Naklíčený česnek a jeho účinky: Vyhazovat ho do koše, nebo ne?

Naklíčený česnek

Sice nemá lákavou vůni, ale je velmi prospěšný pro naše zdraví a chuť jídel. Také jste ho museli jíst, když jste byli malí, v syrovém stavu? Pokud ano, možná jste si k němu vytvořili averzi, a možná to praktikuje dodnes.

Naši rodiče a stejně tak naši předkové věděli, že syrový česnek pomáhá posilovat imunitu a předcházet vzniku různých zdravotních problémů. Ale co v případě, že vám česnek začal klíčit? Často se stává, že při nesprávném skladování začne klíčit dříve, než ho stihnete spotřebovat.

Doporučujeme: Jak využít kávovou sedlinu? 5 osvědčených receptů si hned zamiluješ!

Vůbec ho však nemusíte vyhazovat do koše! Jen málokdo ví, že naklíčený česnek je stejně prospěšný pro naše zdraví jako čerstvý česnek. Jak je to možné? Zjistěte, proč se doporučuje naklíčený česnek nevyhazovat!

Podívejte se také na: Na co použít vodu z těstovin? Vylít ji je hřích, podívej se proč

nenaklíčený česnek
Depositphotos

Výhody naklíčeného česneku

Podle studií obsahuje naklíčený česnek až 5krát více antioxidantů (zvyšuje se jeho antioxidační potenciál) než čerstvý nenaklíčený česnek. Je však třeba sledovat dobu klíčení. V tomto případě můžeme mluvit o prospěšném naklíčeném česneku, který klíčí 5 dní.

Možná si teď říkáte, že naklíčený česnek rozhodně patří do koše, protože už není vhodný ke konzumaci. Pokud se ale zamyslíte, v současné gastronomii se používají naklíčená zrna a luštěniny, které díky tomu obsahují vyšší podíl výživných látek. Stejně to platí i v případě 5denního naklíčeného česneku.

Při klíčení jsou rostliny citlivé na bakterie a viry, což je nutí produkovat větší množství fytoalexinů, díky nimž mají rostliny silnější ochranné účinky. Tyto fytoalexiny jsou toxické pro mikroorganismy, ale pro lidské zdraví velmi prospěšné.

Naklíčený versus nenaklíčený česnek

Ať už naklíčený nebo nenaklíčený, česnek je vždy skvělou volbou pro naše zdraví. Oba varianty totiž obsahují alicin a další sloučeniny, které pomáhají snížit krevní tlak, zpomalit aterosklerózu či snížit riziko vzniku některých druhů rakoviny.

Česnek má antibiotické účinky a dokonce v současné době mnozí tvrdí, že je účinnější než antibiotika. Pokud se právě ptáte, jak je to možné, odpověď je jednoduchá – česnek údajně obsahuje sloučeniny, které dokážou eliminovat i ty druhy mikroorganismů, na které jsou antibiotika krátká.

Doporučujeme: Co je to epsomská sůl? Zázrak, který ti pomůže s mnoha neduhy!

Jak využít česnek
Depositphotos

K antibiotickým účinkům česneku se navíc přidávají i jeho antibakteriální a antivirové účinky. A z dalších trumfů česneku můžeme zmínit hlavně vitamíny (vitamín B1, vitamín B2, vitamín C) a minerály (sodík, draslík, jód, selen, zinek, vápník, železo). Navíc je česnek vhodný i pro hubnutí, protože pomáhá tělu bojovat se špatným cholesterolem a podporuje ten dobrý.

Ať už máte doma jakýkoli česnek, každý je skvělou volbou pro vaše zdraví!

Jak využít naklíčený česnek?

Naklíčený česnek můžete využít prakticky stejně jako nenaklíčený, tedy při vaření a pečení nebo ve studené kuchyni. Naklíčené stroužky však mají kvůli výhonkům zpravidla hořčí chuť. Pokud vám to vadí, vždy stroužky podélně rozřízněte a klíčky z prostředka jednoduše vyjměte.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE