodobně bolest.

U postiženého se obvykle objevují prudké a křečovité bolesti v okolí pupku nebo nadbřišku. Postupně se během několika hodin přesouvají zejména do oblasti pravého podbřišku. Bolest se může výrazně zhoršovat při pohybu, různých úkonech, hlubokých nádeších, nebo při kýchání a kašli.

K bolestem se přidává nevolnost a pocity na zvracení, nechutenství, případně u některých pacientů i další zažívací potíže, například nadýmání nebo zastavení odchodu plynů, průjem či zácpa. Kromě toho je běžné také zvýšení teploty nebo zrychlení pulzu.

Postižený může být navíc bledý, může rychleji dýchat a více se potit. Samozřejmě, intenzita jednotlivých příznaků se může u konkrétních pacientů lišit, navíc nemusí být přítomny všechny symptomy.

Příznaky zánětu slepého střeva:

  • bolest v pravé dolní části břicha,
  • citlivost břicha na dotek,
  • nafouklé nebo oteklé břicho,
  • nevolnost a zvracení,
  • nechutenství,
  • horečka.

Kdy neodkladně vyhledat lékaře?

Neléčený zánět slepého střeva může způsobit další zdravotní problémy a komplikace. Nejčastěji dochází k perforaci střeva, což je život ohrožující stav, protože může dojít ke vzniku infekce. Proto byste měli vyhledat neodkladnou lékařskou péči zejména v případě, že:

  • je vaše břicho oteklé a zarudlé,
  • máte průjem nebo naopak zácpu,
  • pociťujete horečku nebo máte zimnici,
  • máte potíže s dýcháním.

Podívej se: Co signalizuje silný zápach těla? Raději ho neignoruj, může to být vážné!

apendicitida
Depositphotos

Jaké jsou možnosti léčby?

Při podezření na zánět apendixu, respektive při přetrvávajících a neustupujících obtížích, které jsme zmínili výše, je nutné neodkladně vyhledat lékařskou pomoc.

Při apendicitidě se totiž mohou vyskytnout různé komplikace, dokonce může být ohrožen život člověka. Hrozí vznik srůstů či abscesů. Zdravotní stav postiženého může rovněž zhoršit prasknutí apendixu a vytečení jeho obsahu, což může následně vést k zánětu pobřišnice, tzv. peritonitidě.

Správná diagnostika je zásadní. Je důležité zejména vyloučit jiné možné příčiny zdravotních obtíží, protože výše popsané projevy se mohou objevit i při jiných onemocněních, například při onemocněních trávicího ústrojí nebo, v případě žen, při gynekologických problémech. Lékař pacienta vyšetří pohmatem.

Je také nutný odběr krve nebo ultrasonografie. Co se týká léčby, akutní zánět je obvykle řešen chirurgickým odstraněním apendixu. V případě mírné nebo chronické formy onemocnění může být léčba konzervativní, což zahrnuje klid na lůžku, počáteční úpravu stravy a případně také léky.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE